Prezentare: Jaguar XJ

De ceva timp vorbim numai despre trio-ul german de limuzine de lux. Mai ales de când a apărut noul BMW Seria 7, am început să-l comparăm cu rivalii tradiţionali, în special Mercedes Benz S-Class sau Audi A8. Totuşi mai există un sedan de lux, o limuzină specială, unde exclusivismul este cuvântul de ordine, iar pentru clienţii acesteia, literele XJ au o rezonanţă aparte. Vorbim desigur despre limuzina britanică Jaguar XJ.

Cu toate că firma a fost cumpărată de către indieni, Jaguar nu şi-a pierdut din identitatea britanică, ci doar s-a folosit de banii indienilor pentru a se reinventa. Şi au făcut-o într-un stil mare. Până în 2010 Jaguar XJ arată exact ca XJ-ul din anii 80. Pentru unii asta însemna factorul de atracţie, precum în cazul Mercedes-ului G-Class, dar odată ce TATA a cumpărat Jaguar-Land Rover, designerii şi-au putut face de cap. În primul rând, jaguarul este o felină de talie mare, foarte puternică, dar în acelaşi timp extrem de atletică. Asta au vrut să facă din nava amiral a companiei britanice. Au reuşit un design complet diferit faţă de vechile modele, cu o parte frontală modernă şi agresivă, un plafon extrem de arcuit şi alungit spre posteriorul dinamic. Totuşi, în timp, de când au apărut noile versiuni ale germanilor, Jaguar a avut nevoie de o împrospătare. Apare facelift-ul limuzinei XJ.

2016-JaguarXJ-06

Cum spuneam, noul XJ este o împrospătare, nu neapărat un model nou sau facelift complet, partea frontală a noului model este în linii mari foarte asemănătoare, doar blocurile optice au primit o grafică interioară nouă, iar acum beneficiază de tehnologia full-LED. Grila specifică modelelor sedan Jaguar este la un unghi diferit şi este oferită cu plasă cromată, la fel şi fantele de aerisire laterale. Profilul rămâne neschimbat, linia cromată din jurul geamurilor iese foarte puternic în evidenţă. Pentru că este un facelift, clienţii vor putea opta pentru modele noi de jante. Din spate schimbările sunt la fel de subtile, găsim ieşiri ovale ale sistemului de evacuare, iar blocurile optice iluminează în forma literei “J”. Pentru prima dată, Jaguar XJ va putea fi comandat cu pachetul optic R-Sport. Acesta aduce o bară frontală mai sportivă, elementele cromate sunt negre, iar jantele au dimensiuni mai mari. Pentru că se vrea mai sportiv, în partea din spate găsim un difuzor de aer specific, iar evacuarea are 4 ieşiri. Inscripţia R se va regăsi atât pe capacul portbagajului cât şi pe laterale şi în grilă.

2016-JaguarXJ-07 2016-JaguarXJ-08

Jaguar XJ va avea şi o variantă de top denumită “Autobiography”, care va fi disponibilă doar în varianta cu ampatament mărit. Pe lângă detaliile exteriorului, cum ar fi jantele de 20 de inch, XJ Autobiography se diferenţiază de restul gamei printr-un interior cu tapiţerie specială, având cusături contrastante, iar lemnul de pe bord şi de pe anumite panouri este din furnir. Ocupanţii locurilor din spate sunt răsfăţaţi în fotolii individuale, cu reglaje multiple, chiar funcţii de masaj, iar în tetierele scaunelor faţă se găsesc ecrane HD cu diagonala de 10.2 inch. Design-ul bordului rămâne neschimbat, dar nici nu era nevoie de acest lucru, deoarece Jaguar XJ are un interior foate frumos, care combină cu succes elemente clasice cu cele moderne.

2016-JaguarXJ-04 2016-JaguarXJ-03 2016-JaguarXJ-09

Gama de motorizări este foarte bogată pentru limuzina britanică, oferind posibilităţi de alegere pentru fiecare motorizare a rivalilor germani. Probabil în Marea Britanie şi Statele Unite sau alte ţări unde preţul carburanţilor nu este o problemă, cel mai bine se vor vinde motorizările pe benzină, iar acestea au puteri cuprinse între 240 şi 550 de cai putere, pentru motorul V8 preluat de la coupe-ul F-Type. Pentru clienţii atenţi la consumul de carburant, cele două variante de putere a motorului V6 de 3 litri diesel au puteri de 275 sau de 300 de cai putere.

2016-JaguarXJ-05 2016-JaguarXJ-02

Chiar dacă numele îi este nobil, de lord britanic, noul Jaguar XJ se adresează clienţilor oarecum noncorformişti. Este alternativa perfectă la trio-ul de limuzine germane, o alegere nouă, dar în acelaşi timp extrem de interesantă.