Prezentare: Fiat 124 Spyder

Toţi cei care s-au uitat la Masterchef ştiu acum un termen nou: “fusion cuisine”. Asta înseamnă două sau mai multe bucătării ce se combină pentru a da un nou gust “dish-urilor”. S-ar putea să mai fi văzut şi în lumea auto astfel de combinaţii, dar atunci când vorbim de “bucătăria” italiană, aceasta pare că se combină cu orice. Dar nu tot timpul bine. Au încercat pastele cu burger-ul şi a ieşit o Lancia ce arată mai american decât o şapcă de camionagiu. În schimb, grupul Fiat a încercat sushi-ul. Printr-o alianţă cu Mazda, italienii au reuşit să gătească una dintre cele mai bune “farfurii” făcute vreodată.

FIAT-124-SPIDER-21 Italienii sunt cunoscuţi constructori de automobile roadster, foarte simpatice, cu sex-appeal, dar care să fie şi accesibile. Am avut de-alungul timpului Alfa Romeo Spyder, Lancia sau chiar Fiat roadster. Cu toate acestea, cel mai bine vândut roadster din istorie este iconicul Mazda MX-5. Acum vine adevărata provocare. Să iei cel mai apreciat roadster şi să-l îmbraci în haine italiene.

FIAT-124-SPIDER-07 Noul Fiat 124 Spyder este exact un Mazda MX-5, mai ales când îl priveşti din punctul de vedere al proporţiilor. Capota lungă şi consola spate scurtă, parbrizul destul de vertical şi plafonul textil bombat sunt aproape identice cu cele ale japonezei. În rest roadsterul italian vine cu un design inspirat din strămoşul spiritual 124 Spyder produs acum jumătate de secol, ceea ce înseamnă că modelul actual dispune de blocuri optice ovoidale, iar cele spate au un design rectangular. Bineînţeles că cei mai mulţi au compartat noul 124 Spyder cu noul MX-5, iar părerile sunt cât se poate de împărţite. Unii spuneau că partea frontală mai agresivă a Mazdei se potriveşte mai bine, alţii au spus că noul 124 Spyder arată mai bine, exact datorită farurilor mai mari. Un alt aspect diferit îl reprezintă grila frontală, care la Fiat este împărţită în două, dar cred că ce strică cel mai mult aspectul retro a părţii frontale sunt becurile semnalizărilor. Acestea par a fi adăugate după ce design-ul a fost gata. Îmi place foarte mult că rama parbrizului este din aluminiu nevopsit. Contrastează foarte frumos cu vopseaua închisă la culoare. Îmi place de asemenea capota Fiat-ului, care prezintă nişte nervuri ce se regăseau şi pe modelul vechi de acum 50 de ani. Cred că cei mai mulţi vor fi de acord cu mine când spun că din spate, Fiat 124 Spyder arată mult mai bine decât Mazda. Este şi mai sportiv şi mai serios şi mai agresiv. Noul Fiat 124 Spyder este o maşină extrem de plăcută. Foarte bine proporţionată, amintind de trecutul modelului, dar foarte bine interpretat în zilele noastre.

FIAT-124-SPIDER-02 FIAT-124-SPIDER-03 Odată urcat la bord şi dacă acoperi centrul volanului, ai putea foarte bine să confunzi interiorul cu cel al Mazdei. Cred că această soluţie este pentru a reduce cheltuielile. Nu îi judecă nimeni. Interiorul noului MX-5, la fel ca a noului 124 Spyder este foarte corect, cu materiale bune, ergonomie foarte bună şi dotări suficiente. În plus, cei care au testat Mazda spun că are una dintre cele mai bune poziţii de condus. Iar pentru că se stă atât de bine, implicit şi în Fiat, continuăm cu celălalt punct important.

FIAT-124-SPIDER-25 FIAT-124-SPIDER-29 Motorul. Noul Fiat 124 Spyder va fi propulsat de un motor Abarth cu cilindreea de doar 1.4 litri, dar care este capabil de 160 de cai putere şi 249 Nm. Acest motor are patru cilindri în linie şi foloseşte tehnologia turbo. Absolut toţi cei ce au testat acest motor l-au lăudat pentru dinamică şi pentru sunetul produs. Având cilindreea mai mică decât la motoarele Mazda, masa totală a noului Fiat ar trebui să fie mai mică în condiţiile în care puterea este mai mare. Cu siguranţă din punct de vedere dinamic, noul 124 Spyder va fi chiar mai bun decât fratele MX-5. Cu toate acestea s-ar putea să fie chiar o idee mai scump.

FIAT-124-SPIDER-10 FIAT-124-SPIDER-05 Este bine să ne mai întoarcem în timp. Să privim cum a fost şi să încercăm să învăţăm din toate faptele bune, dar şi din greşeli. Fiat avea nevoie de o astfel de maşină. Din punctul meu de vedere au reuşit cu design-ul, nu mai vorbesc despre motor. Dar sincer, cine dă greş cu un roadster, cu cutie manuală, extrem de agil şi frumos?

FIAT-124-SPIDER-04 FIAT-124-SPIDER-14 FIAT-124-SPIDER-01