Prezentare: Hyundai Ioniq6

Gama Hyundai Ioniq crește, iar după șocul inițial, avut cu crossover-ul Ioniq5, coreenii ne prezintă o nouă variantă de caroserie. Este vorba de un sedan ce nu are nicio legătură cu design-ul retro-futurist a crossover-ului, în schimb se axează pe un design complet nou, mult mai fluid. Acesta pare că vine cu un alt șoc pentru fanii mărcii Hyundai, dar noul Ioniq6 se bazează stilistic foarte mult pe conceptul Hyundai Prophecy prezentat în 2020. Deci pentru cine a urmărit evoluția modelelor coreene, nu ar trebui să fie o surpriză atât de mare.

Totuși, Hyundai Ioniq6 este polarizant. Ori îți place, ori nu. Într-un fel cum s-a întâmplat și în cazul lui Ioniq5. Așa că dacă ar fi să le luăm după trenduri, trebuie să așteptăm să-l vedem pe străzi, în traficul real, pentru a ne face o părere obiectivă. Pentru că la prima vedere, noul Ioniq6 este un adevărat joc al proporțiilor. Unele mai bune, alte mai puțin bune.

Partea frontală este relativ ”cuminte”. Nu regăsim muchii puternice sau blocuri optice agresive. În schimb acestea au un design plăcut și curat. Întreaga capotă este plonjată și lipsită de elemente distincte, doar în partea inferioară bara vine cu niște prize de aer desenate specific. Pe cât de ”banală” este partea din față, pe atât de schimbă lucrurile odată ce îți muți privirea spre lateral. Da, Hyundai Ioniq6 este un sedan, dar cu o alură total nouă, diferită. Linia plafonului este extrem de plonjată și arcuită puternic spre posterior. Acest artificiu de design este accentuat și de geamul al treilea, care ”intră” puternic înspre lunetă. Spre deosebire de conceptul pe care se bazează, Ioniq6 este ceva mai domolit, cu niște jante mai potrivite, iar portierele sunt ”tăiate” de muchii puternice.

Dar cel mai controversat unghi rămâne posteriorul. Unii ar spune că noul Ioniq6 aduce cu un Porsche 911, în special generația 964, dar pe un model cu 4 portiere, acest design pare ciudat. Blocurile optice sunt de asemenea ciudate. Avem o bandă de pixeli LED ce compun stopul principal, pe toată lățimea mașinii, dar avem și lumini verticale poziționate în bara posterioară. La baza lunetei avem un eleron, din nou care amintește de modele Porsche, ceea ce nu e un lucru neapărat rău, dar e ciudat să-l vezi pe un sedan Hyundai electric. Văzut din spate, noul Ioniq6 este cât se poate de controversat, ceea ce poate să-i aducă clienți sau din contră, să-i facă mai rezervați. Cu toate acestea, eu mă bucur că producătorii vin în continuare cu modele sedan, nu doar cu SUV-uri și crossovere înălțate.

Interiorul este extrem de minimalist și amintește de cel al unui Ioniq5, dar se pare că în Ioniq6 vine cu mai multe LED-uri și neoane. Cel puțin în imaginile oficiale, Hyundai a încercat să readucă aerul retro-future al anilor 80. Noul sedan va avea un ampatament mai lung, chiar dacă va fi construit pe aceeași platformă E-GMP pe care este construit și fratele crossover. Deocamdată nu au fost dezvăluite toate informațiile tehnice, dar ne așteptăm la același tren de rulare și puteri. Adică o variantă cu un singur motor pe puntea spate, care produce 225 CP și un vârf de gamă cu 2 motoare electrice și tracțiune integrală, cu până la 320 de cai putere.

De obicei, Hyundai preferă să-și prezinte astfel modelele. Prima vâlvă venită odată cu design-ul, iar mai apoi, chiar înainte de lansarea pe piață, să ofere toate informațiile, inclusiv prețuri. S-ar putea ca noul Hyundai Ioniq6 să fie un model mai greu de găsit, cum s-a întâmplat în cazul lui Ioniq5, mai ales că marea majoritate a clienților nu mai vor neapărat un sedan. Eu abia aștept să apară la Hyundai Carbenta Oradea, pentru un test drive în premieră.