Porsche Taycan 4S – Test Drive

Porsche Taycan 4S – Sport Electric

Voi începe articolul acesta rememorând o experiență foarte plăcută pe care am avut-o acum 5 ani. Împreună cu niște prieteni am decis să mergem la Salonul Auto de la Frankurt. Era mai mult o scuză pentru un city-break, dar țelul principal era ca duminica să umblăm vreo 25 de km printre standurile de la Messe Frankfurt. Nu știam atunci, dar acea duminică era ultima de ”liniște”. A doua zi, izbucnea scandalul Dieselgate, care a schimbat din temelii deciziile din lumea auto. Printr-o coincidență ciudată, tot acolo am văzut prima dată de aproape un concept. La vremea respectivă mi s-a părut unul dintre cele mai frumoase automobile, cu o caroserie absolut perfectă din punctul de vedere al proporțiilor. Se numea Mission-E, iar așa cum îi sugerează numele, acel concept prefigura automobilul sport electric. Chiar dacă Porsche a decis să-l prezinte în configurație cu 4 portiere, mașina era superbă. În acea duminică, nu credeam că va veni ziua în care conduc varianta de serie a acelui concept. Poate că e mult jumătate de deceniu, dar germanii nu au vrut să facă niciun compromis. Tot ce au promis atunci, trebuiau să livreze. Mai devreme sau mai târziu.

Poate dacă nu venea o pandemie, scriam articolul acesta mai devreme, dar niciodată nu prea târziu să te întâlnești cu viitorul. Doamnelor și domnilor, Porsche Taycan.

Da, în aceste imagini este varianta de serie. Așa se livrează către clienți, bineînțeles, fiecare optând pentru o configurație personală. Dar din puncul de vedere al design-ului, între Taycan și conceptul Mission-E, diferențele stilistice sunt minime. Totul ține mai mult de reglementări, nu de schimbat linii. Porsche Taycan este o apariție. Este spectaculos. Chiar dacă vorbim de un automobil electric construit de la zero, fiecare linie și fiecare element ”urlă” Porsche. Capota extrem de joasă, botul plonjat, aripile față mai ridicate și blocurile optice cu 4 leduri sunt elementele distincte ale noii generații de modele Porsche. Fiind electric, nu are nevoie de o grilă mare pentru răcire, dar Taycan este totuși un model sport, deci în partea inferioară regăsim niște aerisiri destul de generoase. Pentru aerodinamică, sub blocurile optice avem prize de aer, care oferă design-ul tipic al Taycan-ului. Designerii Porsche au reușit, cumva, să diferențieze clar modelul electric Taycan de restul gamei, acesta nu poate fi confundat cu un Panamera sau 911, cel puțin privit din față, dar în același timp să rămână clar un Porsche.

De mult timp, Porsche a cochetat cu ideea unui 911 cu patru portiere. Panamera a încercat, dar proporțiile erau mult prea umflate să fie asociat în acest fel. Așa că Panamera a rămas sedanul, limuzina sportivă. Dacă privești noul Taycan din profil, vei vedea că se aseamănă mult cu Panamera, dar este o idee mai compact, mult mai apropiat de ideea unui 911 cu 4 uși. Linia plafonului este perfectă, iar felul în care linia geamurilor se ”întoarce” în dreptul stâlpului trei este clar preluată de la 911. Conceptul Mission E avea niște jante foarte mari, bicolore cu 5 spițe, care au fost preluate și în varianta de serie, mai ales pe variantele Turbo și Turbo S, dar mașina din testul nostru, are jantele aerodinamice cu rezistentă scăzută la vânt.

Încă dinainte să vedem stopul dintr-o singură bucată pe noul 911 și apoi pe oricare altă mașină, prima dată a fost prezentat pe conceptul de acum 5 ani. Lumea a rămas înmărmurită. Unde sunt becurile de frână? Cum poate fi reglementat? Nu e prea subțire? Toate aceste întrebări rămân în urmă atunci când privești posteriorul noului Taycan. Este atât de futurist și atât de diferit, chiar și de alte modele noi de la Porsche, încât nu este niciun clișeu să spun că vine din viitor. Faptul că nu este nevoie de ieșiri pentru sistemul de evacuare, a însemnat că în partea inferioară a bării spate, se regăsește un difuzor de aer de dimensiuni generoase. Concluzia după analiza exteriorului este că un Taycan alb cu jantele preluate de la concept, este exact combinația în care văd această mașină. Și nicicum altfel.

