Mercedes Benz X-Class: Premium utilitar

Există termeni pe care nu-i poţi alătura într-o frază şi să te aştepţi ca ea să aibă sens. Mănânc la fast food şi merg la gym. Mi-am cumpărat tenişi eleganţi. Unele lucruri nu se asociază şi toată lumea e mulţumită cu asta. Mai puţin Mercedes Benz. Ei au vrut să creeze pickup-ul premium. Şi au şi reuşit. Acesta este noul Mercedes Benz X-Class.

Mercedes Benz X-Class Din punctul meu de vedere puteau să vină cu o denumire mai bună, „X” pare că nu se potriveşte, dar cum spuneam, această maşină vine să schimbe toate regulile în materie de ceea ce ştiam noi despre caroserii şi modele. Când spui pick-up te gândeşti instant la ceva utilitar. Dacă eşti român, îţi vine în minte Dacia „Papuc”, o maşină care nu inspiră calitate sau lux deloc. Ceva utilitar îl vezi pe câmp, de obicei murdar, nu prin oraş, mai ales în faţa unui teatru. Dar exact asta vrea Mercedes Benz să facă din noul X-Class. Dimineaţa să te ducă la muncă, să care europaleţi de o tonă, să se murdărească, iar seara, după ce o speli să poţi ieşi în oraş, pe bulevard, ştiind că pe grilă tronează mare, „steaua în trei colţuri”.

Mercedes Benz X-Class Mercedes Benz X-Class este primul pick-up premium, aşa a fost desemnat chiar de către producătorului lui, dar să nu uităm că şi Cadillac sau Lincoln au cochetat cu această idee mai demult. Într-un fel îi putem exclude, deoarece acele maşini au fost comercializate doar pe continentul american. Ar mai fi ceva versiuni foarte dotate de la Toyota sau chiar Volkswagen cu Amarok, dar Mercedes Benz este producătorul cu adevărat premium. Dar oare noul X-Class este mai mult utilitară sau mai mult produs de lux?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să gândim la mai mulţi factori. Nemţii comercializează vehicule utilitate, dube, TIR-uri, deci experienţa ar fi pentru ei, de fapt X-Class se comercializează doar în reprezentanţele de utilitare, nu şi în cele de turisme. Dar pentru ei ar fi fost foarte greu să conceapă o nouă platformă de la zero, aşa că, folosindu-se de parteneriatul cu Nissan, au preluat platforma şi tehnologia de la pick-up-ul Navara. Un Mercedes Benz cu dedesubturi de Nissan nu „cade” foarte bine la imagine, nici la fani. În timpul în care am condus noul X-Class am primit o mulţime de mesaje, cum că X-Class este doar un Navara deghizat. Nu mă pot pronunţa, deoarece nu am condus încă pick-up-ul nipon, dar dacă se comportă cel puţin la fel de bine precum X-Class, înseamnă că Navara e o maşină foarte bună, iar Mercedes Benz a avut o bază foarte bună de start.

Mercedes Benz X-Class Prima dată când am văzut conceptul X-Class, a fost ceva foarte spectaculos. Un pick-up alb, cu blocuri optice înguste şi jante imense, nu ar trebui să funcţioneze, dar cumva totul se potrivea. Până la versiunea de serie, lucrurile s-au mai domolit, unii au zis că varianta de serie este chiar banală. Probabil că nu este cel mai spectaculos model Mercedes Benz, dar cu siguranţă, pentru un pick-up este diferit. Un X-Class este extrem de impunător, sentiment care creşte odată ce te apropii de el. Este imens. Poate că în imagini nu pare, dar capota este la nivelul pieptului. Maşina este extrem de lată şi de lungă. Şi apoi este înaltă. Mai înaltă decât orice SUV de pe piaţă. Pe lângă toate acestea, partea frontală are o grilă specifică modelelor SUV de la Mercedes Benz, plus o protecţie de aluminiu în partea inferioară. Dotată cu acestea, ai crede că X-Class este gata să treacă peste orice obstacol. Orice ai spune, logo-ul Mercedes Benz ce ocupă o bună parte din grilă, îi oferă maşinii un look aparte, distinctiv, premium. Dar din păcate, aici se cam termină cu spectacolul vizual oferit de pick-up-ul X-Class. Deoarece din profil asemănările cu „fratele de organe”, Navara, sunt din ce în ce mai evidente. Linia geamurilor şi a parbrizului sunt indentice, la fel şi „îmbinarea” caroseriei cu bena. Totuşi, pentru un look mai premium, X-Class renunţă la pasajele bombate ale roţilor, în favoarea unei imagini mai simple, elegante. Un alt aspect ce nu se potriveşte. Pick-up elegant. Oricum l-ai întoarce, X-Class nu este elegant. Nici chiar în culoarea maronie a maşinii de test. Mi se pare că posteriorul este punctul slab al pick-up-ului german. Da, bena este mai lungă şi mai lată cu 6 cm faţă de Navara, ceea ce îi oferă o prezenţă ceva mai bună, dar design-ul blocurilor optice spate este dezamăgitor.

