Prezentare: Jaguar XE SV Project 8

Atunci când te gândeşti la un sedan sport, performant, este imposibil să nu îţi vină în minte producătorii germnai. De fapt, aceştia sunt singurii. Mai ales pentru europeni, nume precum Cadillac CTS-V sau ATS-V, nu reprezintă mai nimic. Dar nu e nicio problemă, deoarece M3, RS4 sau C63 sunt maşini excepţionale şi nu vei da greş cu niciunul. Totuşi, în ultima vreme, apar alţi producători, din alte ţări, ce vor să pună la îndoială calităţile germanilor. Un exemplu foarte bun este noua Alfa Romeo Giulia QV, a cărei motor dezvoltă peste 500 de cai putere, mai mult decât concurenţa germană. După aceasta, apare un alt proiect special, de această dată din Insula Marii Britanii, o ediţie limitată, dar care te va face să tresari, dar când o vezi şi mai ales când îi auzi performanţele.

Jaguar-XE-SV-Project-8-3 Pornită din nebunia diviziei Special Vehicle Operations SVO, cei răspunzători şi de Project 7, ultima creaţie se numeşte SV Project 8 şi are la bază sedanul mediu Jaguar XE. Până acum, modelul XE nu a avut o versiune de înaltă performanţă care să concureze cu rivalii germani, dar platforma cu tracţiune spate şi dinamica modelului este perfectă pentru o astfel de versiune. Totuşi, nu ne aşteptam ca sub capotă să regăsim un V8 de 5 litri, ce dezvoltă nu mai puţin de 600 cai putere. Asta înseamnă aproape 100 de cai putere mai mult decât Giulia QV, ceea ce înseamnă că modelul special Jaguar accelerează până la 100 km/h în doar 3.3 secunde. Puterea şi acceleraţia îl trimit într-o ligă superioară, chiar dacă vorbim de un sedan relativ mic. De fapt, performanţele ar putea face de ruşine, chiar şi nişte automobile sport dedicate.

Jaguar-XE-SV-Project-8-10 Bineînţeles, acest XE SV Project 8 este doar un studiu, o demonstraţie de forţă, ceva ce ar putea fi, tocmai din acest motiv, producţia este limitată la 300 de bucăţi, toate la un preţ de 149.999 de lire. Aproximativ 200.000 de euro. Şi preţul reprezintă dublul faţă de un model german de performanţă, dar ne putem gândi că în viitor, acesta poate fi un model de colecţie, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul Project 7, bazat pe decapotabila F-Type.

Jaguar-XE-SV-Project-8-8 Jaguar-XE-SV-Project-8-5 Pentru că este un exerciţiu, designerii şi inginerii au avut mână liberă să deseneze şi să creeze cam ce le-a trecut prin cap. Astfel, caroseria este mult lăţită faţă de un XE standard, optându-se pentru aripi evazate, atât în faţă cât şi în spate, conectate prin nişte praguri extrem de agresive. Şi partea frontală este extremă, prin prisma bării cu design agresiv, prize de aer imense pe laterale, plus un splitter activ în partea inferioară. Grila radioatorului are un design de tip “fagure” pentru o aerisire mai bună. Din spate, Jaguar XE SV Project 8 arată precum un concept. Prize, muchii, tăieturi agresive se regăsesc peste tot, eşapamentul cu ieşiri duble este specific modelelor SVR de la Jaguar, în plus găsim un difuzor de aer absolut imens pentru o astfel de caroserie. Totul este completat de un eleron de dimensiuni generoase, poziţionat pe capacul portbagajului.

Jaguar-XE-SV-Project-8-1 Maşina arată pregătită pentru competiţii, tot ce îi mai lipseşte este o grafică interesantă şi autocolantele cu sponsori. Chiar văd maşina asta concurând în diferite competiţii. Exact aşa cum este desenată şi configurată. Mai ales că viitorii clienţi pot opta pentru un “Track Pack” ceea ce înseamnă că bancheta spate este înlocuită cu o cuşcă, iar scaunele faţă sunt realizate din fibră de carbon.

Jaguar-XE-SV-Project-8-11 Jaguar-XE-SV-Project-8-12 Chiar dacă nu vorbim de un model de serie mare, noul studiu SVO de la Jaguar, ne arată că se poate. La preţul corect, totul este posibil. Şi este posibil să obţii un adevărat monstru. Imediat după prezentarea maşinii, un oficial Jaguar Land Rover a declarat că Project 8 deschide orizonturi noi pentru crearea unui XE SVR, de serie mare, care ar concura direct cu rivalii germani, dar nu numai. Sper să păstreze măcar design-ul ăsta nebun, chiar dacă va avea “doar” 450 cai putere.

Jaguar-XE-SV-Project-8-2 Jaguar-XE-SV-Project-8-7 Jaguar-XE-SV-Project-8-5 Jaguar-XE-SV-Project-8-6