Peugeot 308 GT – Test Drive

Peugeot 308 GT – Noul tradițional

Îmi știți deja afinitatea pentru marca franceză. Am în garaj două modele Peugeot și am de gând să mai adaug cel puțin două. Cu toate acestea, am fost cât se poate de critic cu anumite modele, atunci când a fost cazul. Nu am lăudat degeaba, cu toate că mi-aș dori să se schimbe ceva în materie de ”modele pentru pasionați”. Pentru că în 2022, cele mai vândute modele Peugeot sunt crossovere, mașini cu motoare mici, fără prea mult dinamism, dar care oferă practicalitatea cerută de clienți. Vor apărea tot mai multe astfel de caroserii, inclusiv cu motorizări electrice, așa că ideea unui Peugeot plăcut la condus, începe să dispară încet. Așa am ajuns la noua generație Peugeot 308. Cel mai dinamic model din gama actuală.

Ochii îmi sunt umeziți, iar inima îmi bate cu putere când mă gândesc că există în continuare un hatchback cât se poate de clasic, cu gardă la sol normală, cu plafon normal, dar cu proporții excelente. Acel tradițional după care tânjesc de atâta timp. Caroseria hatchback ar trebui să îți ofere absolut tot ce ai nevoie de la o mașină, iar toată lumea știe că francezii sunt maeștrii hatchback-urilor. Cu noua generație 308, au venit cu ”noul tradițional”.

În primul rând, pe grila de dimensiuni generoase, se observă noua siglă a companiei. ”Scutul cu cap de leu” pare foarte tradițional, vechi, retro, dar designerii au reușit să-l integreze foarte frumos în design-ul general. Francezii sunt foarte mândri de noua sigla, așa că aceasta se regăsește inclusiv pe aripile laterale. Aș putea spune că acesta este singurul element ”clasic” al exteriorului, deoarece când privești blocurile optice futuriste, agresive, înguste, care se prelungesc cu luminile de zi LED, parcă ai în fața ta ochii și colții unui leu. Întreaga parte frontală este foarte bine desenată, fiind suficient de sportivă, dar și elegantă în același timp.

Pentru că vorbim de un nivel de echipare GT, profilul noului 308 este cât se poate de dinamic. Aici mă refer la pragurile profilate și la jantele cu design interesant și dimensiune generoasă, de 18 inch. Împreună cu muchiile puternice prezente deasupra aripilor, formează un profil superb, dar care nu este umbrit de linia plafonului. Noul 308 nu încearcă să pară un ”coupe cu patru portiere”, dar nici nu arată plictisitor. Dimpotrivă.

Cum spuneam, întreg design-ul este omogen, gândit cap-coadă, iar asta se vede odată ce ajungi să-i privești posteriorul. Blocurile optice sunt superbe. Iluminare cu interior 3D, avem în fiecare stop câte 3 lamele subțiri, cât să-i ofere aspectul futurist. Sculptura metalică a spatelui este un adevărat joc de umbre și lumini, totul terminându-se cu o bară posterioară ce integrează forma unor evacuări. Mi-ar fi plăcut ca acestea să fie adevărate, dar se pare că aceasta este moda actuală. A doua generație Peugeot 308 este cea mai frumoasă de până acum, inclusiv raportat la celelalte generații 306 și 307. Da, am spus asta, în condițiile în care eu dețin un 307, de care nu intenționez să mă despart prea curând. Iar ca un gând de final de dezbatere a exteriorului, oare cum ar fi să se construiască un Peugeot 308 CC?

După ce te-ai delectat cu exteriorul vopsit în superba culoare Olivine, e timpul să te urci în cockpit-ul noului 308. Da, francezii îi spun ”cockpit” nu simplu bord, deoarece imediat simți că ești într-un avion de vânătoare. Cei care au văzut ultimul film TopGun, știu despre ce vorbesc. Celebrul volan de dimensiuni reduse, regăsit în toate modelele Peugeot din ultimii ani, se simte în palme ca manșa unui avion, nu neapărat ca un volan clasic. Ai nevoie de doar câțiva kilometri de acomodare, iar mai apoi îți dai seama că acesta este foarte practic și util, în plus îți oferă și o doză de sportivitate. Peste volan, privești instrumentarul de bord cu efect 3D. Acesta este configurabil, are vreo 5 interfețe, pentru ca tu, șoferul, să ai în fața ta exact informațiile de care ai nevoie. Consola centrală este locul unde sus concentrate aproape toate funcțiile mașinii. În partea inferioară ai selectorul transmisiei, care acum nu mai este un levier, ci un fel de joystick, dar ușor în utilizare, iar în mijlocul consolei ai butoane de shortcut pentru diferite comenzi. Pe lângă acestea, mai poți configura comenzi rapide și pe display-ul infotainment-ului.