Mercedes Benz X-Class Este greu să desenezi un pick-up frumos. Sau spectaculos. Caroseria efectiv nu te lasă. Sau imaginea unui automobil utilitar nu o putem percepe drept frumoasă? Totuşi, în marea de concurenţi, X-Class reuşeşte să iasă în faţă, să se diferenţieze. Nu neapărat prin design, dar mai ales prin siglă.

Mercedes Benz X-Class Dacă la exterior, pick-up-urile încearcă să ofere tot ce este mai bun în materie de design, la interior, lucrurile sunt cât se poate de simple. Utilitate, ergonomie, eficienţă. Nimeni nu s-a gândit să îmbrace planşa de bord în piele maro. Sau să ofere cruise control adaptiv. Pentru că nu asta contează într-o astfel de caroserie. Dar Mercedes Benz a jucat “cartea televiziunilor”. Nu ştii ce îţi doreşti până nu îţi arătăm noi. Nimeni nu a cerut lux într-un pick-up, dar acum că l-am experimentat, nu m-aş întoarce la plastice şi butoane goale. Interiorul lui X-Class este şi se simte premium. Cel puţin în partea superioară. Volanul, intrumentarul de bord şi ecranul de deasupra bordului sunt preluate de la clasa C. Se potrivesc foarte bine pe un astfel de mastodont. Aeratoarele au design spectaculos, indiferent că vorbim de un pick-up sau de oricare altă maşină. Totuşi, partea inferioară a bordului este în totalitate Nissan. Sistemul de climatizare, levierul schimbătorului de viteze sau chiar materialele nu sunt demne de brandul german. În plus, între partea superioară şi cea inferioară este un spaţiu gol extrem de mare. Într-un fel este pauza între Mercedes şi Nissan în materie de calitate. Scaunele în schimb sunt foarte mari, confortabile, indiferent de suprafaţa de rulare, iar toate comenzile sunt la îndemână, fie că atingi cele de Mercedes, fie cele Nissan.

Mercedes Benz X-Class Mercedes Benz X-Class La urma urmei, X-Class este un vehicul utilitar, construit cu un scop. Să poată transporta cât mai mult, cât mai departe. Spuneam la începutul articolului că dacă Navara se conduce cel puţin la fel de bine precum X-Class, ar putea fi un best seller în segmentul ei. Deoarece conducând noul X-Class nu am simţit în niciun moment că sunt la volanul unei utilitare. Mă simţeam într-un SUV Mercedes Benz, confortabil şi foarte capabil. Nu aş putea spune chiar G-Class, dar într-un GLS cu benă, dacă mă înţelegeţi. Motorul de provenienţă Nissan, produce 190 de cai putere, mai mult decât suficient pentru caroseria X-Class-ului. Bineînţeles, cutia de viteze automată ar putea fi o punctul slab, cel puţin din punct de vedere dinamic. X-Class nu are ruliul specific unui pick-up, dar nici să nu te aventurezi prea tare în viraje, aşa că direcţia uşoară îl face uşor de manevrat. Dacă vrei să-l arunci pe viraje rapide, cutia de viteze schimbă lent, urcă prea mult în ture, şi îţi omoară senzaţia de sportivitate. Este ciudat că vorbesc despre sportivitate într-un articol despre un pick-up, dar de multe ori simţeam că X-Class poate. Nu mi-ar fi fost frică să merg pe asfalt vreo 300 de km prin România. Trebuie doar să înţelegi menirea acestei maşini, să o iei uşurel şi totul va fi ok.

