Prezentare: BMW M5

Unul dintre cele mai aşteptate modele BMW din ultimii ani a fost prezentat aseară. Cu toate că au mai apărut şi alte modele din partea bavarezilor, unul cu prefixul M parcă nu am mai văzut de mult. În plus, BMW M5 reprezintă unul dintre cele mai speciale modele M, unul pe care fanii îl apreciază dintotdeauna şi pe care aşteptau de mult. Dar reacţiile acelor fani nu au fost tocmai pe placul designerilor. Aici fiind turatiiscrise, vom dezbate atât felul cum noul M5 arată la exterior, dar şi la interior şi mai apoi calităţile tehnologice.

BMW-M5-5 Având o bază foarte bună, designerii M Gmbh trebuiau să îmbunătăţească aspectul exterior al unui Seria 5. În mare asta au şi făcut. Au luat bara frontală de la SUV-ul X5M, au combinat-o cu cea a unui M2 şi a ieşit bara sportivă a noului M5. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la posterior, unde bara spate incorporează un difuzor de aer de dimensiuni generoase, patru ieşiri pentru evacuare, dar şi elemente stilistice regăsite la SUV-ul sportiv. Se pare că păstrând identitatea de marcă, designerii au supărat oarecum fanii modelului M, pentru că nu este suficient de spectaculos. Dacă te uiţi în orice secţiune de comentarii la postări ale noului M5 vei găsi afirmaţii cum că “e prea cuminte”, “unde sunt aripile evazate”, “aduceţi-l înapoi pe Bangle” sau “nimic special”. Într-un fel, aş tinde să le dau dreptate. Noul M5 nu epatează cu nimic din punct de vedere al design-ului exterior, dar probabil nici nu ar trebui. Design-ul “cuminte” va rezista testului timpului. Îmbunătăţirile subtile faţă de un Seria 5 cu pachet optic M au un rol atemporal. Detaliile fac din noul M5 un automobil pe cât de frumos, pe atât de agresiv şi impunător.

BMW-M5-13 BMW-M5-14 Spre deosebire de pachetul optic M care echipează un Seria 5 diesel, M5 vine cu fante de aerisire mult mai mari, renunţând la luminile de zi cu LED şi dispune de un splitter mai adânc în partea de jos a bării frontale. Noul M5 este şi mai lat decât un Seria 5, pasajele roţilor sunt mai bombate pentru a acomoda jantele mai mari, dar şi ecartamentul mărit. Acestea sunt foarte bine integrate în design-ul general, fiind aproape imperceptibile. Tot în faţă mai regăsim o grilă nouă, specifică modelelor M, cu lamele duble. Aceasta poate fi cromată sau poate fi vopsită în negru. Profilul maşinii rămâne aproape neschimbat, regăsim doar nişte aerisiri pe aripile faţă. Totul este dominat de jantele imense şi de pragurile profilate. Probabil cel mai agresiv unghi al noului M5 este posteriorul. Şi pe bună dreptate, deoarece acesta este unghiul în care va fi văzut cel mai des. Acele lumini reflectorizante poziţionate pe verticală, oferă lăţime suplimentară maşinii. În plus, difuzorul din fibră de carbon, lăsat nevopsit, face ca noul M5 să pară extrem de agresiv.

BMW-M5-22 BMW-M5-24 Noul M5 a fost prezentat în două culori complet noi. Cea albastră se numeşte Marina Bay Blue şi aminteşte de vechea generaţie M5, ce a văzut lumina zilei “îmbrăcată” tot într-o nuanţă albăstruie. A doua culoare se numeşte “Frozen Dark Red Metallic” în combinaţie cu elemente negre, cum ar fi grila sau rama geamurilor. Această culoare nu a fost atât de bine primită de către public, dar aşa cum se întâmplă cu nuanţele mate, acestea arată mult mai bine în realitate, decât în poze. Concluzionând, exteriorul noului M5 nu aduce suprize, dar nici nu ar trebui. Vorbim totuşi de un automobil din clasa business, dar unul care este “dopat”, iar din câte ştim, aceste automobile sunt de obicei cumpărate de directori de companii, oameni serioşi, dar care vor să ajungă foarte repede la birou.

