Prezentare: BMW X3

Iată-mă scriind prima ştire auto după mult timp. Chiar aşa plictisitoare a fost perioada asta din punct de vedere al automobilelor noi? Totuşi, au fost câteva menţiuni, despre care am decis că ar fi bine să nu scriu. Modele precum Seria 6 GT, care nu ar fi fost neapărat rău, dacă se numea Seria 5 GT. Dar dacă nu am scris atunci, nu are rost să dezvolt acum. Astăzi, în schimb, apare alt BMW, unul mult mai apreciat de către clienţi. Trebuie să specific, clienţi, nu fani, deoarece fanii bavarezi nu agreează SUV-urile/SAV-urile, mai ales cele compacte. Dar X3 nu mai este de mult un model compact. Această a treia generaţie a crescut atât de mult, încât diferenţele faţă de marele X5 sunt aproape nesemnificative.

bmw-x3-all-new-2018-84 Segmentul SUV-urilor este de câţiva ani într-o continuă ascensiune. Se produc SUV-uri de oraş, SUV-uri sport, SUV-uri electrice, aşa că noul BMW X3 ar trebui să reprezinte un interes major pentru toată lumea. Aşa că, pentru că voi, deoarece sunteţi pe turatiiscrise, mă voi axa în primul rând pe design-ul exterior, deoarece este unul “discutabil”. Nu urât, de aceea trebuie discutat.

bmw-x3-all-new-2018-81 SUV-urile bavarezilor nu au fost niciodată mostre de frumuseţe. Cu unele excepţii care aveau proporţii frumoase, gen ultimul X5M, nu prea îmi vine în minte vreun SUV/SAV care să fi atras reacţii pozitive. Primul X3 de exemplu a fost considerat chiar urât, indiferent de linia de echipare. Primul X1, nici nu mai vorbesc. Dar între timp, conceptele şi liniile de design s-au schimbat, aşa că generaţia actuală X1 chiar are nişte proporţii şi linii considerate frumoase. Deci acum avem un X1 şi X5 considerate frumoase, aşa că X3 trebuia să meargă pe aceeaşi linie. Într-un fel a făcut-o, numai că noul X3 pare copilul celor doi, combinând linii şi elemente de design de la ambii. În primul rând avem cea mai mare grilă pusă vreodată pe un X3. Noua grilă a radiatorului este tridimensională şi dispune de lamele care se închid sau se deschid. Apoi avem o bară frontală desenată cu mult prea multe briz-briz-uri. În această regăsim prize de aer, lamele cromate, lumini de ceaţă cu LED, linii curbate, dar şi muchii ascuţite. Mi se pare că în partea frontală se întâmplă mult prea multe. Şi apoi ajungem la blocurile optice, care nu ar arăta neapărat rău, luate separat, dar jocul proporţiilor, pe mine mă depăşeşte. Nu îmi dau seama dacă sunt prea mici sau prea mari. Au o formă ce amintesc de cele ale Seriei 1, dar pe un X3 nu par la fel de alungite, ci mai degrabă bombate. Nici când vine vorba de pachetul optic M, mai sportiv, nu se văd îmbunătăţiri. Aici regăsim chiar mai multe prize de aer şi linii cromate verticale şi orizontale.

bmw-x3-all-new-2018-79 bmw-x3-all-new-2018-18 bmw-x3-all-new-2018-5 bmw-x3-all-new-2018-11 Din lateral noul X3 se îndepărtează de profilul păstrat de la prima generaţie şi se prezintă mult mai modern. Mie mi se pare că e un X1 mai mare, ceea ce nu e un lucru rău. Revenind la jocul proporţiilor, designerii germani au reuşit să deseneze profilul suficient de masiv, dar şi dinamic. De exemplu, jantele măsoară 19 inch şi sunt integrate foarte bine în pasajele roţilor. Spre deosebire, un Jaguar F-Pace are nevoie de jante cu diametru de 22 de inch pentru a arăta bine. Posteriorul unui X3 a rămas aproape neschimbat în cele două generaţii precedente, dar noul X3 vine cu design proaspăt atât pentru blocurile optice, cât şi pentru bară. Forma spatelui este inspirată din cea a noului X1, dar stopurile sunt complet noi şi nu se aseamănă cu alte din gamă. Şi acestea dispun de tehnologia LED şi au o grafică 3D. Alte schimbări menţionate chiar de BMW ar fi cele două ieşiri ale evacuării, acum mai mari şi mai “masculine”.

bmw-x3-all-new-2018-105 Atât din punct de vedere al designului exterior, care încearcă să atragă mai mulţi tineri. Chiar într-un articol cu vechea generaţie, scriam că X3 este maşina potrivită pentru pensionari. Nu şi acum. Cu toate că interiorul noului X3 este o copie a noilor interioare Seria 7 şi Seria 5, dar acestea sunt foarte bune, perfect ergonomice şi foarte calitative. Chiar este o gură de aer proaspăt pentru deja învechitul interior al generaţiei actuale. Chiar şi tehnologiile disponibile pe Seriile 5 şi 7 se vor regăsi şi pe noul X3. De la instrumentarul de bord digital, la ecranul touch screen al sistemului de infotainment, până la controlul comenzilor prin gesturi.

bmw-x3-all-new-2018-88 Atunci când am condus un X3, am denumit articolul “Racheta spion“, deoarece maşina era maro, cu jante negre, dar avea sub capotă un diesel “6 în linie” cu peste 600 Nm. Sunt convins că noua generaţie va fi una dintre cele mai sportive SUV-uri din clasă, mai ales că şi acel motor va fi oferit. Dacă nu vrei să îţi rupi gâtul la fiecare acceleraţie, atunci va exista şi un motor de 2 litri diesel, ce produce 190 de cai putere, mai mult decât suficient pentru orice deplasare. Acesta şi consumă în jur de 5-6 litri la suta de km. Pentru cei care aţi stat până la ora asta, MPerformance prezintă primul X3 cu siglă M. Dotat cu un motor 3.0 turbo pe benzină, ce produce 360 de cai putere şi 500 Nm. X3 M40i accelerează până la 100 km/h în doar 4.8 secunde. Acum Audi SQ5 şi GLC43 AMG au un rival adevărat.

bmw-x3-all-new-2018-2 Probabil că X3 nu este cea mai incitantă propunere pentru fanii BMW sau nici pentru pasionaţii auto, dar este genul de maşină care se vinde. Ceilalţi care nu sunt ca noi, o vor. Iar pentru ca ei să o cumpere trebuie să fie bună. Dacă clienţii o cumpără, BMW are bani să construiască M2 manuale, pentru noi. Este un ciclu foarte frumos în lumea auto. Aşa că hai să nu mai urât SUV-urile compacte, că fără ele nu am mai zâmbi conducând un Seria 2 în drift.

bmw-x3-all-new-2018-4 bmw-x3-all-new-2018-6 bmw-x3-all-new-2018-11 bmw-x3-all-new-2018-53 bmw-x3-all-new-2018-85 bmw-x3-all-new-2018-82 bmw-x3-all-new-2018-104 bmw-x3-all-new-2018-107 bmw-x3-all-new-2018-103