Porsche Macan Turbo – Test Drive

Porsche Macan Turbo – Dispariția speciei?

Ultimul Porsche pe care l-am condus avea toate elementele unui Porsche adevărat, dar reinterpretate pentru viitor. Poziția la volan, pornirea din stânga, direcția foarte precisă, chiar și cele 5 ceasuri din bord. Numai că în mijloc nu se afla un turometru analog, ci un martor de putere. Vorbesc bineînțeles de Porsche Taycan, cea mai sportivă mașină electrică. Am început prin a vă spune de o mașină electrică, deoarece viitoarea generație a SUV-ului Macan va deveni exclusiv electrică. Prin Taycan, germanii ne-au arătat cum merge un Porsche electric, chiar dacă un sedan foarte scump nu este cea mai bună caroserie. Macan este cel mai vândut model Porsche, clienții se bat pe SUV-uri compacte, deci face mult mai mult sens ca un nou model electric să fie bazat pe Macan. Dar până atunci, până când ne trezim în viitor, acesta este momentan cel mai ”old-school” model Porsche din gama actuală.

Anul trecut, Macan a trecut printr-un facelift, pe care l-aș putea numi mai mult un backlift și despre care am scris un articol aici. De ce mă întorc tot la un Macan negru? Ei bine, pentru sufix. De fiecare dată când Porsche își asociază numele cu Turbo, știi că ai de a face cu o mașină specială. Denumirea ”Turbo” înseamnă cea mai puternică variantă a unui model, gândit special pentru viteză. Nu este primul Macan Turbo, dar este cel mai puternic. Încă nu avem și un Turbo S pe micul SUV german, dar așa cum ne-a arătat deja Taycan, această nomenclatură poate apărea și pe un model electric.

Dar așa cum spuneam, Macan este cel mai ”vechi” model din gama actuală, și chiar dacă facelift-ul a adus blocuri optice cu semnătura luminoasă cu 4 LED-uri, plus alte două benzi cu LED în bara frontală, Macan facelift nu se distinge foarte mult de prima generație. Abia când te uiți în spate, vei vedea că blocurile optice au fost unite printr-o bandă luminoasă, dar care nu este la fel de subțire precum la noul 911 sau chiar Cayenne. Se poate opta pentru sticla clară pentru blocurile optice, care împreună cu o culoare închisă îi dau mașinii un aspect foarte interesant, chiar futurist aș putea spune. Configurat astfel, Macan rămâne distinctiv, știi cu ce mașină ai de a face, dar în același timp combină liniile în așa fel încât e de nerecunoscut pentru un ochi neavizat.

Ar mai fi un element ce nu este prezent pe alte modele Macan, ci doar pe acesta. Doar mută-ți privirea puțin mai jos și vei vedea cele 4 ieșiri ale sistemului de evacuare. Acesta este un element de design distinctiv pentru Macan Turbo și este bine de reținut, deoarece nu sunt multe alte elemente ce îți indică că acesta este cel mai performant Macan disponibil. Poate doar jantele cu diametru pe 21 de inch și design în formă de pânză de paianjen, ce amintesc ce cele retro de curse, dar acestea fiind opționale, ar putea fi selectate și pe alte motorizări. Faptul că Macan Turbo este atât de subtil are beneficii, dar și dezavantaje. Pe de o parte, sunt mulți care vor doar performanța, fără să epateze, iar pe de altă parte, cel mai special Macan merită un look pe măsură. Hai să fim subiectivi și să zicem că aspectul sobru, mai subtil, i se potrivește unui SUV compact de peste 400 cai putere.

Pentru că vorbim de cea mai cea variantă, multe echipamente sunt deja disponibile. De exemplu suspensia pneumatică, care poate înălța sau coborî mașina. Asta înseamnă un acces mult mai facil în habitaclu, dar odată ce te pui în mișcare, mașina coboară atât de mult, încât pare un hatchback. Dar ajungi în scaune. În acele superbe fotolii sport, care efectiv te îmbrățișează, dar comod. Ai putea sta în ele toată ziua, dar și să traversezi Transfăgărășanul fără să te arunce pe locul pasagerului. Apoi te prinzi de volanul GT foarte familiar, poziționat foarte vertical, tocmai pentru a-ți oferi senzația de Porsche adevărat. Ai o priză excelentă atunci când îl ții în palme și abia aștepți să pornești. Dar hai să mai vedem ce s-a schimbat la interior.

La prima vedere, mai nimic. Apoi vei vedea că ecranul sistemului de infotainment are o diagonală mai mare, o grafică mult mai bună și este mai ușor de folosit. Spre deosebire de frații mai mari, Cayenne și Panamera care au trecut la consolă centrală touchscreen, Macan încă oferă butoane pentru diferite comenzi. Trebuie să recunosc că arată cam învechit, dar este foarte ergonomic. Sunt încă în mari dubii între butoane și ecrane. În Macan Turbo vrei scaune încălzite? Apeși un buton. Exact lângă el este butonul pentru ventilație. Buton pentru întărirea suspensiilor, pentru ridicarea mașinii, pentru controlul stabilității, direcționarea aerului și mai ales butonul pentru evacuarea sport. Sunt nu mai puțin de 35 de butoane numai pe consola centrală, plus alte 9 sub ecranul sistemului media. Asta fără butonul de volum sau cele de pe volan. Dar chiar dacă par multe, toate sunt plasate ergonomic și odată ce le-ai învățat, e greu să te dezobișnuiești. Așa cum te aștepți de la un Porsche, materialele și îmbinările de la interior sunt la un nivel foarte ridicat, chiar dacă vorbim de un model lansat acum mult timp. Și pentru că vorbim de versiunea de performanță, interiorul este configurat foarte sportiv, cu elemente de carbon pe bord și pe fețele portierelor, piele neagră în contrast cu inserțiile din aluminiu.

