În ultima perioadă a început să îmi placă tot mai mult mașinile confortabile. Limuzine ce pun duritatea suspensiei pe ultimul lor. Mașini cu volanul ușor, dar în ale căror scaune să mă afund în timp ce stau în trafic. Spuneam mai demult într-un articol că te saturi de gălăgie, de suspensii tari și de cutii care smucesc. Încă cred acest lucru, dar e bine din când în când să ai parte de o porție de adrenalină. Tocmai pentru a aprecia mai bine fiecare parte. Iar nimic nu te face să te răzgândești ca un Porsche Cayman T. Mașina gândită fără filtre.
Am vrut să numesc acest articol: ”Purist”, dar sunt convins că mulți fani Porsche nu sunt de acord cu o motorizare turbo în patru cilindri, nici cu o cutie automată. Pentru că încălzirea globală este tot mai evidentă, micul coupe german trebuia să se alinieze reglementărilor, așa că au renunțat la motorul boxer în 6 cilindri, în favoarea unui agregat turbo, de cilindree mai mică. Cât de gravă este această decizie pentru puriști? Ei bine, după câteva sute de km cu noul Cayman T, nici nu mai îmi pasă de puriști. Pentru că acest coupe, chiar dacă s-a schimbat, nu a uitat lucrul cel mai important: să te facă să te bucuri de condus.
Vom ajunge și la schimbările mecanice, dar până atunci să discutăm exteriorul. Îmi place foarte mult că blocurile optice sunt preluate parcă de la hypercar-ul 918 Spyder și au fundalul negru, iar ca orice Porsche ce se respectă, semnătura luminoasă, cu acele leduri în forma unui zar de patru, este prezentă și pe acest Cayman. Poate că bara frontală nu este chiar pe gustul meu, mi-ar fi plăcut guri de ventilație în stilul modelelor GT, dar nu pot să zic că noul 718 Cayman este un automobil urât. Dimpotrivă. Mi se pare că proporțiile sunt absolut perfecte. O mașină cu motor central poate avea o capotă mai scurtă și un posterior alungit. Pentru că în partea din față nu există niciun bloc motor care să ”ridice” capota, aceasta este foarte plonjată, foarte joasă, cu aripile mai înalte decât capota. Pe lângă că arată foarte sportiv, de la volan îți oferă o vizibilitate excelentă. Porsche Cayman T reprezintă versiunea de bază cu unele dotări care în mod normal nu le poți configura. Cum ar jantele în 5 spite Carrera S pe 20 de inch. În mod ciudat, acestea nu afectează confortul interior, ci mai degrabă setarea suspensiilor, dar despre asta vorbim puțin mai jos. Acum trecem la unghiul de maxim spectacol al unui Cayman. Prima dată a existat modelul Boxster, care este în esență un Cayman decapotabil sau mai bine zis un Boxster cu acoperiș. Numai că designerii nu au făcut un hardtop, ci au alungit linia plafonului, iar luneta acoperă motorul central. Această arcuire a plafonului este absolut spectaculoasă, se întinde până spre portbagajul posterior și vrea să ne amintească de linia legendară a unui 911. Mie mi se pare că dacă Porsche se gândește să facă un 911 cu motor central, ar avea aproape aceeași linie a plafonului. Cayman T este compact, dimensiunile mașinii sunt potrivite pentru un model sport, axat strict pe condus. Îmi place și design-ul posteriorului, cu blocurile optice clare, cu fundal negru, iar pe generația 718 a lui Cayman, logo-ul companiei este realizat în 3D. Orice ar zice lumea, Cayman este un Porsche și este recunoscut în orice masă de automobile.
Dacă exteriorul nu prea trădează versiunea T a acestui Cayman, la interior lucrurile sunt ceva mai bine diferențiate. În primul rând, vezi scaunele ultra sportive. Dacă îți place shaorma, s-ar putea să-ți fie mici. Un Cayman T este bun pentru sănătatea ta, pentru că te pune să slăbești. Odată așezat în scaune vei vedea că mânerele de deschidere a portierelor sunt doar niște bucăți de material de culoare galbenă. Această soluție este un tradițională, făcând referire la modele vechi de competiție, dar este și pentru a reduce greutatea totală. Tot pentru o greutate cât mai mică, Cayman T vine fără aer condiționat și fără sistemul de infotainment. Numai că suntem în 2019, iar lumea nu poate sta două minute fără a butona ceva, acestea pot fi integrate din nou, fără costuri suplimentare. Pentru că Porsche nu a vrut ca un Cayman T să aibă sistem de infotainment, nici eu nu o să vă spun despre el. Doar că găsești tot ce ai nevoie de la o mașină, fără prea multe artificii.
