Porsche Cayenne Coupe – Test Drive
Porsche Cayenne Coupe – Abordări diferite
Nu e prima dată când conduc această generație Porsche Cayenne Coupe. De fapt și în articolul precedent mașina de test avea o culoare maronie extrem de asemănătoare. Când mă uit peste cadre, mi se pare că am condus aceeași mașină, dar când mă gândesc la experiența condusului, lucrurile sunt cât se poate de diferite. Pentru că primul Cayenne Coupe pe care l-am condus avea motorizarea hybrid, care aducea atât o experiență liniștitoare în modul electric, ceva neobișnuit până de curând la un Porsche, dar și puterea superioară, dată de un motor electric. Atunci am spus că ar putea fi compromisul perfect pentru fanii nostalgici după motorizarea diesel, dar sunt în continuare unii care nu vor nicicum greutatea adițională a motorului electric sau a bateriilor, nici nu vor un Porsche care să nu scoată sunet de evacuare. Intrarea în gama Cayenne Coupe o face un motor V6 de 3 litri, exact ca cel de pe Cayenne Coupe e-Hybrid, dar fără sistemul hybrid. Chiar dacă este ”cea mai slab” motor, acesta dezvoltă totuși 340 de cai putere și 450 Nm, plus un sunet pe măsură.
Oricât de ”clișeic” ar părea, caroserie de SUV Coupe este mai des văzută în fața unui club sau a unui mall, pentru că aceasta pune accent pe design și mai puțin pe practicalitate. Tocmai din acest motiv am vrut să fac un test mai puțin obișnuit și să duc noul Porsche Cayenne Coupe în vârful unui munte. Este totuși un SUV. Unul stilat, dar care oferă în continuare și abilități de offroad. Faptul că mergi cu un SUV predominant sportiv pe munte, înseamnă că vei avea parte și de drumul șerpuit, tipic pentru un traseu montan, așa că poți îmbina perfect abilitățile multiple ale mașinii.
Din București, cel mai apropiat traseu montan te duce spre Barajul Paltinul, mai exact pe Valea Doftanei, care îți oferă un tablou extrem de frumos, unde treci prin păduri, versanți de stâncă, sate pitorești, dar și viraje strânse, adică locul ideal pentru acest Cayenne Coupe. Am plecat dimineața devreme spre gara din Câmpina, acolo unde trebuia să mă întâlnesc cu fotograful, iar cei 100 km până acolo au trecut extrem de repede. În ciuda caracterului dinamic, dat de setările sportive ale Coupe-ului, acest SUV se comportă exemplar ca mașină de ”navetă”. Autostrada până la Ploiești a fost doar locul de încălzire, pentru că la viteze de autostradă, Cayenne Coupe este foarte confortabil și silențios. Motorul abia dacă se forțează, așa că totul e calm și relaxant. Apoi a venit porțiunea de drum național, unde puterea motorului a făcut ca fiecare depășire să se întâmple rapid și în siguranță. Poziția la volan este perfectă pentru un SUV. Stai suficient de jos în scaunul șoferului, volanul aproape vertical îți oferă o priză excelentă, dar totuși ești poziționat ceva mai sus față de restul participanților la trafic, așa că ai și o vizibilitate excelentă. Sincer aș putea face mii de kilometri într-un Cayenne Coupe, chiar să traversez drumurile patriei, fără să mă simt o clipă că obosesc sau să mă plictisesc.
Ca să ajungi la Barajul Paltinu, ai două variante din Câmpina. Ori drumul clasic, pe la poalele munților, o șosea cu viraje largi și rapide, ori pe DN207, un drum paralel, dar care urcă până la Vârful Șotrile, și urmează coama dealurilor. Bineînțeles că alegerea a fost ușoară și am ales drumul mai greu. A început urcarea prin pădure, și imediat am dat de viraje ”ac de păr” unde greutatea mașinii și-a spus cuvântul. Direcția e absolut excelentă într-un Cayenne Coupe, dar legile fizicii sunt mai presus, așa că la frânare și când învârți volanul mașinii, simți cum toată greutatea se mută de pe o parte pe alta și trebuie să frânezi cât mai mult pentru a te bucura de viraje. Într-un fel trebuie să ai și încredere în mașină că îți oferă aderența necesară, numai că centrul de greutate înalt nu te lasă. Cu toate acestea, Cayenne Coupe lua viraj după viraj, și încerca să se apropie foarte mult de o mașină sport. Au urmat atât urcări, cât și coborâri, iar după ce am trecut de ultimul sat, am ajuns la un platou care vedea toată Valea Doftanei, iar deasupra noastră nu mai era nimic. Am ajuns în cel mai înalt punct al acestui drum și era un sentiment interesant, pentru că erau într-un SUV Coupe. Au urmat alte câteva viraje luat și mai intens, iar apoi am decis să ieșim puțin de pe drumul asfaltat, undeva spre o stână.
Pentru că ieșirea era foarte îngustă și abruptă, am apelat la celălalt as din mâneca lui Cayenne Coupe. Chiar dacă este foarte sportiv pe asfalt, la o apăsare de buton, suspensia pneumatică ridică foarte mult toată mașina, așa că gărda la sol este acum apreciabilă. Acum nu mă mai interesa ce aveam sub mașină, deoarece știam că voi trece peste. Mai rămânea problema tracțiunii, care a fost rapid rezolvată de blocarea diferențialelor centrale și spate, iar împreună cu aderența mai bună dată de anvelopele de iarnă, am putut să ies pe un drum acoperit cu noroi și pietriș, fără nicio problemă. De la volan, e interesant să fii înconjurat numai de piele fină, de ecrane touch screen, dar tu să vezi în fața ta numai dealuri, munți, și niște vaci care pășteau liniștite. Te gândești numai să nu atingi caroseria de ceva pietre sau să o noroiești prea mult, dar e plăcut să știi că dacă ești într-o situație critică, Porsche Cayenne Coupe te poate scoate înapoi la asfalt, fără nicio problemă.
Aș face offroad cu un Porsche Cayenne Coupe? Răspunsul e evident nu. Aș merge cu un Porsche Cayenne Coupe la cabana de la munte, unde ultimii 500 de metri sunt în afara asfaltului? Evident da. Pentru că știu că în restul timpului mă voi bucura de calitățile dinamice pe șosea. Cam asta a vrut și Porsche atunci când a făcut modelul Cayenne și implicit Cayenne Coupe. Chiar dacă majoritatea modelelor nu vor vedea offroad-ul nici măcar cât am făcut eu.
Nu am vrut să mai scriu în acest articol despre design sau performanțe, pentru că le puteți citi pe larg în articolul de acum 3 ani. Nici exteriorul nu îl voi mai comenta, pentru că părerile sunt împărțite, iar acum am avut suficient timp de acomodare cu mașina. Cam toată lumea a văzut una pe stradă și și-a format o părere. Eu mă bucur că am putut face un test altfel, unde am văzut diferitele calități ale mașinii, de la confort, la performanțe și la offroad. Așa îți dai seama cel mai bine de mașina pe care o testezi, când ai toate tipurile de teren și situații disponibile. Iar ca să rămână amintire, am avut unul dintre cei mai buni fotografi din România să imortalizeze aceste momente și acest traseu.
Porsche Cayenne Coupe 3.0 V6 oferit pentru test drive de Porsche Brand România
Fotografii realizate de Manițiu Răzvan Photoworks