Prezentare: Gama Dacia

Nu cred că există alte modele pe care să le fi analizat atât de mult, încă de la apariție. Dar era oarecum normal, deoarece Dacia Logan/Sandero sunt peste tot. Nu cred că există român care să nu fi urcat într-un astfel de model sau chiar să dețină sau să aibă cunoscuți care au un Logan. Încă din 2004 când am primit primul Logan, l-am lăudat pentru ceea ce este. Cea mai accesibilă mașină de pe piață. Am trecut cu vederea orice neajuns, din simplul motiv că era al nostru. La a doua generație am devenit mai exigenți, și căutam defectele în cele mai mici locuri, uitând că, în continuare, Logan/Sandero erau cele mai ieftine propuneri din segmentele lor. Cu noua generație, prezentată oficial astăzi, Dacia Logan și Sandero intră într-o eră europeană. La fel cum au fost votați primarii unor orașe, în spirit european, lăsând în urmă ”românismele” cunoscute de 3 decenii, așa și noua gamă Dacia se înscrie din toate punctele de vedere între modele europene mai consacrate.

Să începem cu Dacia Sandero. Dacă în țara noastră, hatchback-ul nu este la fel de popular precum în vest, Sandero tot este căutat aici. De fapt, dacă stăm bine să ne gândim, acesta este baza celorlalte două propuneri de caroserie, deci ar putea fi considerat modelul principal al noii game. Noul Sandero mi se pare că folosește multe elemente de la Renault Clio, dar asta nu e doar o impresie, deoarece este construit pe aceeași platformă CMF ca ”vărul” francez. Pentru prima dată mi se pare că Dacia a pus accent pe design dramatic, nu doar pe un design funcțional. Astfel, avem aripi laterale sculptate, o bară frontală cu muchii puternice și artificii de design ce aduc a prize de aer. Grila este destul de bine definită, iar blocurile optice sunt înguste și agresive, un aspect total nespecific pentru Dacia. Rugăciunile ne-au fost ascultate, astfel noile Dacii au acum blocuri optice cu iluminare LED, atât pentru faza scurtă, cât și pentru faza lungă. Iluminarea de zi este spectaculoasă, având forma literei Y. Chiar și în variantele de echipare mai slabe, jantele arată bine, iar linia geamurilor, ce urcă spre posterior, ne amintește de Renault Clio, dar arată foarte bine și pe hatchback-ul românesc. De fapt, noul Sandero împarte 20% din componente cu noul Clio. Privit din posterior, nu are blocurile optice la fel de înguste ca la noul Clio, dar sunt convins că în curând îl vom distinge foarte ușor în trafic.

Pentru România, cea mai asteptată versiune va fi Logan, care acum pare un Sandero în 3 volume, dar care se îndepărtează foarte mult de design aproape ”comunist” al vechilor generații. Noul Logan împarte partea frontală cu noul Sandero, ceea ce e un lucru foarte bun, dar schimbările vin din lateral, acolo unde plafonul noului Logan este înclinat destul de mult spre portbagaj, aproape ca un coupe cu patru portiere. Există două muchii puternice ce definesc aripile față și mai ales spate, o găselniță de design văzută doar în clasa premium. Parcă posteriorul noului Logan este doar o evoluție a actualului model, dar cu siguranță în realitate arată mult mai bine.

În cazul Daciei Sandero Stepway, bestseller-ul gamei, mai ales pe piața din Vest, designerii și ingineii s-au străduit să ofere tot ceea ce are și concurența, fără să fie mai prejos în niciun fel. Chiar dacă preia partea frontală a lui Sandero, noul Stepway nu mai este doar un Sandero mai ridicat, ci reușește să se îndepăteze și să devină un model de sine stătător. Într-un fel cum e Renault Captur față de Clio. Partea frontală a noului Sandero Stepway este mai robustă, mai masivă, datorită inserțiilor din plastic negru de pe laterale și de apariția unui element ce seamănă cu un scut, în partea inferioară a bării. Pasajele roților sunt de asemenea din plastic negru, care evidențiază natura aventuroasă a lui Stepway. Acestea bosaje fac noul Stepway să arate a SUV, dar și ajută la lovituri de pietre când mergi pe un drum neasfaltat. Jantele sunt diferite la Stepway față de versiunea normală.

Pe lângă design-ul cât se poate de modern și european, noile Dacii oferă și o grămadă de opționale și dotări cum nu s-au mai găsit până acum la Dacia. Pe lângă blocurile optice cu iluminare LED, avem opțional chiar și trapă, senzori de parcare față-spate, cameră de marșarier, Sandero Stepway are bări longitudinale pe plafon care pot fi montate și transversal, tocmai pentru a fi cât mai versatil. Alte dotări interesante găsim la interior.

Acesta este de asemenea o revoluție de design, fiind unul foarte modern, exact în temă cu alți concurenți mult mai consacrați. În primul rând vedem o linie mediană ce traversează interiorul, iar aeratoarele sistemului de climatizare au un design foarte frumos. Butoanele climatizării sunt poziționate în partea inferioară și sunt asemănătoare celor din Dacia Duster. Nu e nicio problemă, deoarece această soluție arată bine și este ergonomică. Volanul pare că a rămas la fel, dar deasupra bordului vedem ecranul sistemului de infotainment, de tipul unei tablete, lângă care găsim un suport pentru smartphone și un încărcător USB în spatele acestuia. Cineva chiar a gândit ergonomia acestui interior. Cadranele au design nou, chiar dacă în continuare lipsește afișajul de zonă roșie a turometrului, dar avem cotieră în opțional, scaune care se reglează și pe înălțime, iar volanul culisează și în adâncime. Acesta va fi cel mai confortabil Logan/Sandero de până acum.

La lansare, Dacia nu a anunțat nicio motorizare diesel pentru noua gamă. Astfel, vom avea un motor SCe de 65 de cai putere, unul TCe de 90 cai putere cu turbo, care poate fi oferit și cu transmisie automată de tip CVT și un motor TCe 100 ECO-G alimentat și cu GPL. Fiind construite pe platforma noului Clio, noile modele Dacia vor fi și cele mai sigure exemplare românești de până acum. Din standard se vor oferi 6 airbag-uri, frontale, laterale și cortină, sistem de frânare automată în cazul unui impact frontal, buton SOS pe plafon, asistent la pornirea din rampă, asistent unghi mort, plus altele. Sunt convins că în continuare aceste modele Dacia vor avea cel mai bun preț din segment, numai că acum oferă atât de multe, încât orice neajuns nu mai poate fi pus pe seama prețului. Revin în iarnă cu un test drive.