Prezentare: Ford Ranger Raptor 2022

Afinitatea mea făță de Ford Ranger Raptor este cunoscută nu numai pe acest blog, dar și în cercurile private, acolo unde nu mă opresc din a spune că la un moment dat în viața asta voi avea un Ranger Raptor. Am fost atât de impresionat de acest pick-up, încât am spus că a fost surpriza anului 2020, chiar dacă am avut partea de atâtea surprize acum 2 ani. Actuala generație Ranger Raptor e pe piață de ceva timp, dar încă arată extem de proaspăt, și chiar și pe piața second-hand, încă își păstrează prețul foarte bine. Sper ca noua generație, prezentată astăzi, să aducă ceva schimbări în bine pentru fanii modelului. Acesta este abia al treilea model Raptor pentru Ford, după marele F-150 Raptor și nou lansatul Bronco Raptor. Ambele modele nefiind disponibile la vânzare în România. Dar se pare că pentru clienții români nu e o foarte mare problemă, deoarece aceștia cumpără Ranger Raptor în prostie. Nu există zi în care să nu văd un astfel de model, indiferent în ce parte a țării sunt. În plus, nici măcar prețul aproape dublu față de modelul standard nu încurcă, dimpotrivă. Asta înseamnă o mașină gândită perfect, care arată pe măsură. Dar până acum v-am vorbit despre modelul actual, iar acest articol ar putea fi din nou unul de laudă, dar noua generație vine cu o schimbare importantă. Pentru unii. Pentru alții, e același Ranger Raptor perfect.

Recunosc, mi-a fost puțin frică de noua generație Ranger Raptor, deoarece credeam că Ford o să greșească și o să schimbe complet rețeta, încercând să-l facă mai modern, mai tehnologizat, dar mă bucur să vă spun că nu au umblat nicăieri unde nu trebuia, ci doar au îmbunătățit acolo unde era nevoie. Design-ul exterior este clar mai modern, dar asta e un lucru bun. Cu toate acestea, nu este atât de dramatic schimbat, încât generația precedentă să pară din alt film. Ranger Raptor 2022 vine cu aceleași blocuri optice de la noua generație Ranger, care la rându-i se inspiră din noul F-150. Un dram de ”America” e cu atât mai bine primit în Europa. Mă bucur că nu au încercat experimente cu exteriorul versiunii Raptor, aceasta fiind în proporție de 90% la fel ca la actuala generație. Adică aripi evazate puternic, protecții suplimentare, anvelope pe 32 de inch și un aspect general mult mai dur și mai frumos.

Dacă la exterior nu erau prea mult de schimbat, interioarele auto își arată vârsta mult mai repede. Noua generație vine să schimbe exact cât trebuie pentru a arătat în continuare modern, dar și să ajute la experiența generală, deoarece nu vei merge tot timpul pe teren accidentat, și trebuie să fii concentrat numai pe volan. La noul interior avem un ecran pentru sistemul de infotaiment poziționat vertical, asemeni noului Ford Mustang Mach-e, dar în rest, aspectul e bărbătesc, cu volan mare, dar feeling sportiv, plus niște scaune cu suport lateral mai bun. E totuși o versiune de performanță, chiar dacă performanța se face în afara asfaltului.

Revenind la acest subiect. Sunt mulți care s-au plâns de motorizarea aleasă de Ford pentru generația precedentă. Un motor diesel de doar 2 litri, părea mult prea mic pentru această caroserie. Totuși, performanțele erau decente, iar avantajele erau consum ceva mai redus și taxe mai mici. Nu știu dacă acesta un motiv pentru care vedem atâtea modele Ranger Raptor pe străzi, dar ar putea fi. Pentru cei care se plângeau de performanțe, noua generație vine cu cea mai importantă și bună schimbare. Mulți se așteptau la motorizarea Ecoboost de 2.3 litri, regăsită și pe Mustang, dar inginerii Ford au ales o soluție și mai bună, Un nou motor V6 de 3.0 litri, care produce nu mai puțin de 288 cai putere și 491 Nm. Aceasta este o creștere de putere de 70 de cai față de motorizarea diesel, dar livrarea puterii va fi mai interesantă, mai ales că noul Ranger Raptor are un sistem de evacuare cu valve active, care va suna incredibil. Acesta este ultimul lucru pe care îl mai voiai de la un Ranger Raptor, pe lângă aspect și performanțe: un sunet pe măsură. Acestea fiind zise, aceasta devine mașina perfectă. Un look îmbunătățit, interior modernizat, performanțe offroad legendare și motorul pe care îl merita. Există unele zvonuri că pe anumite piețe se va păstra și opțiunea de motorizare diesel, așa că trebuie să așteptăm să vedem pe piața din România, cu ce motorizare va veni Ranger Raptor. Indiferent, abia aștept să-l duc în vârf de munte.