Cayman T vine în standard cu volanul GT de pe noul 911, inclusiv cu selectorul pentru modurile de condus, plus butonul de overboost. Acesta funcționează ca în jocurile gen Need for Speed, unde aveai NOS timp de câteva secunde, la o apăsare de buton. În Cayman T stai foarte jos la volan. Acesta este perfect vertical ceea ce îți oferă o poziție demnă de un automobil de competiție, mai ales că schimbătorul de viteze este poziționat sus pe tunelul median. Asta înseamnă că nu trebuie să stai cu mâna jos pentru a schimba viteze, iar distanța de la levier la volan este mică. Cayman T poate fi echipat cu o transmisie manuală, iar atunci toate acestea ar avea sens, dar mașina din testul de astăzi vine cu o cutie automată PDK. Fără absolut nicio îndoială este una dintre cele mai bune transmisii automate de pe piață, tocmai din acest motiv nu e nevoie să folosești padelele din spate volanului. Cutia este atât de intuitivă și schimbă treptele atât de rapid, încât dacă intervine ”omul” mașina este mai lentă.
Și totuși, Cayman T vrea să facă legătura dintre om și mașină cât mai strânsă. Să nu mai existe între ei sisteme inutile, artificii tehnologice care se vor demoda în timp, ci doar experiență pură de condus. Nici măcar prin putere inutilizabilă sau incontrolabilă. Tocmai din acest motiv, Cayman T are la bază motorul standard regăsit pe coupe. Un 2 litri turbo cu doar 4 cilindri, care produce 300 de cai putere și 380 Nm. Acestea sunt valori pe care le regăsim în majoritatea hothatch-urilor, dar în niciun caz să nu comparați experiența dintr-un Cayman cu cea dintr-un hatch. Aproape nimic nu se compară cu modul în care se conduce o mașină ce are motorul poziționat la 5 cm în spatele tău. La care îi simți vibrațiile chiar și când stă la relanti. La distribuția maselor, care este aproape perfectă. La centrul de greutate extrem de scăzut. Nu, un Cayman T este un supercar utilizabil, unul în care nu ți-e frică să apeși pedala la fund, când ieși dintr-un viraj.
Te așezi foarte jos în scaunul șoferului. Tragi volanul cât mai spre piept, până când brațele tale fac un unghi de 90 de grade. Trebuie să ai control total când învârți volanul. Selectezi modul Sport Plus, auzi cum evacuarea începe să bolborosească mai tare, iar turația să crească puțin. Ții pedala de frână și apeși accelerația în podea. Îți intră modul Launch Control. Turația sare la 6000 de ture, iar când eliberezi frâna primești o palmă în ceafă. Plecarea de pe loc este extrem de brutală într-un Porsche. Parcă se și aude un pocnit. Un tunet. Te ții te volan și vezi că turația nu a scăzut sub 5000 de rotații. În treapta a doua ai deja prima sută de km la oră. Orice ar spune de motorul acesta, trebuie să recunoaștem că nu sunt multe agregate de 4 cilindri care se turează la 7200 de rotații pe minut și să nu aibă limitator la turometru. Având o plajă de turație atât de mare, sentimentul când accelerezi e foarte interesant. Odată ce intră turbină, mașina trage și trage. Te-ai aștepta să schimbe la un moment dat, dar șuieratul turbinei chiar în spatele urechilor este tot mai intens. Nu este unul melodios, recunosc, dar pentru o mașină gândită pur pentru experiențe la condus, faptul că motorul este gălăgios, este un plus. În modul Sport Plus, cutia nu schimbă sub 4000 de rotații, și te îmbie tot timpul să conduci agresiv. Îți trebuie spațiu, un circuit sau un traseu montan pentru a exploatat la maxim calitățile dinamice.
