Prezentare: Mercedes AMG S63 E Performance

Da, e un nume lung, dar cumva ne-am obișnuit de la ultimele produse ale celor de la AMG să aibă în denumirea oficială absolut toate sufixele și nomenclaturile de dotări și performanță. Pe scurt, cred că o să-l numim S-ul AMG. Pentru că nu cred că o să mai fie altul. Cel puțin nu unul complet diferit, cum am avut la generația precedentă un S63 și un S65 cu motor V12. Acele timpuri au apus. Acum cel mai puternic S-Class din istorie este un hybrid. Dar nu unul care pune accent pe mediu.

Dacă celălalt model AMG lansat anul acesta a dezamăgit unii purișit, cu motorizarea de 2 litri și 4 cilindri, nava amiral a companiei folosește în continuare un V8 biturbo. În plus, acea electrificare despre care vorbeam, este adusă cu tehnologie din Formula 1, deci totul pentru performanță, chiar dacă poți rula exclusiv electric vreo 33 de kilometri. Nu știu dacă interesează pe cineva, dar bateriile au o capacitate de 13.1 kWh și sunt mult mai eficiente în a livra putere liniară, cu vârfuri de putere dublă. Asta înseamnă că motorul pe benzină, care normal produce 612 cai putere, conectat la motorul electric, dezvoltă împreună 802 cai putere și un cuplu monstru de 1430 Nm. Probabil că undeva cuplul este limitat și livrat doar la nevoie, pentru că efectiv nu ai nevoie de atât de multă putere. Numai că asta e frumusețea unui S AMG. Lux deplin, confort regesc, dar performanțe care ar umili chiar și supercar-uri.

Mercedes AMG S63 E Performance este regele autostrăzilor, acolo unde poți rula cu viteze de până la 290 km/h și nici să nu simți. Poți să stai la volan sau pe scaunele din spate. În plus, accelerația până la 100 km/h se realizează în doar 3.3 secunde, așa că ar fi interesant de văzut cum se mișcă o hardughie precum S-Class cu plecare rapidă de la semafor. Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre noul S63. Altceva ar conta doar pentru un client sau cineva care chiar e interesat de această mașină. Ați citit informațiile necesare pentru o dezbatere la bere.

Cum spuneam, nu va mai exista un AMG S65 cu motorul V12 biturbo, fie el hybrid sau nu, dar mă bucur că Mercedes Benz a decis să prezinte noul S63 configurat ca un fel de tribut față de ultima generație S65. Vorbesc în special despre jantele forjate, spițate, ce au fost prezente de S65 și S65 Coupe. Design-ul exterior al noului model nu este atât de radical pe cum m-am așteptat, în ciuda faptului că are peste 800 de cai putere. S-ar putea ca viitorul AMG GT4 Door să aibă acel design super agresiv pentru această motorizare. Noul S63 arată foarte sportiv, dar într-un stil discret. Sunt niște prize de aer mari în bara față și cele patru ieșiri pentru sistemul de evacuare, dar în rest nu ar putea fi atât de distinct față de un S-Class cu pachet optic AMG. La interior mai avem noul volan distribuit pe toată gama modelelor AMG și câteva tușe mai sportive.

Din punct de vedere mecanic și tehnologic, noul S63 vine cu suporți de motor activi, pentru prima dată pe clasa S, fapt ce ajută la o dinamică superioară, un confort sporit și vibrații reduse. Și suspensia vine cu setări specifice pentru acest model, un compromis perfect între sportivitate și confort. Pentru Mercedes Benz și AMG în special, clasa S reprezintă un început pentru acest parteneriat, primul lor model fiind Mercedes Benz 300 SEL 6.8 AMG, construit în 1971.