Interiorul unui Macan Turbo este un loc special, care te îmbie la un condus sportiv. Asta e bine, deoarece sub capotă se află o unitate diferită față de vechiul Turbo, având o cilindree mai mică. Acest motor l-am mai experimentat și pe Panamera 4S pe care am condus-o acum 3 ani și este același motor V6 de 2.9 litri prezent și sub capota modelului de performanță Audi RS4. Acum că ne-am familiarizat cu interiorul, dimensiunile, dar și cu sunetul evacuării la relanti, e timpul să punem Macan Turbo în modul Sport Plus. Rotești butonul de pe volan, decuplezi sistemul de stabilitate, și apeși puternic frâna. În bord îți va apărea martorul ”Hold” și atunci îți înfigi piciorul drept în pedala de accelerație.

Turometrul urcă rapid la 5000 de rotații pe minut și toată mașina începe să vibreze puternic. Trebuie să te ții bine de volan și să lași frâna. În acel moment simți o bubuitură sub tine, ochelarii de pe cap îți zboară pe bancheta din spate, imaginea îți devine blurată și vezi acum turometrului cum se lovește de linia roșie. Tot ce mai apuci să vezi este vitezometrul digital care indică direct 40 km/h, apoi 82, apoi 105 km/h. Este incredibil cât de brutal poate fi sistemul de Launch Control într-un Porsche. Împreună cu transmisia PDK cu dublu ambreiaj, fiecare schimbare de treaptă înseamnă altă țâșnire a mașinii. Până la 100 km/h mașina efectiv țopăie căutând tracțiune. Totul se întâmplă în 4.5 secunde, dar așa cum ne-a obișnuit Porsche, aceste cifre sunt doar informative. Macan Turbo se simte mult mai rapid și eu cred chiar că scade sub 4 secunde, intrând într-o zonă foarte exclusivistă de ”3 secunde”. Chiar dacă vorbim de cel mai mic SUV Porsche, performanțele sunt demne de sigla de pe capotă.

Dar un Macan Turbo nu este gândit doar să meargă în linie dreaptă, așa că am ajuns pe Valea Doftanei, în căutare de viraje de munte. Este exact același traseu pe care am experimentat noul BMW X3M, un rival direct al lui Macan Turbo. De la primii kilometri pe acea porțiune de drum, mi-am dat seama că SUV-ul Porsche este mai confortabil decât cel bavarez. Sunt convins că acest lucru este datorat suspensiei pe perne de aer, dar și pentru că modele Porsche nu sunt chiar cele mai dure când vine vorba de suspensii. Totuși, în modul Sport și cu setarea cea mai dură a pernelor, Macan se agață foarte bine de suprafața de rulare, tocmai pentru a ieși cât mai brutal din viraj. Atunci când accelerezi la ieșire, simți puterea cum este transmisă roților spate și oricât tragi pe ace de păr, Macan Turbo nu subvirează. Direcția este suficient de grea, specifică oricărui Porsche, dar centrul de greutate mai înalt, dat de un SUV, înseamnă că feedback-ul în volan nu este la fel de bun ca într-un sedan sau mașină joasă. Dar poți să ”arunci” Macan-ul Turbo pe orice viraj și să-l controlezi din volan, pentru că mașina se simte foarte bine. Încă îmi este imposibil să cred că sub această caroserie stă la bază un Audi Q5. Sunt multe momente în care Macan Turbo se simte ca un hot-hatch mai mare.

La idee, Macan a fost creat ca o alternativă mai practică în traficul urban decât marele Cayenne, dar dacă îi pui un motor de 440 cai putere și o setare superbă a direcției și suspensiilor, poate fi un companion foarte bun când vrei să traversezi un drum de munte. Mișcările sunt naturale și tot timpul vei auzi bolborositul evacuării. În același timp sunt bucuros că am reușit să experimentez un Porsche Turbo, fie și pe un SUV, dar în același timp sunt trist, deoarece viitorul Macan s-ar putea să nu mai aibă personalitatea acestui model. Acum după experiența cu Taycan, mă aștept ca noul Macan să se comporte la fel, dar într-o caroserie înaltă și cu ceva mai puțină putere. Pentru 90% din timp, Macan electric va fi foarte bun, dar pentru cei 10% prefer butoane, prefer un motor în V, prefer să mă scuture fiecare urcare în treaptă, dar mai ales prefer să aud o evacuare cum urlă.

Fotografii realizate de Manițiu Răzvan Photoworks

Porsche Macan Turbo oferit pentru test drive de Porsche Brand România