Prezentare: Audi A3 Sedan

În mod normal, probabil nu aș fi scris despre o nouă caroserie pe baza lui Audi A3, dar având în vedere că știrile auto sunt foarte slabe în acest moment, este mai bine decât nimic. Nu vreau să fiu răutăcios, mai ales că personal îmi place foarte mult sedan-ul lui A3. Mi se pare una dintre cele mai frumoase caroserii din segment, iar la un moment dat chiar mă gândeam la achiziția unui astfel de model. Are niște proporții aproape perfecte, pentru că dimensiunile sunt relativ compacte, chiar dacă acum este la fel de mare ca un A4 B5, deci ne aduce aminte de sedan-urile cu adevărat apreciate.

Noul A3 sedan, este ”decât” au A3 cu portbagaj. Nimic mai multe. Dar din punctul meu de vedere este mult mult mult mai frumos. A3 hatch mi s-a părut dintotdeauna o mașină ”neterminată”. În sensum că partea frontală era destul de asemănătoare cu cea a unui A4 comparabil ca generație, dar spatele se termina mult prea brusc. Poate doar a doua generație, cea în 3 portiere, mai avea un aspect ceva mai bine gândit, datorită plafonului mai coborât. În rest modelele în 5 uși rămân în continuare destul de ciudate. Asta e părerea mea. În schimb atunci când a apărut A3 sedan, lucrurile s-au schimbat. Chiar dacă se asemăna mult prea mult cu un A4, chiar și generația actuală, jocul proporțiilor este mult mai potrivit. Mai ales asociat cu un pachet optic S-Line, ce îl face și mai sportiv și mai agresiv.

Noul model, prezentat astăzi, vine cu acele îmbunătățiri de care ziceam, adică niște bări mai agresive, dar și un profil aproape neschimbat. Da, este cu 50 mm mai lung, dar ampatamentul este neschimbat. Linia plafonului este superbă, nu de coupe cu patru uși, ci de un sedan frumos. Jantele se încadrează foarte bine în pasajele roților, iar pentru prima dată se văd clar liniile profilului. Mi se pare că au ceva din ”flame surface” a lui Chris Bangle, în sensul în care metalul portierelor este atât convex, cât și concav. Într-un fel asta îi oferă mașină suplețe, dar și musculozitate, într-un fel cum sunt șoldurile și talia. Tot din lateral să văd și aripi evazate, o trăsătură Audi încă de mult, care nu se vor demoda niciodată. Design-ul față și cel spate este cât se poate de obișnuit, prezentat odată cu noul A3 lansat acum ceva timp. În cazul noului A3 Sedan, profilul și posteriorul sunt punctele de atracție.

Din acest motiv nu are rost să comentez interiorul sau gama de motorizări, deoarece vor fi împărțite cu fratele fără portbagaj. În schimb voi spune că abia aștept să văd noul RS3 Sedan, deoarece actuala generație mi se pare în continuare foarte frumoasă, dar este pe piață de foarte mult timp, iar noul Mercede Benz CLA45S este noul rege al acestui segment.