Prezentare: Citroen C4 X

Segmentele auto nu s-au terminat. Producătorii încearcă noi și noi variante de caroserie, care atrag clienții indeciși. Dacă până nu demult aveam doar 3-4 variante: hatchback, sedan și SUV, acum toate acestea s-au metamorfozat în una singură. Exemplu: noul Citroen C4 X.

Nu că modelul ”normal” C4 ar avea o caroserie tradițională, dimpotrivă. În acest moment, segmentul compactelor este dominat de modele crossover, iar Citroen C4 era un fel de hatchback înălțat. Dar apariția lui Peugeot 408 și Renault Arkana, a determinat producătorul francez să vină cu un C4 cu ”fundul” mai mare, aproape ca un sedan, dar cu garda unui crossover. Noul model se va încadra în gamă între C4 și C5 X, fiind, după spusele CEO Citroen ”o alternativă accesibilă, responsabilă și elegantă pentru hatchback-uri și SUV-uri”. De fapt exact asta e.

Deoarece noul C4 X vine cu exact aceeași parte frontală ca a unui C4, dar de la mijlocul plafonului, acesta se arcuiește mai agresiv, oferind un profil aproape de coupe, iar portbagajul este mult mai ieșit. Astfel, a fost nevoie de o redesenare completă a părții posterioare, inclusiv alte blocuri optice, care personal mi se par că arată mult mai bine și mai bine integrate. Această idee de sedan-crossover este relativ nouă, dar prinde foarte bine, mai ales că nu se renunță la această caroserie, doar o face mai robustă.

La fel ca în cazul noului Peugeot 408, sunt de părere că aceste caroserii sunt mai atrăgătoare decât în cazul unui crossover clasic și poate în viitor, vom reveni la sedan-urile atât de apreciate în trecut. Totul ține de cum se vor schimba preferințele clienților, dar în acest moment, Citroen chiar are câte un model din fiecare clasă, desenat pe gustul oricărui client.

La interior și din punct de vedere mecanic, nu sunt diferențe între C4 X și ”clasicul” C4. Interiorul are acel aer chic franțuzesc, dar cu elemente relativ sobre, cum ar fi instrumentarul de bord și ecranul sistemului de infotainment. Vă las mai aici articolul meu despre Citroen e-C4, unde dezbat pe larg toate aspectele interiorului. Revenind, noul C4 X va avea atât motorizări termice pe benzină și diesel de 130 de cai putere și o versiune full electrică e-C4 X. E benefică o astfel de caroserie? Dacă e să ne luăm după succesul lui Renault cu modelul Arkana și reacția publicului la Peugeot 408, pot spune că Citroen va da lovitura cu C4 X.