Peugeot 308 – Călător în Banat
Peugeot 308 – Călător în Banat
Seria #CălătorînBanat ajunge în acea mai îndepărtată locație de până acum. Așa cum spuneam și în materialele trecute, fiecare locație este cumva asociată unui model din gama Peugeot, așa că atunci când am ales să mergem pe Transluncani, cea mai nouă și spectaculoasă șosea din Banat, voiam să o parcurg la volanul celui mai nou model Peugeot. Designerii francezi s-au autodepășit atunci când au desenat noul hatchback, deoarece noul Peugeot 308 este foarte frumos, cu niște proporții aproape perfecte, mai ales atunci când este vopsit în superba culoare Green Olivine. În această configurație, cu jantele pe 18 inch, noul model devine un adevărat fotomodel, indiferent de locația în care este fotografiat.
Deloc mai prejos, fostul drum agricol ”Oboare”, acum asfaltat și redenumit Transluncani, este una dintre cele mai spectaculoase porțiuni de drum din județul Timiș, mai ales că oferă peisaje de vis, dar nu numai. Peste tot ai locuri de popas, de drumeție, așa că nu te vei plictisi, nici de la volan, nici când ajungi. Pentru a ajunge pe ”micul Transfăgărășan” ai de parcurs aproximativ 130 de kilometri, pe autostrada A1, până la ieșirea de la Margina. De aici drumul te duce spre zona de munte, spre localitatea Tomești. Satele pe care le vezi pe drum sunt pitorești, înconjurate de păduri, iar șoseaua străbate munții, ca un defileu. Nu sunt urcări până nu treci de satul Luncanii de Jos, dar pentru orice pasionat de condus, aceasta este o porțiune de drum foarte dinamică.
Încontinuu te vei trezi că virezi de volan, aproape că nu sunt zone de linie dreaptă, dar nici viraje mult prea strânse. Este solicitant, dar mai ales distractiv, iar atunci când Peugeot 308 este gândit să fie cât mai agil, totul devine o plăcere. Echipat cu motorizarea pe benzină, de 130 de cai putere, noul hatchback oferă suficientă putere, dar și sunet plăcut pentru a aborda orice îi apare în față. Poziția la volan este joasă, sportivă, așa cum ne-au obișnuit francezii în modelele din trecut. Cei 20 și ceva de kilometri de la ieșirea de pe autostradă se termină repede, și ajungi în fața unei răscruci de drumuri. Cel din dreapta, neasfaltat, intră în pădure, iar cel din stânga începe o urcare cu înclinație de 20 de grade. Prima dată poate părea copleșitor, dar vezi superba artă stradală vopsită pe versant, iar de aici începe Transluncani.
Virajele, sunt foarte strânse, trebuie abordate al viteză mică, mai ales că șoseaua este relativ îngustă. Totuși, peste tot sunt zone de refugiu. Urcarea este extrem de abruptă, iar în doar 6 viraje ajungi la aproape 700 de metri diferență de nivel. Noi am ajuns pe Transluncani în timpul săptămânii, atunci când traficul este aproape inexistent, așa că am putut opri pentru a admira pădurea de sus. Pentru că fostul drum agricol este săpat în munte, de oriunde privești în jos, vezi succesiunea de serpentine, unele viraje fiind aproape paralele. Este o priveliște superbă, indiferent că ești pasionat de condus sau nu. Undeva la mijloculul urcării este o zonă de popas, câteva mese și un mic bar, dar care cred că este deschis doar în weekend.
Ne-am continuat urcarea, dar fără prea multe viraje strânse, iar încet încet, acolo sus, am ieșit din pădure. La cota 700, în vârf, ne-am oprit să admirăm locul. Aici aerul este curat. Este liniște. Te deconectezi de la agitația orașului, dar și a problemelor cotidiene. Te gândești doar la relaxare. Și ai unde, deoarece este amenajat un spațiu de recreere, cu hilinte, bănci, dar și o cafenea, pentru cei care vor să petreacă mai mult timp. Totul este amenajat foarte frumos, inclusiv locuri de parcare, deoarece, chiar dacă drumul continuă pe partea cealaltă a muntelui, nu duce neapărat într-o locație anume, iar cel mai bine ar fi ca de aici să faci drumeții la pas. Există locuri și trasee pentru bicicletă sau hiking. Oarecum, întreaga zonă satisface nevoile tuturor, atât pasionați de condus, turiști sau doar dornici de relaxare.
Drumul înapoi și coborârea a însemnat că aveam și noi nevoie de o pauză, mai ales după câteva ore de fotografia și filmat. La baza acestui drum spectaculos, se află complexul turistic Valea lui Liman. Pentru călătorul în Banat, aceasta reprezintă o oază numai bună pentru a degusta o ciorbă de burtă, o cafea, dar și să te bucuri de facilitățile locului, precum piscina exterioară. Valea lui Liman a readus la viață 30 de căsuțe din lemn, pictate manual cu motive tradiționale, pe Dealul Dragelor. Pentru noi a fost o experiență scurtă, și trebuia să ne întoarcem în Timișoara până seara, dar cel mai bine ar fi să-ți rezervi un întreg weekend aici. Mai ales acum când în oraș, temperaturile devin insuportabile. Garantez că toată zonă din Munții Poiana Ruscă merită vizitată.
Dacă te afli la volanul unui Peugeot 308 1.2 PureTech consumul va fi de aproximativ 7l/100 km, luând în considerare urcările abrupte și stilul de condus sportiv, plus cei aproximativ 200 de kilometri de autostradă. Această zonă poate fi oricând o escapadă de weekend, dar nu numai, așa cum ați citit. Cele 3 ore pe drum, dus-întors, nu sunt foarte obositoare, mai ales când la volanul mașinii potrivite, iar acolo, simțurile și privirea sunt încântate de natură.
Peugeot 308 1.2 PureTech poate fi testat oricând la Mega Group Timișoara, iar în viitor să puteți experimenta și voi locații superbe din Banat.
Fotografii realizate de Adi Moga