Spun asta deoarece virajele pe care le-am întâlnit când eram la volanul lui Cayman T erau un deliciu. Direcția este grea. Dar este acea greutate mecanică, parcă tu învârți roata cu mâna. Îți dai seama în orice moment ce face puntea față, așa că poți să poziționezi mașina exact unde vrei. Și mai mult de atât, mașina se simte extrem de ușoară. Odată ce intri într-un viraj îți dai seama că poți accelera mai mult. Și mai mult. Volanul devine din ce în ce mai comunicativ, aderența pe puntea față este incredibilă, iar ruliul este absolut inexistent. De mult nu am condus o mașină care să se simtă atât de neutră pe viraje. Bineînțeles că la limită, spatele tinde să iasă în exterior, dar datorită ampatamentului de doar 2.5 metri, în momentul în care ai virat în sens invers, mașina își revine. Iar cei 300 de cai putere, sunt exploatabili. Poți să ajungi la puterea maximă și pe porțiuni scurte de drum. Dacă ar fi să ne luam după fișa tehnică Cayman T nu excelează la performanțe. Bineînțeles nu este lentă. 100 km/h se ating în 5.1 secunde cu transmisia manuală și 4.7 secunde cu PDK și pachetul Sport Chrono, care adaugă acel sistem Launch Control.
După câteva ture prin pădure, pe drumuri cu asfalt perfect și viraje atât lungi cât și strânse, am oprit pentru o pauză. Palmele îmi erau transpirate, inima îmi bătea tare, iar zâmbetul îmi era larg. Stai și analizezi și realizezi că mașina asta a fost gândită de un om care iubește să conducă. Nu de unul care se gândește la profit sau să fure clienți de la competiție. Au luat unul dintre cele mai bune șasiuri, au pus motorul de bază, dar pe care, cumva l-au făcut mai special și au eliminat alte lucruri de care nu ai nevoie atunci când vrei doar să conduci. Da, este scump, și probabil nu l-aș cumpăra nou, dar ca experiență pură, în care poți să exploatezi mașina la maxim pe orice porțiune de drum te-ai afla, nu cred că are concurenți. La fel e și când te îndrăgosteși, o faci la acea imagine pură, fără filtre.
Porsche Cayman T oferit pentru test drive de Porsche Brand Romania prin Porsche Pipera
https://turatiiscrise.ro/wp-content/uploads/2019/08/69160836_471823043601511_4698030018016575488_n.jpg719960daniel batrinhttps://turatiiscrise.ro/wp-content/uploads/2020/03/turatii-scrise-logo-negativ-enf-01-1.pngdaniel batrin2019-08-20 15:24:232019-08-20 15:24:23Porsche Cayman T – Test Drive
Folosim cookie-uri ca sa stim cand ne accesati site-ul, modul in care interactionati cu noi, sa va imbogatim experienta ca utilizator si sa customizam relatia dvs. cu site-ul nostru.
Pentru a afla mai multe, faceti click pe sectiunile. De asemenea, puteti schimba setarile si preferintele dvs. Atentie insa, blocarea unor tipuri de cookie-uri poate afecta experienta dvs pe site-ul nostru si serviciile pe care vi le putem oferi.
Cookie-urile functionale
Aceste cookie-uri sunt necesare pentru a vă oferi serviciile disponibile pe site-ul nostru și pentru a utiliza unele dintre funtionalitatile de baza ale site-ului.
Deoarece aceste cookie-uri sunt strict necesare pentru livrarea site-ului, nu le puteți refuza fără să influențeze funcționarea site-ului nostru. Puteți să le blocați sau să le ștergeți modificând setările browserului și blocând toate cookie-urile de pe acest site web.
Cookie-urile Google Analytics
Aceste cookie-uri colecteaza informatii care se utilizeaza individual sau agregat pentru a ne ajuta sa intelegem modul in care site-ul nostru este utilizat sau cat de eficiente sunt campaniile noastre de marketing, ajutandu-ne sa personalizam site-ul pentru a va imbunatati experienta. Dacă nu doriți să colectam date despre vizitele dvs pe site-ul nostru, puteți dezactiva urmărirea în browser-ul dvs. aici:
Alte cookie-uri externe
De asemenea, folosim diferite servicii externe cum ar fi Google Webfonts, Google Maps și furnizorii externi de video (YouTube sau Vimeo). Având în vedere că acești furnizori pot colecta date personale precum adresa IP, vă permitem să le blocați aici. Rețineți că acest lucru ar putea reduce semnificativ funcționalitatea și aspectul site-ului nostru. Modificările vor avea efect după ce reîncărcați pagina.