Prezentare: Mercedes-AMG GT

După ce ieri am văzut un coupe american cu V8 dus la extrem, astăzi Mercedes-AMG a prezentat a doua generație a coupe-ului GT. Dezvăluit în cadrul concursului de la Pebble Beach, noul GT folosește în continuare un motor V8 de 4 litri, spre bucuria fanilor de pretutindeni. Spun asta deoarece erau zvonuri că e posibil să se aleagă soluția downsizing-ului sau a hybridizării, așa cum s-a întâmplat în cazul sedanului C63.

Dar totul e bine și frumos în lumea coupe-urilor de performanță, pentru că noul Mercedes-AMG vine în două versiuni de putere, de 476 CP și 700 Nm pentru versiunea 55 4Matic+ și vârful de gamă deocamdată, GT63 4Matic+ ce oferă un maxim de 585 CP și 800 Nm. Deci, de acum încolo, Mercedes-AMG va avea exclusiv tracțiune integrală, ceea ce îi scade din bucuria fanilor drift, dar îi crește performanțele absolute. Sunt nevoie doar 3.2 secunde pentru a atinge 100 km/h în versiune 63, iar viteza maximă este de 315 km/h. Ca și până acum, Mercedes-AMG GT vizează direct rivalitatea cu Porsche 911, numai că va fi disponibil doar în caroserie coupe. Fiind construit pe aceeași platformă cu noul Mercedes Benz SL, îi lasă acestuia exclusivitatea cabriolet-ului.

Iar dacă tot vorbim de ”înfrățirea” cu roadster-ul SL, pot să spun că noul GT este acum într-adevăr un Grand Tourer. Mai mult decât un automobil sport pur. Dar asta nu e neapărat un lucru rău. Sunt convins că vor exista și versiuni Black Series, dedicate circuitului, dar de la bun început, inclusiv denumirea modelului, ne spune că avem de a face cu un coupe de performanță la drum lung. Interiorul este preluat aproape în totalitate de la SL, având un ecran central de mari dimensiuni, care se și înclină în funcție de vizibilitate, iar întreg habitaclul este mai luxos ca niciodată. Pentru a rămâne fidel naturii de GT, spațiul interior oferit este arhisuficient pentru acest tip de caroserie. Vorbim de o configurație 2+2, dar spătarul banchetei spate se rabatează pentru a lăsa loc unui portbagaj foarte mare pentru un coupe.

Din punct de vedere al design-ului, noul Mercedes-AMG GT este mai mult o evoluție a vechiului model, exact în stilul în care ne-au obișnuit ultimele produse Mercedes Benz. Avem grila de mari dimensiuni inspirată de actualul Black Series, iar blocurile optice sunt mai înguste și mai alungite pe verticală. Nu aș spune că sunt neapărat mai agresive decât la modelul precedent, dar se potrivesc bine cu restul design-ului frontal. Din lateral nu prea sunt mari diferențe față de GT-ul pe care îl știm, doar că a crescut puțin în dimensiuni. Totuși, majoritatea fanilor, dar nu numai, vor recunoaște noul model ca fiind un AMG GT veritabil. Posteriorul este de asemenea redesenat, dar păstreză liniile ”bombate” atât în partea aripilor spate, cât și la bara posterioară. Blocurile optice sunt noi, având un design, aș spune original, pentru că nu au o formă anume, LED-urile luminează din spatele unei linii negre care se unește pe toată lățimea spatelui.

Noul Mercedes-AMG GT devine astfel mai luxos, mai practic, păstrează calitățile dinamice, chiar le îmbunătățeste și se apropie mai mult de caracterul său de Grand Tourer. E interesant că se diferențiază destul de clar de roadster-ul SL, chiar dacă împart platforma și interiorul, așa că de acum încolo veți avea de unde alege dacă vrei să auzi un V8 AMG sub cerul liber sau nu.