Porsche Experience – O zi pe circuit

Porsche Experience – Proba pe circuit

Nu e foarte ușor logistic și financia să vii peste 600 de kilometri pentru un ”test drive” de câteva ore, dar atunci când în invitație scrie că vei conduce toate modelele Porsche pe circuit și pe probe dedicate, aproape că nu mai gândești la costuri, ci cum să ajungi mai repede în scaunul șoferului. Am primit invitația din timp, așa că am avut timp să mă pregătesc, chiar dacă nu știam exact toate detaliile cum se va desfășura acest eveniment. Am mai participat la astfel de sesiuni ”test drive” în trecut, dar niciodată cu modele Porsche. Nerăbdător, am ajuns cu o zi înainte în București, tocmai pentru a nu întârzia a doua zi pe circuitul de la Academia Titi Aur.

Ora limită. 9 dimineața. Un București aglomerat la primele ore ale zilei, iar până la circuit sunt aproximativ 40 deuy7777777 kilometri din locul unde eram. Mare noroc cu aplicațiile de hartă, care mi-au spus că voi face cel puțin o oră până acolo. Așa că am plecat ceva mai repede, știind că mai mult de jumătate din această distanță o voi parcurge numai prin București. Ciudat, drumul a fost foarte liber, mai ales după ce am ieșit din oraș, așa că am ajuns mult mai devreme, dar a fost un prilej foarte bun să apuc să-mi beau cafeaua de dimineață și să admir mașinile parcate în fața circuitului.

Așa am văzut noul Porsche 911 GT3. Regina circuitului. Vedeta zilei. Știam că vor fi invitați reprezentanți ai presei, iar toată lumea voia să ”guste” din modelul gândit special pentru circuit. M-am învârtit câteva minute în jurul mașinii, iar mai apoi au urmat câteva priviri spre celelalte modele ce urmau să le conducem. Aproape toata gama actuală de versiuni 911. Începând cu modelul cu motorizarea ”de bază” 911 Carrera 4S, dar unde la Porsche ”baza” are 450 de cai putere. Lângă acesta erau două variante GTS, dar una cu pachet Lightweight, adică nu avea bancheta spate, scaune față de tip scoică și alte câteva elemente care ușurează și mai mult un 911. În versiune GTS, motorul produce 480 de cai putere. Printre aceste mașini cu design legendar, se afla și cel mai puternic Porsche al momentului, chiar dacă este o limuzină electrică. Taycan Turbo S, dezvoltă nu mai puțin de 761 cai putere și 1050 Nm, în linie dreaptă fiind un adevărat monstru. Dar așa cum vom vedea mai jos, nu este și cel mai rapid pe circuit.

Undeva în depărate, așteptau un Cayman S 718 și un Porsche 911 Turbo. Nu știam încă ce vom face cu acele modele și de ce nu erau în coloana de prezentare de la intrare. Numai bine mi-am terminat cafeluța și am intrat înapoi în sala de la Academia Titi Aur, unde doi instructori acreditați Porsche au început briefing-ul și ne-au povestit ce urma să facem. Vor fi 4 probe, unde vom testa versiunile 911 pe circuit, o probă de slalom cu Porsche Cayman S, o sesiune Launch Control cu 911 Turbo și o probă de evitare a unui obstacol pe suprafață alunecoasă. Într-un fel, aceste probe erau gândite să te testeze abilitățile de pilot, viteza de reacție, dar să și experimentăm dinamica diferitelor modele Porsche. După introducere, am fost repartizați fiecare în grupe, iar grupa în care mă aflam urma să intre în prima probă pe circuit. Aceasta era cea mai așteptată, celelalte păreau mult prea scurte. Dar revenim și acolo.

Instructorul german, ne-a povestit câte ceva despre mașini și cum va descurge sesiunea pe circuit, iar apoi ne-a pus să alegem mașina în care vom începe. Așa cum fac de fiecare dată, prefer să experimentez versiunile de la cea mai slabă la cea mai bună. Astfel am ajuns prima dată într-un 911 Carrera 4S, într-o configurație foarte interesantă, cu jante albe, vopsite în culoare caroseriei, iar interiorul era accesorizat cu inserții din lemn. Am intrat pe circuit, în coloană, urmărind mașina instructorului, un Porsche Panamera. Acesta ne-a asigurat că vom parcurge circuitul în deplină siguranță, dacă conducem în stilul dictat de el, dar vom experimenta și calitățile dinamice ale fiecărei versiuni. Porsche 911 Carrera 4S este una dintre cele mai complete mașini sport ce pot fi utilizate zilnic. Foarte rapidă, dar cu toate dotările de confort și lux de care ai nevoie. Ai la dispoziție 450 de cai putere, iar pe drumuri publice sunt arhisuficienți. După două ture pe circuit a venit momentul să schimbăm mașinile.