Mercedes Benz X-Class Mi-a plăcut în mod deosebit poziţia la volan. Pentru a te urca la volan, trebuie să te sprijini de pragurile profilate, deoarece garda la sol este imensă. Orice persoană de sub 1.70 m, ar avea dificultăţi să intre în maşină, fără acel prag. Dar odată ajuns la volan, îţi dai seama că stai foarte foarte sus. Eram la acelaşi nivel cu dubele de marfă, chiar vedeam plafonului unui Touareg. Gândiţi-vă că de la acel nivel mă simţeam atotputernic. Parcă nimic nu îi stătea în calea X-Class-ului. Pentru că exact în acea zi vremea era mai mult decât proastă, am căutat noroi, bălţi şi teren accidentat. Ne-am gândit să-l ducem într-o zonă rezidenţială, de case, din jurul Timişoarei. Acolo terenurile şi casele sunt „premium”, dar stau printre noroaie. Exact cum e şi X-Class. Pe acele porţiuni de drum, mi-am dat seama că pick-up-ul german este foarte confortabil, asta şi deoarece puntea spate este cu arcuri elicoidale, nu pe foi, ca în cazul majorităţii pick-up-urilor, iar suspensia faţă este independentă. Comportamentul, atât pe asfalt, cât şi pe teren accidentat îl puteam compara cu cel al unui SUV. Totuşi, la trecerea peste gropile mici, simţeam că „scutură” în partea din spate.

Mercedes Benz X-Class După o baie bună prin bălţi şi noroaie, unde nici măcar nu a fost nevoie să cuplez puntea faţă, am căutat ceva mai greu. Noroi moale îmbibat cu apă. Plus o mică urcare pe aceeaşi suprafaţă. Am cuplat dinainte sistemul 4×4 la mare, iar maşina a înaintat fără nicio problemă. Simţeam că terenul e foarte moale şi încet încet ne afundăm, dar roţile se învârteau încet, fără aluncare. La fel a fost şi la ieşirea din acel teren. Doar am selectat treapta întâi şi am ridicat piciorul de pe frână. Poate că nu pare, aşa se întâmplă în orice povestire offroad, dar suprafaţa era foarte dificilă, iar maşina nici nu a schiţat ceva în neregulă. În plus de astea, mai aveam 4×4 la mic şi posibilitatea de a bloca diferenţialul central şi cel spate. Deci nu ştiu ce teren este prea dificil pentru X-Class. La urma urmei limitările sunt date de anvelope.

Mercedes Benz X-Class Mercedes Benz X-Class Mercedes Benz X-Class Mercedes Benz X-Class A construit Mercedes Benz primul pick-up premium? Sau este doar o Navara foarte dotată? Răspunsul stă în fiecare din noi. Sunt oameni care nu văd decât pick-up-ul japonez, alţii care cred că X-Class este prea scump, iar alţii care îl aşteaptă cu braţele deschise. Nu ştiu dacă X-Class este neapărat un pick-up premium, cum spuneam şi la început, nu prea cred în alăturări de genul, dar cred cu tărie că este un autovehicul extrem de competent, capabil şi confortabil. Iar pe lângă toate acestea, are şi cea mai mare benă din segment. Deci Mercedes Benz a dat răspunsul întrebării pe care nimeni nu a pus-o. Noul X-Class.

Mercedes Benz X250d oferit pentru test drive de Autoklass Timişoara – str. Miresei 5

Mercedes Benz X-Class Mercedes Benz X-Class Mercedes Benz X-Class 29855756_10211986419758238_325371103_n 29855228_10211986419678236_1747603130_n 29855718_10211986417598184_1526843449_n 29855206_10211986417438180_1413323561_n 29853231_10211986419438230_1224587149_n 29853396_10211986418518207_406331122_n 29853270_10211986421198274_2107010681_n 29855849_10211986418078196_726813220_n 29855910_10211986418318202_1240126509_n 29920571_10211986420318252_888033640_n 29920635_10211986417478181_285900833_n 29920539_10211986418278201_1418815962_n 29939431_10211986418438205_957042351_n 30652935_10212058100030200_35667349751201792_n 30656600_10212058100710217_7786691783987036160_n