Acesta are o diagonală de 10 inch, o grafică excelentă, o mulțime de configurări și aplicații, dar toate acestea vin cu un minus. Pentru că totul este concentrat în acest display, iar butoanele fizice sunt foarte puține, asta înseamnă că vei căuta constant în meniu pentru diferite comenzi uzuale. De exemplu, nu există un buton dedicat pentru a opri sistemul Start/Stop sau pentru dezactivarea sistemului de menținere a benzii de rulare. Astfel, trebuie să ieși din meniul navigației, nu mai vezi unde vrei să mergi, doar ca să schimbi o comandă. Din acest punct de vedere, ergonomia infotainment-ului nu este cea mai bună. Aș putea spune că te obișnuiești, dar eu după 3 zile cu mașina tot căutam și mă enervam încercând să fac ceva pe acel display. Din fericire, noul Peugeot 308 compensează printr-un tren de rulare absolut excelent.

De mult nu am mai avut la test drive un model diesel dintr-o clasă compactă, iar asta numai m-a făcut nostalgic pentru dispariția motoarelor termice, inclusiv diesel. Eu recunosc, sunt promotorul și fanul motoarelor diesel, pentru că le văd utilitatea, nu neapărat modul de funcționare sau poluare. Atunci când mergi cu un motor diesel și vezi că ai o autonomie de aproape 1000 km, parcă nu te mai interesează nicio electrică, dar nici prețul motorinei. Pentru cei care fac mulți kilometri sau au drumuri lungi de condus, nu există motorizare mai bună. Iar acest BlueHDI de 1.5 litri de la Peugeot este unul dintre cele mai bune motoare în acest sens. A ajuns la un nivel de rafinament foarte bun, în care nu mai este atât de gălăgios nici din exterior. Pentru că la interior nu se aude aproape deloc. Deci din punctul de vedere auditiv, nici nu știi că ai sub capotă un ”tractoraș”. Apoi ai cuplul specific motoarelor diesel, atunci când intră turbina, așa că simți că ”te bagă în scaun” când accelerezi. Bineînțeles, nu este cel mai rapid pe accelerări rapide, deoarece acest motor produce doar 130 de cai putere, dar se intinde foarte frumos pe accelerări lungi. Transmisia cu 8 rapoarte de la Aisin este potrivită pentru această motorizare, deoarece schimbă treptele imperceptibil, iar pentru că angrenajul motor-cutie este mai lent, tot timpul te vei trezi în treapta potrivită pentru puterea livrată de motor.

Iar mai apoi, ai consumul de diesel. Care nici până acum nu a putut fi egalat de niciun alt tip de combustibil. Fără să intereseze modul de condus, dar la viteze legale, Peugeot 308 BlueHDI consumă sub 5 litri de motorină pe 100 km, Chiar și în condiții de trafic bucureștean greu, valoarea medie era undeva la 6-7 l/100 km. Acum când prețul motorinei a luat-o razna, e bine să știi că ai un motor eficient pe care te poți baza. Bineînțeles că șasiul noului Peugeot 308 poate mult mai mult de 130 de cai putere, dar pentru drumurile din România, în traficul pe drumurile naționale, sunt mai mult decât suficienți.

Cu toate acestea, am vrut să văd cum se comportă un hatchback clasic, mai ales după ce în ultima perioadă am condus numai mașini înălțate, fără nici valență sportivă. Așa am ajuns din București la Brașov, cu întoarcere pe frumosul DN1A și un mic ocol pe Muntele Roșu. Poziția la volan în noul 308 este aproape perfectă. Stai suficient de jos, scaunele te cuprind foarte bine, iar senzația generală este de sportivitate clasică. Asta m-a făcut să trag cât mai tare pe viraje, iar mașina s-a simțit extrem de neutră. Nicio urmă de subvirare sau supravirare pe niciun viraj, iar direcția este setată perfect. În orice moment ai suficient greutate în volan, simți exact ce fac roțile față, astfel poți să poziționezi botul mașinii exact acolo unde vrei. Suspensia absoarbe bine denivelările, dar în același timp elimină ruliul pe viraje. Fără îndoială, acesta este cel mai dinamic model actual Peugeot, și aș putea spune chiar unui dintre cele mai dinamice din clasă. Dacă fostele generații 307 și 308 se simțeau grele, noul model este sprinten, ușor pe puntea față, o plăcere pentru șofer. Mă bucur că Peugeot a revenit cu un astfel de model, aminind de hatchback-urile de demult.

Era modelelor hatchback cu motorizări termice este pe sfârșite. În curând vom vedea un Peugeot e-308, iar în viitor acesta va fi înlocuit cu un crossover electric, ce va avea o autonomie mult mai mică decât acest diesel. Ne vom uita cu nostalgie în trecut, dar trebuie să privim și cu încredere spre viitor. Cu toate acestea, să ne bucurăm de prezent, care pentru Peugeot 308 este la apogeu.

Peugeot 308 GT Green Olivine 1.5 BlueHDI 130 AT8 oferit pentru test drive de Peugeot România

Fotografii realizate de Manițiu Răzvan Photoworks