Prezentare: BMW M3 si M4

După cea mai lungă serie de teasere și randări, care nu au mai lăsat loc imaginației, bavarezii au prezentat în sfârșit noile M3 și M4. Nu cred că mai e o surpriză pentru nimeni design-ul exterior, cu toate ca în continuare simt ca se putea mult mai bine. Dar haideți să dezbatem în detaliu modelele de performanță BMW.

Anul acesta se împlinesc 35 de ani de când Seria 3 a primit o versiune de performanță, dar este abia a doua generație de când varianta în două portiere are sufix par. Istoria modelelor M3 a fost destul de schimbătoare, fiecare generație oferind ceva complet nou. Am trecut de la statutul legendar al generației e30 cu al său motor cu 4 cilindri, la un M3 foarte angular cu 6 cilindri, apoi unul care a definit această clasă a coupe-urilor sportive, ajungând la o generație cu motor V8 și în final, am avut două variante extrem de frumoase, dar care au încercat să-și diferențieze caroseriile. Se pare că acum istoria începe să se contureze mai bine, astfel noile generații M3 și M4 au tot motoare turbo cu 6 cilindri, dar controversa apare la design. În special cel exterior.

Actuala generație BMW Seria 3 este probabil cel mai frumos sedan din clasă, dar apariția coupe-ului Seria 4 care nu prea are legatură cu design-ul berlinei, a fost primit cu mult scepticism. Este un fel de relație de iubire sau ură, în niciun caz nu poți să fii indiferent. Am sperat până în ultima clipă că versiunile M vor avea o grilă de dimensiuni normale, dar oficialii bavarezi au decis să meargă pe calea excentricului.

Noul BMW M3 este o mașină foarte bine proporționată, chiar mai bine decât coupe-ul. Pentru că ecartamentele a fost mult lățite, evazările aripilor sunt foarte evidente. Acest lucru îi oferă mașinii un look foarte agresiv și dinamic. În plus, noile jante, mai mari pe puntea spate, accentueaza acest aspect. Privit din spate, noul M3 este unul dintre cele mai atrăgătoare sedan-uri de până acum. Elementele de performanță, cum ar fi difuzorul, evacuările duble de dimensiuni generoase și prelugirile bării posterioare, se potrivesc de minune cu design-ul blocurilor optice ale noii generații Seria 3. Abia atunci când îl privești din față nu prea știi ce să simți. Cred că blocurile optice mai alungite se potrivesc, la fel și design-ul bării frontale, cu ale sale muchii dinamice, dar grila preluată de la noul Seria 4 este încă greu de digerat. Chiar daca pe varianta M aceasta este mai angulară și nu mai are rama de jur împrejur, tot nu cred ca arată bine. Poate o să ne obișnuim până apare generația următoare.

Dacă în cazul lui M3, baza era foarte bună, doar partea frontală controversată, M4 este un pic mai dezamăgitor. Sunt convins că toate aceste păreri vin doar pentru că am văzut niște poze, iar în adevărat mașina arată mai bine, numai că aș vrea să-mi arat și să mă laud cu mașina când pun poze pe instagram. Deci oricum ai lua-o, BMW M4 trebuie să “dea bine” și în imagini. Așa cum spuneam și în cazul Seriei 4, problema ține de proporții. Deoarece coupe-ul este de la bun început mai lat, pe versiunea M, aripile nu mai sunt atât de evazate. Iar asta trebuie să facă un BMW M. Să fie umflat, agresiv, înfiorător, dar la urma urmei, frumos. Aș putea să scriu oricât despre părerea mea asupra design-ului, pentru că la urma urmei, un BMW M, mai ales unul coupe sau de legendă, trebuie să se conducă impecabil.

Am avut norocul să experimentez motorul de sub capota noilor M3 și M4, în testul meu cu BMW X3M. Unitatea botezată S58 are o cilindree de 3 litri, cu 6 pistoane în linie, care dezvoltă în varianta standard, 480 de cai putere și 550 Nm. Dar noile M-uri vor avea și versiuni Competition. Aici vorbim despre o putere crescută la 510 cai putere și 650 Nm. BMW M3 și M4 din această generație vor fi cele mai versatile de până acum, fiind oferite pentru orice tip de client M. Spun asta deoarece vor exista versiuni cu transmisie manuală și putere exclusiv pe puntea spate sau vom avea în premieră și un sistem de tracțiune integrală M xDrive. Acesta din urmă va fi cuplat exclusiv la transmisia automată. Cutia manuală în schimb va fi oferită doar pe varianta non-Competition, din motive de putere și cuplu. Nu cred că se va plânge nimeni că un M3 cu manuală are ”doar” 480 de cai putere. În funcție de combinația aleasă, timpul de accelerare până la 100 km/h va fi între 4.2 și 3.9 secunde.

La interior lucrurile nu sunt foarte dramatice, precum la exterior, dar există câteva elemente distinctive modelelor M, cum ar fi scaunele sau levierul schimbătorului de viteze. Dacă se vrea, BMW mai oferă M Performance Parts, care aduce niște scaune scoică din fibră de carbon, absolut superbe și padele noi, mai mari pentru schimbarea treptelor. Tot în cadrul M Performance Parts, M3 și M4 pot avea o evacuare cu design complet nou, cu patru ieșiri, dar dispuse în triunghi. Mi se pare că bavarezii nu au mai lăsat loc tunerilor să modifice noile modele. Acum poți comanda direct din fabrică modificări care până nu demult erau oferite doar aftermarket. Până și jantele arată foarte spectaculos pentru o mașină de serie.

BMW a încercat să creeze un look nou, incitant, unic pentru versiunile de performanță. Din acest punct de vedere le-a ieșit. Numai că M3 sau M4 nu au fost niciodată despre extravaganță. Cel puțin nu cea venită din fabrică. M3 era sedan-ul rachetă spion. Doar câteva elemente puse strategic îl diferențiau de un Seria 3 diesel. Acum M-urile arată complet diferit, cu mult prea multe elemente și cu design prea încărcat. E bine măcar că atunci când ești la volan, motorul și transmisia te fac să uiți orice neajuns.