Prezentare: Ford Mustang Mach-E

Ford a prezentat o nouă variantă extremă a modelului Mustang. Inspirată din numele celebrului Mach 1 din anii 1969, aceasta vine și într-o varianta de performanță numită GT”. Cât de bine ar fi dacă titlul acestui articol și primele două propoziții ar fi interpretate la literă? Adică chiar să avem un coupe ultra performant, care să ne trezească fiori pe șira spinării. Dar suntem în 2019, așa că Mustang Mach-E înseamnă un crossover electric, ce are un portbagaj de maxim 1400 litri și poate merge aproximativ 500 km cu un plin de baterii. WOW. La asta s-a ajuns în lumea auto. Să combini un nume de legendă cu o mașină care are concurent un laptop. Vorbesc despre Tesla Model Y, deci nici măcar cel mai cunoscut sau vândut model al lui Tesla. 

Se pare că Ford încearcă din răsputeri să se prindă de fostele glorii, asociind nume cunoscute cu mașini preferate de oameni care vor doar un mijloc de transport și care se va deprecia foarte repede. Este și cazul modelului Ford Puma, SUV-ul care se produce la Craiova. Nu contesc că nu este o mașină bună, dar nu are nicio legătură cu fostul Puma. Același lucru l-aș putea spune și despre noul Ford Mustang Mach-E. Un SUV electric care promite multe, dar care nu are nicio legătură cu numele legendar al coupe-ului american. Putea să se numească oricum altcumva, dar americanii au ales asocierea cu Mustang citez: ”pentru iubirea europenilor pentru brandul Mustang”. Eu sunt european și nu sunt de acord cu afirmația asta. Îmi place Mustang pentru că este o mașină capabilă, la un preț corect. Nu am fost de acord cu un motor în patru cilindri în Mustang, dar să zicem că-l înțeleg, mai ales în Europa. Dar de la a pune un 2.3 într-un Mustang până la a-l face SUV electric nu mai e niciun tip de negociere. 

Eu cred că designerii americani au luat un Tesla Model Y și au încercat să-l facă Ford. Probabil nu au reușit să-i pună farurile de la un Kuga, așa că următorul pas simplu a fost să le deseneze pe cele de la Mustang. Pentru că noi iubim Mustang. Dar surpriză, nici măcar nu sunt ”de la Mustang”, ci doar amintesc, probabil noaptea, de adevăratul Mustang. În fine. Asta se cere acum, asta se cumpără, asta vrea lumea. Se pare că în ultimii ani, populația a crescut în înălțime, astfel nu-mi explic de unde moda asta de a face un SUV, dar cu gardă la sol comparabilă cu un hatchback, dar plafon arcuit mult peste necesar. La urma urmei va fi doar un alt SUV electric, fără nicio pretenție de sportivitate, înalt și greoi, dar care se va cumpăra. 

Trebuie să analizez noul crossover electric de la Ford, pentru că deja mașina a strârnit interes. Designerii spun că s-au inspirat de la coupe-ul legendar și au realizat capota lungă și plonjată, cu toate că sub aceasta nu se găsește nimic. Dacă închizi ochii puțin, parcă parcă seamănă cu un Mustang, la fel și blocurile optice. Acestea parcă amintesc de Mustang-ul pre-facelift, deci până și aici și-au dat seama că au greșit. Noul Mach-E nu are o siglă Ford în grilă, fapt ce vrea să întărească și mai tare că este un Mustang adevărat. Dar nu este. ”Grila” este acolo doar ca să nu fie un spațiu gol, o tablă simplă, cum e cazul unui Tesla Model Y. Dacă partea frontală este oarecum acceptabilă pentru un Mustang electric, atunci când îl privești din lateral, totul se schimbă. Plafonul arcuit încearcă să pară coupe, mai ales că noul model nu mai are mânere la portiere, dar imaginea totală este foarte plictisitoare. Cum spuneam, doar un alt crossover. Garda la sol nu este suficient de mare pentru un SUV adevărat, iar caroseria nu este atât de coborâtă încât să fie un hatchback atrăgător. 

