Prezentare: Mercedes Benz EQE și Mercedes AMG EQS53

Mercedes Benz e pe val în ultima perioadă, prezentând chiar în orașul rivalilor din Munchen, nu mai puțin de 4 noi modele electrificate. Salonul IAA Mobility a fost gazda câtorva premiere din partea producătorului din Stuttgart, printre care primul AMG electric, dar și două concepte SUV total diferite, despre care o să vorbim într-un articol de mâine. Celelalte două modele de serie sunt foarte importante, atât pentru Mercedes Benz, dar și pentru piața modelelor electrice, deoarece noul EQE este un sedan de dimensiuni mai reduse decât EQS, deci mai accesibil și un rival mai potrivit pentru Tesla Model S sau viitoarele BMW i4 sau Audi A6 e-tron.

Din punct de vedere stilistic, noul Mercedes Benz EQE preia multe elemente de la fratele mai mare EQS, cum ar fi blocurile optice integrate în grila neagră, care de asemenea este de mari dimensiuni. Totuși, farurile noului model sunt ceva mai alungite, mie personal îmi amintesc de cele ale unui CLA, nu de ale unui E-Class, cum era normal. Totuși, EQE arată mai bine, datorită proporțiilor. Dimensiunile ceva mai compacte se potrivesc mai bine pe liniile de design ale unui Mercedes EQ, fiind chiar sportiv. Personal aș spune că este cel mai frumos sedan electric din momentul de față. Chiar dacă EQE va fi oferit inițial doar cu un motor pe puntea spate, vizual este disponibil un pachet AMG care vine cu prize de aer mai generoase pe laterale, jante noi, cu design specific, plus alte câteva artificii sportive.

Profilul este foarte asemănător cu EQS, linia plafonului extrem de curbată se întinde până spre posterior, fiind un sedan-coupe, dacă vreți. Se pare că aceasta este direcția pe care o vor avea modelele EQ. Spun asta deoarece ideea de bază ar putea fi că EQE este un CLS electric, nu un E-Class, deci nu o să vedem un EQE mai ”practic” în viitor. Cine știe? Gama EQ este încă la început, deci este în continuă schimbare, să-și găsească o cale exactă. E ciudat că avem EQE și EQS, ca modele sedan, dar EQC, care trebuia să fie varianta electrică a Clasei C, este de fapt un SUV lansat acum vreo 3 ani. Vedem pe parcurs cum se vor redenumi actualele modele. Revenind la EQE, este foarte greu de distins față de EQS mai ales privit din spate. Blocurile optice sunt unite printr-o linie luminoasă LED, iar în varianta cu pachet optic AMG, bara spate are partea inferioară neagră și câteva elemente ce amintesc de un difuzor de aer.

Din nou, asemănările cu fratele EQS sunt evidente, odată ce pășești în habitaclu. Avem o planșă de bord compusă din superbul MBUX Hyperscreen, ceea ce înseamnă 3 ecrane imense, care par a fi unul singur ce se întinde pe toată lățimea mașinii. În imaginile oficiale vedem că totul e îmbrăcat în piele albă, care se pare că e culoarea viitorului, mai ales când e asociată cu lumini albastre. Interiorul lui EQE este mult peste cel al unui Tesla Model S, cel puțin la nivel de design și detalii. Așteptăm să vedem cu ce vin rivalii.

Așa cum ziceam la începutul articolului, Mercedes Benz EQE vine pentru început cu un singur motor pe puntea spate, plus un set de baterii de 90.6 kWh, care împreună produc doar 288 cai putere și 530 Nm. Pare o valoare extrem de mică în raport cu alte modele electrice de o capacitate atât de mare, dar se pare că Mercedes Benz a mers ca cartea eficienței, nu a performanțelor, astfel că EQE350 are o autonomie declarată de 660 km în ciclul WLTP. Mai trebuie să aflăm prețul acestui model, iar în funcție de acest aspect, vom vedea succesul acestuia. Dacă istoria și vânzările ne spun ceva, e că noul EQE va fi preferatul clienților care deja dețin un Mercedes Benz, deci nu vă așteptați ca reducerea ecotichetului să ajute prea mult.

Mercedes Benz EQS53

Acesta este primul model electric cu badge AMG. N-aș spune că este un model AMG veritabil, cel puțin până la apariția unui eventual EQS63 sau chiar EQS73s. Totuși, cifrele sunt impresionante. Cel mai sportiv și puternic EQS de până acum vine cu două motoare electrice, unul pe fiecare punte, care împreună produc 658 de cai putere și un cuplu imens, de 950 Nm. Dar asta nu e tot, deoarece opțional mai există pachetul Dynamic Plus care urcă puterea la 761 cai putere și 1020 Nm. Aceste valori sunt disponibile doar în modul Race Start. Pentru că mașinile electrice sunt foarte grele, EQS53 accelerează până la 100 km/h în 3.4 secunde, deci e mai lent decât nou lansatul AMG-GT73es.

Din punct de vedere al design-ului EQS53 vine cu o grilă cu lamele verticale, în stilul celor Panamericana, iar jantele au design specific, tocmai pentru a se diferenția mai bine de variantele non-AMG. Pentru că se vrea totuși un model AMG, inginerii au montat boxe atât în interior, cât și în exteriorul mașinii, iar șoferul poate selecta din mai multe sunete de motor disponibile. Asta e aproape ca veganii care încearcă orice să pară carne. Dacă ai renunțat complet la carne, nu încerca să mănânci ceva ce seamănă, la fel și AMG electric, dacă ai ales varianta ”silențioasă”, atunci așa să rămână.

La interior, nu s-a mai optat pentru culori deschise, care sugerează lux, ci avem un interior cu accente de culoare închisă, plus un volan mult mai sportiv, teșit în partea inferioară, care este preluat de la versiunile pe benzină, deci palmele șoferilor unui EQS53 vor experimenta aceleași senzații ca într-un AMG veritabil.