Porsche Panamera 4S E-Hybrid – Test Drive

Porsche Panamera 4S E-Hybrid – Ajustări majore

Nu mai rețin exact cât de hulit a fost modelul Panamera atunci când și-a făcut debutul acum mai bine de 10 ani. Cu siguranță, puriștii Porsche nu au văzut cu ochi buni o mașină ce încearcă să pară un 911 cu patru portiere. Prima generație a avut, din punctul meu de vedere, un design destul de forțat. Nu pot să spun că a fost un automobil frumos, dar cu siguranță ieșea în evidență. Toată lumea îl compara cu diferinte alte limuzine, dar Porsche Panamera nu este o limuzină tipică. Nu tinde spre confort sau spațiu pentru pasagerii din spate. A doua generație este cu siguranță mult mai potrivită ca design, iar acum, în 2020, aceasta a primit un facelift. Dacă la început, Porsche Panamera nu avea un rival clar, acum se pare că rivalii au construit modele special să se lupte în acest segment al super-sedan-urilor.

Nu cred că acest facelift pe care îl vedeți în imagini a venit ca răspuns la noile Mercedes-AMG GT4-Door sau BMW Seria 8 GranCoupe, ci doar este stilul Porsche de a împrospăta modelele sale. Atât de subtil, încât chiar și agenților de vânzări din reprezentanțe le este puțin greu să-l distingă față de modelul non-facelift. Cu toate acestea, facelift-ul 2020 a lui Porsche Panamera este mai important decât am crede. Poate nu acolo unde privești, ci mai ales unde simți.

Da este adevărat. Eu mă uit la pozele făcute de Manițiu Răzvan Photoworks și le compar cu modelul condus acum 3 ani, iar diferențele sunt atât de subtile, dar totuși de efect. E posibil ca această impresia a mea să fie și din faptul că Panamera a fost un bestseller în România, iar în cercurile înalte și în parcările din Nordul Bucureștiului, este prezent tot mai mult. Porsche Panamera a devenit foarte cunoscut, capota lungă cu nervuri și blocurile optice mai rectangulare, sunt distinctive în această clasă. Tot în stilul Porsche, nu avem o grilă a radiatorului foarte mare, dar pe late0rale se văd agresiv prize de aer.

Abia din a doua generație, cea din testul de astăzi, putem spune că Panamera este într-adevăr un 911 cu patru portiere. Linia geamurilor, înclinarea lunetei, aripile, toate amintesc de un 911, dar lungit. Cel mai bine îți dai seama cât de bun este design-ul noului Panamera, dacă privești jantele. Acestea au 21 de inch în diametru, dar sunt foarte bine integrate în design-ul general și nu arată deloc disproporționat.

Din punctul meu de vedere, acesta ar trebui să se numească un ”backlift” deoarece aici chiar se văd unele schimbări. Blocurile optice sunt o idee mai mari, au fundal clar, iar acum sunt unite de o linie LED ceva mai groasă. În rest, aceeași rețetă a unui Porsche S. Patru ieșiri pentru sistemul de evacuare. Între acestea se află un mic difuzor de aer, tocmai pentru a oferi sportivitatea specifică unui Porsche. Cu toate acestea, modelul oferit de Porsche Brand România, mizează mai mult pe lux, nu neapărat pe sportivitate. De la culoarea Mahogany, la jantele spițate, până la interiorul crem cu inserții de lemn, Panamera poate avea orice personalitate îți dorești. Așa cum ne-au obișnuit designerii Porsche, schimbările de design la un facelift, sunt mai degrabă evolutive, iar dacă ar fi să-l trecem prin filtrul medical, noul Panamera a trecut printr-o revitalizare.

Cum spuneam mai sus, chiar dacă este o mașină cu patru portiere, nu aș numi-o neapărat o limuzină. Este mai degrabă un super-sedan. Spun asta deoarece este primul lucru pe care îl simți odată urcat la volan. Acesta are un diametru relativ mic pentru dimensiunile mașinii, scaunul coboară foarte mult, iar poziția la volan este foarte sportivă. Capota fiind plonjată ai o vizibilitate foarte bună în față, mai ales când vrei să abordezi viraje strânse, iar în fața ta sunt cele 5 cadrane tipice Porsche. Acum acestea sunt afișate complet digital, dar în continuare în mijloc, tronează turometrul. Partea din dreapta este configurabilă, poți avea informații despre parametri sau îți poate fi arătată harta navigației, tocmai pentru a face loc pe display-ul central. Acesta este touchscreen, are o rezoluție foarte bună, iar dacă ai mai fost în modele Porsche din ultima vreme, este și foarte ușor de folosit. Aproape toate funcțiile sunt controlate de pe ecranul central, inclusiv sistemul Start/Stop și chiar deschiderea gurilor de ventilație.