Din spate, Mach-E preia blocurile optice de la adevăratul Mustang, în sensul că avem trei lamele verticale pe fiecare parte, dar care sunt ”tăiate” de o altă bandă luminoasă. Păi ori suntem Mustang, ori nu mai suntem. Cred că antipatia mea se trage din faptul că sunt sătul să văd mașini generice. Aceeași formă, aceeași caroserie înălțată, același design plictistitor. Singura diferență fiind capacitatea kilowaților. Știu că nu a fost niciodată o mașină scumpă, dar un Ford Mustang a fost mașina la care visam de mici, era mașina cu care se făceau postere, apărea în filme alături de oameni importanți, iar acum este concurent la un crossover urât. 

Știu că Ford încearcă să transforme Mustang într-un sub-brand, oferind sub același nume atât coupe-urile V8 cât și aceste electrice și probabil alt tip de caroserie și tren de rulare, dar din punctul meu de vedere această strategie este cu două tăișuri. Cei care până acum voiau un Mustang, îl cumpărau pentru ceea ce este. Faptul că îl asociezi cu un crossover electric, nu atragi noi cumpărători și faci acel Mustang să-și piardă din renume. 

Totuși, dacă exteriorul este cum este, interiorul este o copie a lui Tesla. Fără doar și poate. Numai că pare o copie mai frumoasă, mai bine executată. Aici nu mai găsim nicio urmă de Mustang, doar în sigla de pe volan. Nu cred că nimeni contestă, nici chiar oficialii Ford, că interiorul noului Mustang Mach-E este inspirat puternic de la Tesla. Și nu mă refer doar la tableta pe verticală. Forma bordului, a consolei centrale și chiar a scaunelor am mai văzut-o undeva. Dar dacă Tesla a avut câteva scăpări când au realizat interiorul, în Mach-E totul e așa cum ar fi trebuit să fie. Avem instrumentar de bord în spatele volanului. Câteva butoane fizice care îți ușurează viața la bord, dar și un selector pentru transmisie poziționat între scane. Acea tabletă imensă are în partea inferioară o rotiță, ceea ce va facilita accesarea comenzilor în mers. În rest, este doar o altă mașină. Doar un alt interior. Nu ar trebui să-l ridicăm în slăvi în niciun caz. 

Iar acum să vă spun cele mai interesante aspecte ale noului Mustang Mach-E. Mai exact trenul de rulare. Asta e tot ce contează la o electrică. Câți cai are și cât merge cu un plin de baterii. Vor exista 5 variante, începând cu cea de 75 kWh, care produce 255 cai putere și care va fi ori tracțiune spate, ori integrală, iar în funcție de tracțiune cuplul este de 414 Nm sau 565 Nm. Timpii de accelerație sunt 6.5 secunde până la 100 km/h pentru cea cu tracțiune spate, și 5.5 secunde pentru cea integrală. Autonomia este de aproximativ 350 km. 

Pentru celelalte variante de putere lucrurile se complică puțin. Mai ales pentru cei care nu sunt familiarizați cu performanțele unei mașini electrice. Deci, următoarea variantă are o baterie cu capacitate de 98 kWh. La fel ca și cea de 75 kWh poate avea atât tracțiune față cât și integrală. Dar se va putea configura ori pentru performanță dinamică, adică accelerări mai rapide, ori pentru autonomie mai mare. Dacă tot ar fi să ne intereseze ceva de la această mașină, spun pentru pasionații auto, este versiunea GT. Acesta are 465 cai putere și un cuplu de 830 Nm. Accelerația este în doar 3.5 secunde, deci cât un Mustang GT350 cu motor V8. Sau exact aceleași cifre ca rivalul Tesla Model Y. 

Ce a făcut Ford cu această mașină? Din punctul meu de vedere au făcut o harababură. Nu e nici așa, nici așa. Nu e nici un Mustang, niciun SUV, nici cea mai puternică electrică, nici cea mai rapidă. Nu este nici măcar cea mai ieftină. Este doar comparabilă cu Tesla Model Y. Numai că după atâția ani, trebuia ca și Tesla să aibă un rival serios. Totuși nu mă așteptam să fie un Mustang.