Prezentare: BMW Seria 4 Coupe

Aceasta este prima mașină pe care o văd sub embargo, adică am avut ocazia să vin cu păreri înainte de ora dezvăluirii oficiale. Și pe bună dreptate. A fost nevoie de un timp de ”digestie”. De acomodare. BMW a încercat să ne obișnuiească cu noua linie de design a coupe-urilor medii încă de la prezentarea conceptului 4 de anul trecut. Apoi prin tot felul de randări, imagini spion și alte concepte. Din punctul meu de vedere tot marketing-ul făcut dinainte a funcționat, deoarece cea mai extravagantă parte a noului Seria 4, nu mai este atât de extravagantă.

Gândit să fie un mini Seria 8, noul BMW Seria 4 vine cu un design preluat în mare parte de fratele mai mare, dar cu o noutate, despre care bavarezii ne trimit în trecut, mai exact ne amintesc de modelele 328 sau 3.0 CSi. Prima dată când privești noul Seria 4 îți sare în ochi noua grilă. Poziționată acum pe orizontală aceasta are dimensiuni generoase, proporțional, fiind cea mai mare grilă pusă pe un BMW modern. Totuși, aceasta este ”tăiată” de numărul de înmatriculare, așa că impactul vizual este diminuat. În funcție de nivelul de echipare, noul Seria 4 poate avea două fețe. Cea sportivă, a pachetului M Sport, vine cu prize de aer mai generoase pe laterale, față de versiunea standard. Același lucru este valabil și pentru posterior, unde evacuările sunt mult mai mari și au un design dreptunghiular, față de cele rotunde standard.

Dacă privești noul BMW Seria 4 din profil, nu poți să nu vezi Seria 8 acolo. Plafonul foarte plonjat, umerii lați și luneta care se îngustează spre portbagaj sunt elementele tipice ale fratelui mai mare. Nu pot să spun că nu arată bine, dar această soluție a dus la diminuarea sau dacă nu, dispariția celebrei Koffmeister Kink, din stâlpul al treilea. Pe de o parte, bavarezii au readus istoria prin grilă, dar pe de altă parte și-au pierdut din personalitate prin profil.

Așa cum s-a obișnuit de câteva generații, coupe-ul Seriei 3 vine cu blocuri optice mai înguste și mai agresive. Astfel, noul Seria 4 nu mai poate fi confundat cu un Seria 3 în două uși, pentru că farurile sunt diferite. Acestea mi se pare o idee prea mari, totuși, chiar disproporționat cu restul părții frontale. Se întâmplă foarte multe în fața mașinii. Grila nouă, capota cu nervuri, farurile noi, artificiile din bară. Sunt convins că în adevărat, BMW Seria 4 va arăta mai bine.

La interior lucrurile sunt cât se poate de normale. Planșa de bord și design-ul general a fost preluat de la noua generație Seria 3, dar asta e de bun augur, deoarece noul model are un interior foarte modern, atrăgător și bun calitativ. Marile diferențe vor apărea atunci când vom vedea noul M4. Cel puțin din imagini, noul Seria 4 pare mai încăpător decât Seria 8, cel puțin în spate.

Noul Seria 4 este mai lung, mai lat și mai scund față de generația precedentă, și este cu 5 cm mai scund decât un Seria 3. Coupe-ul este chiar mai lat față de sedan, iar asta îi oferă un look și mai sportiv. Gama va începe cu BMW 420i cu motor de 2 litri benzină, apoi același motor în variantă mai puternică pe 430i, iar vârful de gamă al benzinarelor este M440i, cu al său 3 litri de 374 cai putere. Pe partea diesel, noul Seria 4 oferă deocamdată variantele 420d și M440d. Toate motorizările vor fi mild-hybrid, cu un sistem de 48V.

Pentru prima data, transmisia automata va avea un Sprint Mode, care ajută la o livrare a puterii mai accentuată, mai ales in zona de mijloc a turației.

Chiar dacă bavarezii au încercat să ne obișnuiască cu ceea ce vine, noul Seria 4 este cel mai controversat model lansat in ultima perioadă. Dar segmentul din care face parte este unul destul de restrâns, așa ca se pot face experimente fără să se afecteze vânzările. O astfel de decizie radicală ar putea chiar să fie de bun augur pentru Seria 4. Totuși pentru marcă, noua abordare are două tăișuri: puriștii care nu acceptă schimbări sau noii clienți câștigați?