Prezentare: Ferrari GTC4 Lusso

Acesta este probabil cel mai excentric model Ferrari din era modernă. Atunci când vorbeşti de Ferrari nu te gândeşti la tracţiune integrală sau la spaţiu pentru patru pasageri şi pentru bagaje. Aproape că nu te gândeşti nici la un motor poziţionat în faţă. Un Ferrari ar trebui să aibă doar două locuri, un motor central şi tracţiune spate. Dar fostul model FF a venit cu total altă idee pentru italieni, iar în cei 4 ani de la apariţie a reuşit să-şi construiască un nume important pentru companie.

Ferrari_GTC4Lusso_01 Acum însă Ferrari vrea să facă uitat numele FF. Şi ne face cunoştinţă cu GTC4 Lusso, am putea spune un facelift a modelului FF. Pentru că la nivel vizual, noul GTC4 Lusso arată în mare parte precum FF, şi anume are aceeaşi formă shooting break şi capota lungă. În schimb, noul Lusso vine cu cele mai mari blocuri optice ce le-am văzut pe Ferrari-urile moderne, ceea ce poate indica o nouă linie de desing în viitor. Binevenit, din punctul meu de vedere. Apoi, GTC4 Lusso este mai curat decât vechiul FF, bara frontală este mai simplă, doar grila radiatorului este mărită şi acoperă aproape toată partea frontală. Probabil cel mai discutat aspect al exteriorului, după profil, este design-ul posterior. Ferrari a înlocuit cele două stopuri rotunde, acum fiind duble şi acoperite de un spoiler. Difuzorul de aer este foarte dramatic desenat, poate prea excentric pentru o maşină ce se vrea de familie.

Ferrari_GTC4Lusso_02 Ferrari_GTC4Lusso_08 Da, GTC4 Lusso este un Ferrari de familie pentru că la interior pot lua loc patru pasageri ce sunt trataţi în condiţii de lux, dar într-un stil sportiv. Noul Lusso vine cu o nouă planşă de bord, mult mai aerisită şi mai frumoasă, în mijlocul căreia găsim un ecran pentru sistemul de navigaţie, care în sfârşit arată în ton cu era în care suntem. O altă premieră la interior o reprezintă ecranul din bord, poziţionat în faţa pasagerului, unde sunt afişate aceleaşi informaţii ca la şofer. Volanul are un diametru mai mic şi este mai ergonomic.

Ferrari_GTC4Lusso_04 Ferrari_GTC4Lusso_03 Cu toate că la nivel de percepţie, GTC4 Lusso nu ar trebui să fie un Ferrari adevărat, dacă ne uităm pe fişa tehnică lucrurile stau cu totul altfel. Noul model foloseşte un motor V12 de 6.3 litri, ce produce 690 de cai putere, cu 30 mai mult decât la vechiul FF, şi poate accelera până la 100 de km/h în doar 3.4 secunde. Viteza maximă este 335 km/h. Având aceste cifre, cred că noul GTC4 Lusso este cea mai rapidă maşină cu patru locuri din lume. Dar asta nu e tot. Noul model foloseşte un sistem de tracţiune integrală, dar şi posibilitatea de a vira cu toate roţile. Asta înseamnă o precizie mult mai bună pe viraje şi o direcţie îmbunătăţită.

Ferrari_GTC4Lusso_05 Nu ştiu în ce măsură are necesară o nouă denumire, dar cam asta face Ferrari atunci când lansează un nou model. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul modelului 488 GTB, faceliftul modelului 458 Italia. Probabil cu noua nomenclatură, Ferrari încearcă să convingă clienţii că au de a face cu un cu totul alt model. Oricum, astfel de modele Ferrari sunt cumpărate de oamenii care au nevoie de “nu ştiu câte” Ferrari-uri, pentru a ajunge să-şi achiziţioneze un hypercar.