Consola centrală este un alt punct de importanță în interiorul unui Panamera. Fiind înaltă și înclinată, îți oferă o senzație de cockpit, mai ales când stai cu mâna sus pe levierul schimbătorului de viteze. În jurul acestuia sunt comenzile pentru climatizare, care de asemenea sunt touchscreen, dar folosesc tehnologia ”force-touch”. Adică trebuie să apeși ”ecranul” pentru a le acționa. Această soluție este ergonomică, într-o lume doar a ecranelor, deoarece poți să cauți diferite funcții, iar când le apeși, primești un semnal vibrant. Aș putea spune că design-ul interiorului este relativ clasic, fără prea multe artificii sau muchii nepotrivite, în schimb calitatea materialelor și a îmbinărilor este la cel mai înalt nivel. Demn de prețul ce se apropie de 170.000 euro. Da, este o sumă foarte mare pentru un sedan, dar când citești fișa tehnică, iar mai apoi simți ce tehnologie a folosit Porsche pentru trenul de rulare a facelift-ului, îți dai seama că nu mai prea găsești alta la fel.

Modelul de test drive este un Porsche Panamera 4S E-Hybrid. Asta înseamnă că sub capotă se află un motor V6 de 2.9 litri, capabil să dezvolte 440 de cai putere. Dar acesta este conectat la un motor electric, iar bateriile au o capacitate mărită la 17.9 kWh. Împreună, acest sistem hybrid produce 560 cai putere și 750 Nm. Aceste valori sunt chiar mai puternice decât ale vechiului Panamera Turbo. Rezultatul? O accelerație până la 100 km/h în doar 3.7 secunde, în condițiile în care Panamera 4S E-Hybrid cântărește peste 2.3 tone. Dar nu se simt niciodată. Indiferent când vrei să accelerezi, transmisia automată cu dublu ambreiaj PDK, retrogradează câteva trepte, pentru a-ți oferi tot cuplul necesar. Ajungi la viteze foarte mari foarte repede, pentru că nici nu simți. Forma aerodinamică a caroseriei face să nu auzi vântul, iar dacă nu ești în sarcină, evacuarea este chiar silențioasă. Bine, ai un buton pe consola centrală ca să activezi sunetul evacuării.

Sau ai putea să rotești butonul de pe volan, până ajungi la Sport Plus. Atunci totul e pregătit pentru a livra puterea maximă. Ambele motoare lucrează să ai cei 560 de cai putere tot timpul, direcția se întărește, suspensia coboară. De la volan, atunci când mergi dinamic, efectiv nu îi simți dimensiunile. Panamera se mulează în jurul tău și devine o mașină sport. Uiți că mai ai două fotolii în spate. Se simte foarte bine pe un drum virajat, dar cred că Porsche Panamera a fost gândit pentru Autobahn. Pentru a ”înghiți” kilometri întregi de autostradă. Din păcate, în România trebuie să se limiteze la aproximativ 800 de km de autostradă, și doar pe bucăți. Aici intervine trenul de rulare a acestui model. Este un plug-in hybrid.

Pentru un model hybrid, capacitatea bateriei este destul de mare, așa că oferă o autonomie exclusiv electrică de aproximativ 50 de km. Mie mi se pare genial. O mașină cu astfel de performanțe, să nu îți consume nimic când faci naveta la serviciu. Dacă tot e să dezvolți un hybrid, așa trebuie realizat. Din punct de vedere tehnologic, facelift-ul este un salt major. Nivelul de tehnologie de la bord este impresionant, față de modelul precedent. Poți rula în modul electric chiar și la viteze de 70 km/h în oraș, iar consumul combinat declarat de Porsche este de 2.4 l/100 km. Bineînțeles aceasta este o găselniță de marketing, dar pentru performanțele pe care le oferă, eu am obținut aproximativ 10-12 l/100 km, o valoare decentă.

Porsche Panamera 4S E-Hybrid poate fi silențioasă, luxoasă, sportivă, economică, puternică, dar și foarte scumpă. Personal îmi plac sedan-urile. În acest moment nu prea văd un concurent care să-i ia locul. Am crezut că apariția lui Taycan, va lua din clienții de Panamera, dar acum că am condus o versiune hybrid, nu mai sunt atât de convins că Taycan e mai bun. Noi suntem pasionați de automobile și pentru că le-am auzit de mici. Nu știu ce să zic de generațiile viitoare. Panamera oferă o experiență mai viscerală, mai apropiată de ceea ce vreau de la o mașină.

Porsche Panamera 4S E-Hybrid oferit pentru test drive de Porsche Brand România 

Fotografii realizate de Manițiu Răzvan Photoworks