Porsche Taycan Cross Turismo – Test Drive

Porsche Taycan Cross Turismo – Nișa nișelor

Suntem bombardați de SUV-uri. Fiecare producător lansează câte un astfel de model, numindu-l coupe, crossover, SAV, SUC sau mai știu eu ce. Caroseria break aproape că a dispărut în totalitate, în ciuda practicalității pe care o oferă. Dar dacă totuși clienții își doresc o gardă la sol mai înaltă și un aspect mai robust, Porsche Taycan Cross Turismo este acea alegere cool. Spuneam și în alte articole, iubesc mașinile cu personalitate, așa că un Porsche break, cu mult plastic de protecție și o gardă la sol mai înaltă, arată incredibil de bine. Dar cum s-a ajuns aici?

Porsche Taycan este primul model full electric al germanilor și a fost privit drept mașina cu zero emisii care continuă spiritul dinamic al modelelor Porsche. După ce l-am condus în 2020, am concluzionat că este una dintre, dacă nu cea mai dinamică electrică de pe piață. Încă nu avem un 911 sau Boxster full electric, așa că acest sedan cu patru portiere este cât se poate de aproape de un Porsche adevărat, dar cu fără sunet pe evacuare. Cumva, totuși, un Taycan simplu, sedan, începe să arate puțin prea banal, să se piardă în gama de modele excentrice RS, GTS și GT. Aici intervine Taycan Cross Turismo. Sunt convins că nimeni nu și-a dorit neapărat un break de offroad din partea Porsche, dar odată cu apariția lui 911 Dakar, Taycan Cross Turismo a devenit și mai dezirabil.

Privindu-le una lânga alta, Taycan-ul ”normal” arată parcă prea simplu. Sunt în continuare toate elementele Porsche, cu blocurile optice cu 4 LED-uri, plafonul arcuit, aripile spate bombate și banda LED a stopurilor, dar parcă Taycan Cross Turismo cu pachetul offroad arată mult mai spectaculos. Începem de la profil.

Plafonul mai lung nu mai este pe gustul cumpărătorilor, dar îi oferă mașinii un aspect diferit. Apoi avem acele protecții din jurul aripilor, dar și pragurile cu inserții de aluminiu. Din lateral, Taycan Cross Turismo arată agresiv, robust, gata să atace orice teren, mai ales când este echipat cu aceste jante offroad. Iubesc efectiv profiul acestei mașini. Îmi place și cum posteriorul este scurt și bombat, dar capota plonjează spre partea frontală. Din față, Taycan CT este mai apropiat ca design de un Taycan normal, dar scutul metalic din partea inferioară ne spune că avem de a face cu ceva special. Revenind la posterior, se vede că este mai înălțat decât un break obișnuit, dar parcă nu îl pot confunda cu un SUV. Totuși, barele longitudinale de pe plafon ajută la acest aspect.

Nu pot să nu văd această mașină ridicată la maxim și cu un portbagaj metalic deasupra, echipat cu cort sau roată de rezervă, lopată și niște Mattracks, lăsând în urmă un nor de praf, rulând la viteză pe un drum neasfaltat. Mașina această îți trezește spiritul de aventură și de ieșit în natură, chiar dacă trebuie încărcată la o priză, iar marele dezavantaj al modelelor electrice este autonomia ceva mai mică. Poate că nu cucerirea continentelor este menirea unui Porsche Taycan Cross Turismo, dar distracția la volan, cu siguranță da.

Încă nu am condus o mașină electrică care să se simtă atât de plăcut pe viraje. După o tură de 30 de kilometri pe viraje, rămâi cu un zâmbet tâmp pe figură, pentru că nu este acel sentiment de sportivitate pur, ca într-un Boxster, pentru că Taycan Cross Turismo cântărește aproape 2.4 tone, dat centrul de greutate este coborât, tu ca șofer ai o poziție la volan foarte joasă, iar volanul este aproape vertical. Toate aceastea, plus încrederea ce ți-o dă garda la sol înaltă, înseamnă că poți să tragi tot mai tare pe fiecare viraj. Frânarea regenerativă în modul Sport Plus înseamnă că atunci când ridici piciorul din accelerație înainte de viraj, greutatea mașinii se mută pe puntea față, iar distribuția maselor este aproape de perfecțiune. Te încrezi în capacitățile mașinii și virezi de volan. Nu există niciun ruliu, dar inerția inițială că mașina e grea, dar foarte controlabilă. Roțile se așează pe viraj, aderența este incredibilă, așa că un drum virajat este perfect pentru această mașină.

