Prezentare: Audi TT-RS

De fiecare dată când scriu despre o maşină ce are inscripţia RS pe capacul portbagajului ştiu că am de a face cu un automobil extrem de special. Aşa se întâmplă fie că vorbim de modele Porsche, umile hatchback-uri precum Megane sau Focus, dar mai ales când Audi pune semnătura pe modelele sale. Toate Audi-urile RS sunt cele mai puternice, cele mai nebune şi bineînţeles, cele mai rapide. Audi RS4 sau RS6 au devenit un fel de cult, ultimele generaţii fiind extrem de apreciate de public, dar şi de clienţi. Totuşi, Audi mai au un model care deja este considerat sportiv, dar nu îl vedem atât de des precum ne-am dori. Este vorba de frumosul coupe şi roadster TT. Noua generaţie TT este prezentă de ceva timp pe piaţă, dar doar acum vedem varianta ei extremă.

Audi-TT-RS-Coupe-16 Cum spuneam, atunci când vezi RS, mai ales de la Audi, ştii că ai de a face cu cea mai puternică şi cea mai nebună creaţie din segment. RS6 Performance bate pragul celor 600 de cai putere, asta pe o caroserie break, iar acum noul TT, primeşte 400 de cai putere, pe o caroserie mignonă. Imensa putere este dezvoltată de un motor special, cu cinci pistoane, ce are o cilindree de 2.5 litri şi foloseşte tehnologia turbo. Cuplul motor pentru această variantă este de 480 Nm, iar creşterea de putere este cu 40 de cai mai mult decât generaţia precedentă. Ce vă spuneam că sunt nebuni?

Audi-TT-RS-Coupe-7 Audi-TT-RS-Coupe-8 Audi-TT-RS-Coupe-14 În stilul tipic, puterea este transmisă celor patru roţi prin intermediul sistemului de tracţiune integrală quattro şi a unei transmisii S-Tronic cu 7 rapoarte, special dezvoltată pentru acest model. Audi TT-RS este un festival al cifrelor, dar şi promite să livreze. Acceleraţia până la 100 de km/h se realizează în doar 3.7 secunde şi 3.9 pentru versiunea Roadster, care este mai grea. Iar dacă e să ne luăm după datele oficiale, unde Audi dă un timp ceva mai crescut, ne putem aştepta la timpi de acceleraţii chiar mai scăzuţi. Gândiţi-vă cât de rapid este noul TT-RS, în condiţiile în care supercar-ul R8 cu un motor V10 atinge aceeaşi viteză în 3.5 secunde. Şi nu trebuie să uităm că Audi mai are o versiune “Plus” pentru modelele RS, aşa că un potenţial TT-RS Plus, ar trebui să fie la fel de performant precum un supercar adevărat. E incredibil ce face Audi.

Audi-TT-RS-Coupe-18 Audi-TT-RS-Coupe-19 2017-Audi-TT-RS-Roadster-1 2017-Audi-TT-RS-Roadster-17 În plus, modelele RS tot timpul au fost înzestrate cu o mulţime de elemente aerodinamice şi au arătat mai special decât versiunile normale, dar atunci când vine vorba de coupe-ul TT, lucrurile au fost tot timpul bune. TT nu arată precum niciun alt Audi, are deja o linie şi un design propriu, iar versiunea RS vine doar să îmbunătăţească şi să “înrăutăţească” imaginea coupe-ului. TT-RS primeşte o nouă bară frontală cu prize de aer generoase pe ambele părţi, tăiate de lamele, pentru un look şi mai agresiv. Tot în partea frontală găsim un splitter agresiv, inscripţia quattro în grilă şi gură a radiatorului cu plasă de tip fagure. Noua generaţie TT are deja blocuri optice agresive şi încruntate, iar odată cu tratamentul RS devine chiar mai furios. Profilul este acelaşi pe care îl ştim, cu linia plafonului tipică, iar în varianta Roadster, cu plafon textil. Pe această variantă, găsim totuşi jante speciale cu diametru mai mare, dar şi etrieri de frână mai mari. Cel mai des o să vedeţi posteriorul noului TT-RS, aşa că Audi a făcut o treabă bună şi aici, din punct de vedere vizual. Noul TT-RS primeşte un difuzor de aer generos, ce incorporează ieşirile ovale ale sistemului de evacuare, o semnătură tipică modelelor RS. Totodată TT-RS vine în standard cu un eleron fix montat pe capacul portbagajului. O premieră pentru industrie o reprezintă blocurile optice cu tehnologie OLED. Acestea funcţionează asemeni tehnologiei OLED, ceea ce înseamnă că efectul 3D al iluminării este mult mai prezent, iar posibilităţile de desen interior al stopului sunt nelimitate. Tot ceea ce ne rămâne e să aşteptăm să vedem noul TT-RS pe viu, poate chiar într-un test drive, pentru că un coupe mic ce e la fel de rapid precum un supercar este visul oricărui pasionat de maşini, nu?

Audi-TT-RS-Coupe-34 Audi-TT-RS-Coupe-6 Audi-TT-RS-Coupe-5 2017-Audi-TT-RS-Roadster-37 2017-Audi-TT-RS-Roadster-23 ,