Prezentare: Ferrari Portofino

Dacă alţi producători oferă imagini teaser, fragmente şi părţi, făcând publicitate intensă unui model ce urmează să îl lanseze, în cazul italienilor de la Ferrari, acest lucru nu mai este nevoie. Parcă dintr-o dată, fără alte detalii în avans, Ferrari lansează cel mai nou şi totodată modelul entry-level Portofino.

Ferrari-Portofino-2 Nu ştiu cât de mult se încadrează Portofino ca un model entry-level sau “cel mai accesibil Ferrari” din moment ce puterea este de aproape 600 de cai putere, iar preţul în jurul valorii de 200.000 euro. Totuşi, Portofino înlocuieşte roadsterul California T şi, mai mult, vrea să îl facă uitat. Spun asta deoarece prima generaţie Ferrari California nu a fost primită foarte bine de către public, dar nici de către clienţi, faceliftul California T, doar îmbunătăţind un automobil despre care ne-am făcut deja o părere nu foarte bună. Se pare că asocierea dintre Ferrari şi regiuni americane nu a fost de bun augur, astfel, Portofino preia numele celebrului port turistic din Italia, italienii revenind la denumiri ale localităţilor ţării natale. În trecut am mai avut Ferrari 550 Marranello, 360 Modena sau 599 GTB Fiorano. Pentru un automobil decapotabil, mai ales un Ferrari ce se vrea mai mult un GT-cruisser, Portofino este cum nu se poate mai bine. Spre exemplu, dacă Dacia ar decide să construiască o decapotabilă ostentativă, ar numi-o Dacia Mamaia. Sau ar mai putea exista o Dacia Sovata, cu suspensii moi pentru vârstnici.

Ferrari-Portofino-3 Revenind la modelul din titlul articolului de astăzi, Ferrari Portofino este atât subiectiv, dar şi obiectiv, un automobil mult mai frumos decât cel pe care îl înlocuieşte. Noua parte frontală este inspirată puternic din ultimele două creaţii Ferrari, 812 Superfast şi GTC4 Lusso, dar din punctul meu de vedere, detaliile şi artificiile de design se potrivesc mult mai bine pe ultima decapotabilă. Blocurile optice în forma literei L sunt foarte agresive cu o grafică interioară spectaculoasă. Bara frontală este dominată de grila imensă, ce pare mai mult un rânjet malefic, flancată de prize de aer generoase. Noul Portofino se vrea un automobil mult mai sportiv şi mai lat, fapt evidenţiat şi de aripile mult evazate, cu prize de aer lângă blocurile optice. Capota are muchii agresive şi linii sportive. Din profil se văd muchiile asemănătoare cu ale vârfului de gamă 812 Superfast, dar pe Portofino par mai elegante. S-ar putea ca jantele să fie ceva mai spectaculoase, cele cu 5 spiţe simple par mult prea cuminţi. Cu plafonul coborând, Portofino este o decapotabilă perfectă pentru croaziere, mai ales pe faleze. Atunci când plafonul este ridicat, Portofino are o siluetă de tip GT-fastback, mult mai plăcută decât la o decapotabilă clasică. Imaginile cu posteriorul sunt destul de puţine, dar se poate observa că blocurile optice sunt mai îndepărtate şi dau impresia că maşina este mult mai lată. Acestea au o uşoară tentă de design preluată de la 488 GTB. Difuzorul de aer e printre cele mai cuminţi din actuala gamă Ferrari.

Ferrari-Portofino-1 Pentru că vorbim de o maşină în care principalul aspect este pus pe croaziere lungi şi rapide, interiorul este destul de luxos, nu neapărat sportiv, planşa de bord fiind inspirată din modelul GTC4 Lusso. Această linie de design este foarte modernă şi din punctul meu de vedere este atemporală. Şi peste câteva generaţii, acest interior va fi de actualitate.

721157l Ferrari-Portofino-4 Cum spuneam la începutul articolului, noul Portofino, este modelul entry-level în gama Ferrari, dar spre deosebire de ceea ce se spunea despre California, acest nou roadster este un Ferrari veritabil. Sub capota lungă stă celebrul V8 de 3.9 litri, care acum produce 590 de cai putere, cu 40 mai mult decât la California T. Performanţele sunt demne de orice Ferrari, dar şi de supercar-uri, chiar dacă vorbim de o decapotabilă-GT. Sprintul până la 100 km/h se realizează în doar 3.5 secunde, iar viteza maximă se apropie de 320 km/h. Probabil cea mai importantă schimbare faţă de California T, este noul şasiu realizat acum din aluminiu, ceea ce înseamnă că Portofino are o masă totală mult mai mică.

Ferrari-Portofino-5 Noul Portofino va deveni acel Ferrari pe care trebuie să-l ai în garaj, pentru a-ţi putea comanda o ediţie limitată Ferrari mult mai scumpă. Nu cred că Portofino va face grosul vânzărilor pentru italieni, chiar dacă este cel mai accesibil “căluţ cabrat”. Totuşi, vom avea parte de nişte imagini foarte frumoase, deoarece sunt convins că mulţi jurnalişti şi fotografi vor duce noul model pe coasta de nord vest a Italiei, pentru o sesiune foto în Portofino.

Ferrari-Portofino-6