Poate că o problemă a noului Porsche Taycan să fie exact dimesiunile sale. Este mai mic decât un Panamera, dar mai mare decât un 911, ca să fie considerat un automobil sport pur. În plus, dimensiunile nu îl fac concurent nici pentru un M5 nici pentru un M3. Eu l-aș poziționa ca un 911 în care poți folosi locurile din spate, abia.

Nu știu cât de mult contează pentru clientul de Taycan locurile din spate, pentru că cele din față sunt absolut minunate. Și nu mă refer doar la faptul că stai foarte bine în ele, ci mai ales că ambii pasageri au acces la informații și tehnologie. Aș putea să fac comparația cu Tesla la interior, dar prefer să o las pentru alt subiect, deoarece chiar dacă Taycan este plin de ecrane, calitatea interiorului este demnă de orice Porsche. Avem piele peste tot, îmbinări perfecte, materiale excelente la atins, iar feeling-ul interiorul este în zona premium. Dar, pentru că vorbim de un automobil extrem de tehnologizat, gândit pentru viitor, chiar și aceste tehnologii sunt de lux. Ecranul din spatele volanului este curbat și foarte subțire, cele două de pe consola centrală sunt deja obișnuite în gama Porsche, dar acum și pasagerul din drepta are acces la informații printr-un ecran poziționat chiar în bord. Acesta arată foarte bine, iar toate aceste display-uri au o rezoluție comparabilă cu cea a unui smartphone. De la ecranul central poți controla inclusiv aeratoarele, acestea neavând o manetă pe care o muți să trimită aerul. De aici poți selecta modurile de condus, poți să vezi informații despre baterie, încărcare, autonomie sau recuperarea energiei. Dar cel mai mult mi-a plăcut Electric Sport Sound. La fel cum Porsche ne-a obișnuit cu un buton pentru evacuare, așa și un model electric poate genera un sunet diferit. În modul normal, Taycan este foarte silențios, tipic pentru o electrică, dar în modul Sport Plus, are un sunet comparabil cu cel al unui OZN. Un șuierat, un vânt, o încărcare, pe care o auzi doar atunci când te apropii de o centrală electrică. Este foarte interesant, aproape molipsitor aș putea spune, iar în lipsa unei evacuări, acesta este chiar binevenit. În plus îți oferă cât de cât o senzație de viteză. Atunci când accelerezi, nu doar îți izbești capul de tetieră, ci ai și o senzație auditivă, atât de cerută la un automobil electric.

Fiind un Porsche, Taycan a încercat să păstreze toate elementele specifice și la interior, nu doar la exterior. Astfel, acel display curbat este complet digital, dar are afișate cele 5 cadrane rotunde regăsite pe modele Porsche încă de acum 50 de ani. Numai că în mijloc, nu mai avem un turometru, ci un vitezometru unde marginile se colorează albastru sau verde în funcție de accelerație sau frânare. Tot adaptat vremurilor, în stânga volanului avem locul de unde se pornește mașina, dar nu din cheie, ci de la un buton destul de mare. Pentru că display-ul din consola centrală ocupă mult spațiu, locul selectorului pentru cutia de viteze se află acum în spatele volanului, în dreapta. Chiar dacă am condus multe mașini cu schimbătoare ciudate, în Taycan mi-a fost cel mai greu să mă obișnuiesc. Tot timpul porneam ștergătoarele când voiam să merg în marșarier.

Dar nu e nevoie de mult timp pentru a-ți da seama ce măiestrie inginerească se află sub caroseria ce a încercat să păstreze elemente tradiționale. Așa cum spuneam, Porsche Taycan a fost gândit încă de la început, încă de dinaintea conceptului Mission E, să fie un automobil electric. Poate că nu vor să recunoască, dar Taycan a fost creat și cu un ochi către Tesla. Porsche tot timpul a vrut să fie locul 1 în orice. Mașini sport, competiții, chiar și SUV-uri, iar acum electrice. Tesla este pe piață de mai bine de 8 ani, iar toate electricele care au venit în acest timp, nu au reușit să-i pună probleme. Și nu vorbesc de Renault Zoe sau Nissan Leaf, ci de marii Jaguar I-Pace și Mercedes Benz EQC. Niciunul nu a reușit să ”bată” Tesla. Nici la performanțe, nici la impact. Asta poate e cea mai mare realizare a lui Taycan. După o perioadă îndelungată de dezvoltare, Porsche a reușit ceea ce au promis: Automobilul Sport Electric.

