Prezentare: Audi A7

În ultimii ani, Audi a intrat într-un con de umbră din cauza design-ului mult prea banal şi cu faptul că mai toate modelele lor seamănă între ele. Totuşi, indiferent pe cine întrebi, îţi va spune că A7 este cel mai frumos Audi. Încercând să rivalizeze cu modelul CLS de la Mercedes Benz, într-o perioadă când coupe-ul cu patru uşi era încă ceva nou, Audi A7 a reuşit să imprime o imagine premium, luxoasă şi exclusivistă şi să fie considerat ceva mult mai tare decât un A6 cu spatele mai ciudat. Acum a venit timpul pentru a doua generaţie a modelului coupe, iar noul A7 promite să se îndepărteze cât mai mult de banalitatea design-ului Audi, redevenind cel mai frumos coupe cu patru portiere.

2018-Audi-A7-Sportback-19CSP Le-a reuşit? Ei bine, din primele imagini oficiale, noul Audi A7 este spectaculos. Oricui i-am arătat pozele nu l-a confundat cu vechiul model, nici chiar cu alt Audi din prezent. Noul A7 este invovativ, fără să fie radical schimbat. Partea frontală este dominată de noua grilă “Single Frame” preluată de la noul A8, dar care pentru A7 este mai îngustă, pentru o imagine sportivă pronunţată. În esenţă, puteţi privi noul A7 ca pe un A8 sport. Blocurile optice sunt de asemenea mult mai potrivite, mai înguste şi mai agresive decât la A8, iar grafica interioară este extrem de spectaculoasă şi futuristă amintind de conceptul Aicon. Vor exista şi versiuni “de bază” ce vor folosi doar lumini convenţionale cu LED, dar acestea din poze sunt Matrix HD LED. Posibilităţile de iluminare sunt nenumărate, Audi continuând să fie liderii în acest domeniu, după ce au fost primii ce au montat “banda” de lumini de zi cu LED, trend urmat de atunci de aproape toţi producătorii. Spuneam că noul A7 reprezintă mai degrabă o evoluţie de design, dar este una substanţială, totul părând foarte nou, de la bara frontală cu prize de aer generoase, atât în varianta standard, dar mai ales în cea S-Line. Evoluat este şi desenul liniei plafonului, care acum este mai coborât şi se uneşte mai armonios cu posteriorul maşinii. Din profil, diferenţele nu se văd atât de proeminent faţă de generaţia precedentă, dar este o îmbunătăţire ce îi oferă maşinii un aspect şi mai sportiv. Până şi jantele, chiar dacă au un diametru considerabil, arată foarte bine integrate în pasajele roţilor.

2018-Audi-A7-Sportback-12CSP 2018-Audi-A7-Sportback-13CSP Probabil cea mai mare schimbare a design-ului exterior este posteriorul. Aici Audi a ales să folosească blocuri optice unite de bandă LED, asemeni noului A8, dar care la A7 sunt mult mai ascuţite şi mai agresive. Este o mişcare îndrăzneaţă, deloc în stilul conservator Audi, dar care este de bun augur. Acum, cârcotaşii nu mai au ce să spună. Chiar dacă nu sunt cele mai frumoase blocuri optice, grafica de lumini este absolut impresionantă. Trăsătura orizontală pe toată lungimea maşinii, semnalizările progresive şi iluminarea cu fascicule LED pentru luminile de frână sunt extrem de spectaculoase, mai ales noapte. Este un adevărat joc de lumini şi pot să spun sincer, că este cea mai spectaculoasă maşină din acest punct de vedere. Imaginaţi-vă să staţi noaptea în spatele ei. Să vedeţi cum frânează, cum semnalizează şi cum se mişcă LED-urile. Asta în cazul în care puţeţi să vă ţineţi după ea, deoarece la lansare, noul A7 beneficiază de un motor V6 pe benzină de 3 litri, ce produce 340 de cai putere şi 500 Nm.

2018-Audi-A7-Sportback-24CSP 2018-Audi-A7-Sportback-25CSP Cu noua nomenclatură a germanilor, acest motor va avea codul 55 TFSI pe capacul portbagajului şi poate accelera până la 100 km/h în 5.3 secunde. Dacă aceste valori nu par prea impresionante pentru un propulsor de 3 litri, pe hârtie acesta consumă doar 6.8 litri/100 km. Staţi liniştiţi, deoarece în viitor vor apărea şi alte motorizări, care vor consuma şi mai puţin, cum ar fi diesel-urile cu 4 cilindri, dar şi modele mai rapide, cum ar fi S7 sau RS7.

2018-Audi-A7-Sportback-17CSP Până acum am văzut şi am aflat informaţii destul de conservatoare. Design evoluat şi motorizare clasică, fără vreo electrică sau ceva. Principala schimbare radicală se află la interior. Aici Audi a schimbat tot ceea ce ştiam de la modelele precedente şi au înlocuit planşa de bord cu una preluată de la recent lansatul A8, ceea ce înseamnă că butoanele fizice dispar aproape complet, fiind înlocuite cu două ecrane touch screen. Primul, cel de sus, are o diagonală de 10.1 inch, iar de pe acesta pot fi controlate mai toate sistemele maşinii, plus sistemul media şi navigaţia. Sub acesta se află un ecran mai mic, de 8.6 inch unde se află comenzile climatizării. După ce mulţi ani, Audi a perfectat design-ul cu ecran de “iese” din planşa de bord, pentru noile A7 şi A8, acel ecran se întoarce în mijlocul consolei centrale. O strategie care trebuie testată un timp, pentru a vedea dacă este bună.

2018-Audi-A7-Sportback-27CSP 2018-Audi-A7-Sportback-29CSP Noul A7 este mai mare decât predecesorul său, oferind mai mult spaţiu pentru ocupanţi, dar oferă şi siguranţă sporită, mai ales că poate fi dotat cu Audi AI, un sistem de “inteligenţă artificială” ce poate parca maşina complet autonom cu ajutorul unei aplicaţii pentru smartphone, plus 5 radare, 5 camere, 12 senzori ultrasonici şi un scanner laser, pentru a detecta obstacole şi pentru a prelua comenzile direcţiei şi frânelor, în cazul unui condus autonom. Dacă Audi A8 prezentat în vară este cea mai tehnologizată limuzină din lume, noul A7 este versiunea mai frumoasă a acelei maşini. Tot ce pot să spun este că aştept luna martie, pentru un test drive cu noul A7.

2018-Audi-A7-Sportback-1CSP 2018-Audi-A7-Sportback-5CSP 2018-Audi-A7-Sportback-15CSP 2018-Audi-A7-Sportback-26CSP