Prezentare: Dacia Jogger
După mai multe poze spion și câteva informații scăpate pe internet, astăzi, Dacia a prezentat oficial noul Jogger. Trebuie să mărturisesc că nu mă așteptam la această caroserie, deoarece speram să se materializeze conceptul Bigster de acum câteva luni. Totuși, Dacia Jogger este cel mai mare model autohton din actuala gama, cu o lungime de peste 4.5 metri, este semnificativ mai lung decât un Duster. Chiar dacă din anumite unghiuri poate fi asemănat cu un SUV, noua caroserie îmbină practicalitatea unui monovolum, cu spațiul unui break, dar și robustețea unui crossover. Dacia jogger înlocuiește atât Logan MCV cât și Lodgy, modele care oricum nu au făcut volumul vânzărilor. Încă nu se știe direcția și succesul pe care Jogger o să-l aibă, mai ales pe piața din România, dar pentru clienții Dacia, prețul contează foarte mult, așa că Jogger bifează câteva premiere în acest sens.
Va fi cel mai ieftin model cu 7 locuri disponibil acum în Europa. Cu un preț de pornire de aproximativ 15.000 euro, acesta rivalizează oarecum cu Dacia Duster, dar se adresează clar altui tip de client. Dacă SUV-ul dedicat poate fi comandat cu tracțiune integrală, Jogger vine exclusiv cu tracțiune pe puntea față, dar garda la sol este impresionantă, de 200 mm. Noul model este construit pe aceeași platformă CMF-B folosită și de Sandero sau Clio 5, dar alungită pentru a acomoda 7 locuri. Până la nivelul stâlpilor B, Jogger este exact un Sandero Stepway, de acolo plafonul este mai înalt cu 5 cm. Este o imagine ciudată la prima vedere, dar suntem obișnuiți cu astfel de experimente Dacia. În aceste cadre devem un Jogger în varianta de echipare ”Extreme” care vine cu apărători de plastic în jurul aripilor, dar și în partea inferioară a portierelor, plus bare transversale modulare pe plafon.
Posteriorul este aproape vertical și nu se aseamănă cu niciun alt model Dacia din prezent. Unele voci spun că blocurile optice verticale se aseamănă cu cele ale unui Volvo. Eu zic că este o reinterpretare a design-ului posterior a primului Logan MCV. Din fericire pe Jogger avem un hayon dintr-o singură bucată, cu deschidere în sus.
La interior, nu sunt diferențe între Jogger și noile Sandero sau Logan, cel puțin până la locurile de pe rândul al doilea. Jogger vrea să acomodeze 7 adulți pe locurile sale, iar după dimensiunile declarate, o să fie un model extrem de spațios. Pasagerii de pe rândul al treilea au până la 855 mm spațiu la cap și 127 mm spațiu la genunchi. Dacă sunt folosite toate cele 7 scaune, spațiul în portbagaj este de 160 litri, iar în configurație cu 5 locuri, 708 litri. Sunt peste 60 de posibilități de configurare a interiorului.
Mulți clienți și fani s-au plâns de motorizările prea mici de pe noua gamă Dacia. Pentru că Jogger e construit pe plaforma comună, nu va exista o motorizare diesel, ci doar benzină sau cu GPL. Pentru început, vom găsi sub capotă un motor de 1.0 TCe110 și 3 cilindri care produce 110 cai putere și 200 Nm, deci ceva mai mult decât motorizarea similară din Sandero. Va exista și varianta cu GPL pe care am condus aici pe Dacia Logan. O altă premieră venită odată cu Jogger este faptul că acest model va fi primul full hybrid Dacia. Din 2023, Jogger va avea trenul de rulare de la Clio e-Tech, ceea ce înseamnă un motor aspirat de 1.6 litri plus unul electric, care împreună produc 140 cai putere.