Te urci în mașină și scaunul coboară foarte mult. Nu știu cum sunt puse bateriile, care de obicei la o mașină electrică oferă o poziție mai înaltă, dar în Taycan efectiv te ascunzi sub volan. Acesta are un diametru relativ mic, o priză excelentă și este pus aproape vertical. Asta este exact poziția la condus a unui Porsche. În afară de faptul că nu aveam un turometru, mă simțeam exact ca într-un Panamera de generație nouă. Nu pot să spun că este tocmai silențioasă, chiar și la plecarea de pe loc, sunetul este prezent. Îmi place acest lucru. Direcția este precisă, suficient de grea, chiar și în traficul urban este ușor de manevrat. Sub toată podeaua noului Taycan se află un set de baterii cu capacitatea de 93.4 kWh, care dezvoltă cu putere maximă de 571 cai putere și 650 Nm. Această versiune poartă denumirea 4S, dar Taycan vine și cu versiuni mai puternice ale aceluiași set de baterii, cu până la 761 cai putere. Dar așa cum o să citiți mai jos, nu se bazează totul pe cifre.

În versiunea de test, Porsche Taycan 4S atinge 100 de km/h în 4 secunde. Am fost cu mașini mai rapide, mai dramatice la plecarea de pe loc, dar nu și pe reprize. Deasupra de fiecare punte se află câte un motor electric, ceea ce înseamnă că puterea este transmisă tuturor celor 4 roți. În modul Normal de condus, Taycan se simte o mașină rapidă, cu accelerații tipice unei electrice puternice, dar mută rotița de pe volan în modul S+ și vei simți cum mașina îți dă un impuls în spătarul scaunului, toată se rigidizează, dar nu cumva să apeși accelerația. Eu am făcut ”greșeala” asta. În acel moment am fost trimis într-o altă dimensiune, într-un alt fus orar. Accelerația este fulminantă, cum nu am mai simțit la nicio altă mașină. De la 60 km/h la 120 km/h Taycan 4S accelerează instant, fără nicio urmă de slăbire. Depășirile sunt brutale, iar tot ce auzi este șuieratul de electrică și toate obiectele din mașină încercând să ajungă pe bancheta din spate. Inclusiv tu, ca șofer. Efectiv nu poți să-ți ții capul drept și riști chiar să-ți sucești gâtul. Chiar dacă știi când vei apăsa pedala de accelerație până la fund, tot nu ești pregătit pentru acea accelerație.

Dar marea uimire a mea nu a fost acest sentiment. Pentru că așa cum spuneam, totul ține de puterea dezvoltată. În schimb, în Taycan, Porsche a reușit să-i ofere suflet. Mașina electrică, robotizată, fără pasiune, acum se simte ca un automobil sport. Virează de volan și îți vei da seama. Botul mașinii se simte foarte ușor. Ai vizibilitate foarte bună în față și poți să pui mașina pe orice trasă vrei. În ciuda gabaritului imens, mașina schimbă direcția incredibil. Este o senzație cum numai într-un Porsche am găsit. În plus, setările făcute lui Taycan nu sunt ca pentru un automobil electric, ci pentru unul dinamic. Frânarea regenerativă nu este foarte brutală, deci vei folosi și frâna când conduci tare, iar pe accelerații, mai ales la ieșirea din viraj, puterea vine liniar, aproape ca la un automobil cu motor termic, unde turometrul crește pentru a-ți livra puterea. În niciun moment nu am simțit nici urme de subvirare, dar nici de supravirare. Aproape ca un Cayman mai mare și mai greu.

Dar, trebuia să existe un dar… În niciun caz nu voi compara noul Taycan cu un Porsche pe benzină. Toate cifrele îl dau câștigător. Pe hârtie, mașina electrică e mai puternică, mai rapidă și mai eficientă. Este fără îndoială cea mai sportivă și dinamică mașină electrică disponibilă acum pe piață. Dar în orice moment aș alege un 911. Pentru că oricâtă pasiune i-a însuflat Porsche noului Taycan, la un moment dat te simți îndepărtat de experiența condusului. Eu vreau să schimb viteza manual, să aud cum urlă o evacuare aproape de 7-8000 de rotații pe minut, vreau să-i simt mirosul de benzină. Mașina sport electrică este pe mâini bune, nu contest, dar nu îi va locul celei tradiționale.

Fotografii realizate de Manițiu Răzvan Photoworks

Porsche Taycan 4S Performance Plus oferit pentru test drive de Porsche Brand România