BMW-M5-42 BMW-M5-25 Tocmai din acest motiv, interiorul este în continuare mai mult pe partea de business, doar cu mici accente sportive “presărate” pe alocuri. Singurele diferenţe faţă de un Seria 5 dotat complet, sunt câteva accente de culoare roşie, pe volan, schimbător, butonul de pornire şi modurile de rulare. Totuşi, fiecare dintre aceste accente ne spun o poveste, o noutate. Dacă volanul noului M5 nu se diferenţiază foarte mult de cel al unui Seria 5 cu pachet M, butoanele roşii din partea superioară ne oferă modurile de rulare. Levierul schimbătorului de viteze are un design nou, iar scaunele sunt complet noi pentru noul M5. La fel ca şi exteriorul, interiorul combină cu succes luxul şi confortul, cu sportivitatea specifică modelelor M. Sincer, oricum ar arăta, tot ai vrea să stai în scaunului din stânga, deoarece atunci când apeşi butonul roşu din spatele volanului, trezeşti…

BMW-M5-29 BMW-M5-28 BMW-M5-32 BMW-M5-30 Motorul V8 de 4.4 litri, ce produce acum 600 cai putere şi 750 Nm. Acest motor reprezintă o îmbunătăţire considerabilă a celui regăsit sub capota vechii generaţii, dar împreună cu transmisia cu 8 rapoarte, este mult mai eficient şi mai performant. Chiar dacă în trecut, divizia M au reuşit să mai stoarcă 600 de cai putere pe varianta M5 30 Jahre, probabil că peste vreo 3 ani, vom vedea acest nou M5 cu vreo 630 de cai putere, la un posibil M5 35 Jahre.

BMW-M5-19 Noul BMW M5 a fost criticat e fani şi pentru faptul că inginerii au ales ca pe această generaţie să monteze un sistem de tracţiune integrală denumit M xDrive. După ce actuala generaţie Mercedes-AMG E63S a trecut oficial la tracţiunea 4×4, M5 rămânea ultimul mohican. Într-un fel am putea spune că a încă a rămas. Asta deoarece noul sistem M xDrive oferă nu mai puţin de 3 moduri de rulare. Avem un mod 4WD, ce transmite puterea egal către toate roţile. Al doilea 4WD Sport te lasă să te joci cu puntea spate, dar în siguranţă, iar ultimul, 2WD, permite decuplarea completă a punţii faţă, toată puterea fiind transmisă spre puntea spate. Atunci M5 redevine acel M5 pe care îl ştim cu toţii.

BMW-M5-33 Această soluţie a fost aleasă deoarece un sistem de trancţiune integrală este foarte eficient la plecările de pe loc, iar noul Mercedes-AMG E63S este regele accelerărilor. Odată cu noul M xDrive, M5 este la egalitate cu E63S, având nevoie de doar 3.4 secunde pentru a atinge primii 100 km/h, iar optând pentru pachetul M Driver, viteza maximă atinge 305 km/h. Cu toate că acum avem un sistem de tracţiune integrală, noul M5 este chiar mai uşor decât vechea generaţie, ce avea doar propulsie. Acum, nu văd ce e rău în avea atât o maşină 4×4, cât şi una doar cu tracţiune spate, doar de la o atingere de buton? Astfel, BMW M5 poate oferi maximul de performanţă, indiferent că vorbim de plecările de pe loc, distracţia în siguranţă pe aderenţă scăzută sau atunci când vrei să îţi baţi joc de anvelopele spate.

BMW-M5-2 BMW-M5-6 BMW-M5-8 BMW-M5-9 BMW-M5-10 BMW-M5-11 BMW-M5-18 BMW-M5-17 BMW-M5-33 BMW-M5-44 BMW-M5-49 BMW-M5-56