De la volan, Porsche Taycan Cross Turismo se simte compact, mult mai mic decât o Panamera, de exemplu, iar asta te ajută să pui botul mașinii exact acolo unde vrei, iar când revii cu piciorul pe accelerație, în boxe îți intră ”Iconic Sounds”. Un zumzet înalt, dar plăcut. În lipsa unei evacuări și a unui motor alimentat cu benzină, acesta este cel mai bun lucru. Accelerațiile sunt impresionante, chiar dacă în test am avut versiunea Taycan 4, care produce ”doar” 476 de cai putere. Toate versiunile folosesc aceeași baterie de 93.4 kWh, dar în funcție de putere, se schimbă și autonomia. Când am preluat mașina de la Porsche România, autonomia era de 338 km cu 98% din baterie. Până la final, consumul mediu a fost de 26.1 kWh/100 km, după 200 km parcurși. Deci estimările calculatorului de bord au fost exacte. Dar sincer, în cazul unei astfel de mașini, nu prea contează acest aspect, pentru că nu e gândită pentru drumuri lungi sau pentru puteri absolute.

Nu aș spune nici măcar că poți să faci offroad cu Taycan Cross Turismo. Chiar dacă există 5 moduri de condus printre care un mod ”Lift” care ridică mașina cu încă 3 centimetri, tot îți va fi greu să treci peste pietre. Nici jantele pe 20 de inch nu sunt cele mai potrivite, chiar dacă dimensiunea anvelopei ne oferă un talon mai înalt. Nu, Taycan Cross Turismo este o jucărie. O distracție pe drumuri neasfaltate, care îți oferă senzația de putere a unei mașini electrice, cu dinamica unei mașini sport. Da, Porsche 911 Dakar mai poate să facă acest lucru, dar acolo vorbim de o versiune în serie limitată, la un preț aproape dublu. Astfel, Taycan Cross Turismo rămâne cel mai distactiv Porsche pe care îl poți scoate în afara asfaltului. Aici includ chiar și Cayenne.

Revenind după tura de viraje și offroad, constați că Porsche Taycan Cross Turismo este un automobil extrem de practic și în oraș. Spațiul mai mare oferit de caroseria break înseamnă că ai mai mult loc pentru cumpărături sau pentru bagaje, este ceva mai mult spațiu la genunchi pentru pasagerii spate, iar de la volan stai într-un automobil luxos. Planșa de bord este identică cu cea a unui Taycan Sedan, ceea ce înseamnă că aproape toate comenzile sunt touch screen, inclusiv cele de pe tunelul median. De aici modifici setările climatizării, dar și modurile de condus. E interesant că și pasagerul are în fața sa un ecran, pentru a vedea și chiar a controla anumite funcții, de infotainment. Scaunele sunt foarte bine profilate, coboară foarte mult în jos și sunt eficiente în modul de ventilare și răcire, spun asta pentru că în ziua testului, afară erau 41 de grade Celsius. Pe instrumentarul de bord sunt afișate informații despre condus, inclusiv temperatura bateriilor. Cum spuneam, modurile de condus schimbă comportamentul mașinii, în sensul că pe modul Normal, Taycan Cross Turismo se simte mai moale, are ceva ruliu, direcția este mai asistată și nu ai sunetul în boxe. În Sport Plus este cel mai plăcut și distractiv să conduci această mașină. Nu ai cum să te saturi de reprizele de accelerație ale unei electrice de aproape 500 de cai putere. Și când te gândești că există și Taycan Cross Turismo Turbo S, cu 761 de cai putere.

Chiar și în varianta ”de bază” sprintul până la 100 km/h se realizează în sub 5 secunde. Parcă nu am simțit brutalitatea pe launch control, dar Taycan 4 Cross Turismo este un automobil foarte rapid. Și care poate merge (aproape) peste orice suprafață. O mașină cu mult caracter. Subiectiv spun că e frumoasă. Dar cu siguranță, în marea de SUV-uri și mașini desenate banal, Taycan Cross Turismo este senzație. Și nu doar vizual.

Fotografii realizate de Manițiu Răzvan Photoworks, căruia îi mulțumesc că a stat în 41 de grade pentru aceste cadre

Porsche Taycan Cross Turismo oferit pentru test drive de Porsche România