Am urcat într-un 911 GTS cu pachetul Lightweight. Asta înseamnă că motorul produce acum 480 de cai putere, iar pentru că nu mai are bancheta spate, sunetul evacuării este mult mai intens. Instant părea mult mai potrivit pentru circuit, mai dornic să se tureze și mai direct la schimbările de direcție. Înainte să intrăm pe circuit, instructorul ne-a reamintit că modelul electric Porsche Taycan Turbo S cântărește 2.5 tone și că vom simți această greutate pe viraje și mai ales pe frânări. Cu acest gând în minte, am plecat în spatele GT3-ului, puțin sceptic. Mașina accelerează fulminant, poți să te ții fără probleme în spatele unui GT3 de 500 de cai putere, dar vine momentul în care trebuie să frânezi, iar apoi să iei virajul. Iar după ce tocmai am experimentat un 911 GTS ușor, Taycan Turbo S mi s-a părut ca un autobus. În primul rând frânările sunt mult mai grele. Se simte toată greutatea mașinii cum se trimite spre față, iar atunci când vrei să virezi, simți cum spătarul scaunului te împinge mult în exterior. Chiar dacă toată greutatea bateriilor este poziționată jos în podea, tot nu ai cum să învingi legile fizicii. Taycan nu are ruliu, dar pe un circuit strâns, cum e cel de la Academia Titi Aur, mașina efectiv nu se simte în largul ei.

Dar știam că totul va reveni ”la normal” odată ce mă urc în GT3. Scaunele de carbon de tip scoică, mi-au adus un pic aminte de cele de competiție din Peugeot-ul 106 cu care concurez, dar în rest, nicio asemănare. Porsche reușește să facă cea mai bună poziție la volan, dintre toate mașinile ”normale” existente pe piață. Stai suficient de jos, toate comenzile sunt în apropiere, fără să fie deranjant. Volanul este aproape vertical, astfel, ai o priză excelentă pe viraje. Dar ce să mai vorbim atât, haideți cu 911 GT3 pe circuit. Imediat cum pleci de pe loc, îți dai seama că acesta este un 911, dar mult diferit. Mult mai direct, mult mai agresiv, mult mai dornic să se tureze și mai ales să vireze. Motorul se turează până la 9000 de rotații pe minut, evacuarea efectiv urlă, dar transmisia încă nu schimbă. Până nu scoate toți cei 500 de cai putere, din motorul aspirat. Atunci reîncepe distracția. Frânările sunt bruște, poate mult mai brutale, pentru că aproape de fiecare dată intram mult prea încet în viraj. Iar atunci când virezi, direcția este telepatică. Botul mașinii schimbă direcția incredibil de repede. Cred că un 911 GT3 pe un drum de munte, este Raiul pe Pământ. Poate cea mai dinamică și cea mai sportivă mașină cu care am fost până acum. Și spun asta în condițiile în care nu am stat la volan mai mult de 4 minute. Cred că atunci când o voi experimenta pe un drum frumos sau pentru mai mult timp, efectiv mă voi îndrăgosti. La propriu.

După acestă experiență intensă, 10 ture de circuit cu legendarele modele din Stuttgart, a urma a două probă, și anume una de îndemânare. Într-un fel mi-a adus aminte de etapele din Campionatul de Automobilism Timiș, așa că aveam o oarecare experiență, în plus m-au pregătit pentru următoarea etapă. Acest traseu trebuia să-l facem cronometrat, la volanul unui Porsche Cayman S. Era o succesiune de 6 jaloane, o întoarcere în capăt, apoi iar jaloanele și final oprire de urgență. Ca și în Campionat, erai penalizat dacă atingeai un jalon, iar din dorința de a parcurge cât mai repede traseul, nu am mers curat, așa că am atins un jalon, iar timpul final a fost mai slab cu 2 secunde. Porsche Cayman S este considerat chiar mai dinamic decât un 911, pe un astfel de traseu, tocmai pentru că motorul este poziționat central, iar distribuția maselor este mai bună.

A treia probă părea cea mai simplă, dar s-a dovedit a fi la fel de intensă. Într-un Porsche 911 Turbo, trebuia să accelerăm vreo 80 de metri, iar mai apoi să frânăm de urgență. Plecarea de pe loc o făceam o dată standard, iar mai apoi cu Launch Control. Am mai spus-o, dar o repet: nicio mașină nu gestionează atât de bine sistemul Launch Control, cum o fac modelele Porsche. Iar atunci când ai 580 de cai putere deasupra punții spate, lucrurile devin serioase. Cu funcția Launch Control activată, 911 Turbo te lovește efectiv, iar mai apoi simți că zbori. Trebuie să fii pregătit. Trebuie să-ți încordezi mușchii gâtului și să te ții bine de volan. Nu am mai experimentat până acum asemenea accelerație într-o mașină. Cele mai intense 2.8 secunde.

Ultima probă urma să fie și cea mai scurtă, dar una care îți testa viteza de reacție. Eram într-un Porsche Macan, accelerând până la 70 km/h, iar când începea suprafața alunecoasă, trebuia să frânez brusc și să evit obstacolul, până la oprirea completă. Făceam două ture, iar de fiecare dată am reușit să parcurg traseul fără să lovesc vreun jalon, cu toate că prima dată am făcut testul elanului, fără să mai opresc. Astfel am văzut ce greșeli fac la volan, într-o situație de urgență.

Porsche Experience s-a încheiat cu un prânz și cu decernarea diplomelor de absolvire a cursului. A fost o experiență scurtă, zic eu, dar atunci când ești într-un Porsche, ți se pare vreodată prea mult? Chiar și așa, câteva minute, câteva secunde, îți rămân adânc întipărite în memorie și pe retină, iar retrăindu-le, poți să experimentezi acele senzații oricând vrei.

Mulțumiri speciale pentru invitație Porsche Brand România

Fotografii realizate de Manițiu Răzvan Photoworks