Peugeot 3008 Hybrid4 – Test Drive
Peugeot 3008 Hybrid4 – Leul electrificat
Gata! Trecerea spre electrificare este aici. Nu mai reprezintă nicio surpriză pentru nimeni, iar clienții preferă în mod special acest tip de tren rulare, în defavoarea motorizărilor clasice. Totuși, infrastructura este ceva mai în spate față de puterea de producție a automobilelor electrificate, în sensul în care încă nu găsim suficiente stații rapide, iar autonomia automobilelor full-electrice nu este la un nivel confortabil mai ales în sezonul rece. Asul din mâneca producătorilor, care împacă atât reglementările, cât și cerințele clienților, sunt automobilele plug-in hybrid. Teoretic, beneficiezi de ”ambele lumi” fără prea mari compromisuri. Așa cum veți citi mai jos, această soluție vine cu câteva beneficii specifice doar acestui tip de motorizare.
Peugeot a vândut până acum peste 1 milion de exemplare 3008, fiind astfel unul dintre bestseller-urile fracezilor, dar și un SUV foarte apreciat în segment. În variantele de bază, acesta oferă în continuare motorizări clasice de 1.2 sau 1.6 litri, dar și un diesel de 1.5 HDi. Pentru a reduce costurile de producție și pentru că cererea e relativ mică, toate aceste motorizări vin doar cu tracțiune față, dar cine caută un astfel de SUV nu are nevoie de o tracțiune integrală, din simplul motiv al utilizării în special în mediul urban. Motorizările clasice sunt și relativ mai puțin potente, tot din același motiv. Odată ce este conectat un motor electric și un set de baterii, puterile cresc considerabil, iar în varianta de top, motorul electric pune în mișcare puntea spate, ceea ce înseamnă că Peugeot 3008 Plug-in Hybrid4 oferă mult așteptata tracțiune integrală.
Am condus la începutul anului trecut facelift-ul acestei generații, așa că nu voi intra în detalii despre aspect și dotări, ci vreau mai mult să abordez partea electrificată și ce înseamnă un Peugeot 3008 de top, atât ca motorizare și performanțe. Față de varianta de bază, cu motorizare pe benzină, Peugeot 3008 Plug-in Hybrid4 oferă o putere mai mult decât dublă, ceea ce se simte imediat ce pleci de pe loc. Am luat mașina de la Peugeot România cu bateriile încărcate și plinul făcut, ceea ce îmi oferea o autonomie combinată de 500 km, dintre care 59 km full-electrici. Poți selecta de pe consola centrală mai multe moduri de condus, în funcție de preferințele tale. Poți să-l lași în modul electric, iar atunci motorul termic nu intră în funcțiune, iar dacă naveta ta este de sub 50 km, poți să-l încarci de la o priză sau de la o stație de încărcare, pentru alți 50 km și tot așa, rulând exclusiv electric prin oraș.
Mai poți selecta modul Hybrid, care optimizează fiecare plecare de pe loc sau accelerare, pentru un consum cât mai mic și pentru o mai bună eficiență. În modul Sport, de exemplu, ambele motorizări îți oferă maximul de performanță, pentru accelerări rapide sau când pur și simplu vrei să te distrezi. Sub capotă stă unitatea de 1.6 litri PureTech, care produce 200 de cai putere, iar împreună cu motorul electric, sistemul hybrid produce un maxim de 300 de cai putere și un cuplu impresionant de 530 Nm. Așa cum spuneam, acesta este singurul Peugeot 3008 cu tracțiune integrală, dar care nu se folosește de acest lucru pentru offroad, ci mai degrabă pentru a-ți oferi tracțiunea optimă pe suprafețe cu aderență scăzută sau atunci când vrei să accelerezi puternic de pe loc. În modul Sport, 3008 Hybrid4 accelerează fulminant, primii zeci de metri pleacă de pe loc exact ca o electrică de 300 de cai putere, ca mai apoi, motorul pe benzină să-și facă apariția și să continuie să tragă. Sprintul până la 100 km/h se realizează în doar 5.9 secunde, total nespecific pentru un SUV de familie. În plus, dacă ajungi să conduci un 3008 Hybrid4, după ce ai experimentat alte variante de motorizare, performanțele ți se vor părea și mai spectaculoase, pentru că efectiv nu te aștepți de la un Peugeot, mai ales un SUV să fie atât de rapid.
Acest tren de rulare l-am testat și pe DS7 Crossback, dar acolo setările mi s-au părut ceva mai confortabile. Nu era atât de brutal ca acest 3008 Hybrid4. Atunci când te distrezi cu un 3008 Hybrid4, autonomia electrică scade dramatic, așa că până la urmă, eu am rulat doar 34 de km doar electric. E interesant că odată ce bateriile se consumă, acestea nu se reîncarcă de la motorul pe benzină sau de la frânarea regenerativă, ci doar pus la priză. Astfel, trebuie să-ți dozezi bine ce vrei să faci cu mașina și cât să rulezi electric, astfel vei sta doar să cauți stații de încărcare. Totuși, sistemul hybrid complex e mai mult de atât. Oarecum bateriile nu se consumă până la 0%, tot timpul vor avea suficientă putere cât să facă plecările de pe loc sau atunci când ridici piciorul de pe accelerație, să poată să susțină rularea liberă, iar motorul termic să nu consume niciun pic de carburant. Astfel, consumul mediu de carburant se situează undeva între 4 și 7 l/100 km, adică niște valori excelente pentru o mașină de 300 de cai putere și cu astfel de performanțe.
Din punct de vedere dinamic Peugeot 3008 Hybrid4 nu este chiar cel mai sportiv, direcția fiind extrem de asistată, de multe ori te simți ca într-un joc, mai ales cu volanul mic, poziționat foarte jos și cu forma sa mai mult dreptunghiulară. Odată ce te obișnuiești, e chiar distractiv pe viraje strânse, iar imediat ce ieși din viraj, mașina țâșnește rapid. Sunt multe SUV-uri plug-in hybrid în acestă clasă, dar care majoritatea pun accent pe eficiență, nu pe sportivitate, cum e cazul lui 3008. Acesta este și într-o variantă de top, denumită GT Pack, adică cu toate opționalele și materialele posibile, printre care trebuie să amintesc instrumentarul de bord extrem de configurabil, indiferent cum vrei să vezi comenzile, Peugeot îți oferă o variantă. Tot în acest instrumentar poți activa modul Night Vision, o premieră pentru această clasă, dar atât de utilă mai ales pe vreme cu vizibilitate proastă sau noaptea. Eu l-am folosit inclusiv în oraș, unde îmi arată pietonii care ar putea traversa prin locuri nepermise. Un alt atu al interiorul îl reprezintă scaunele foarte profilate, cu susținere laterală excelentă, dar care sunt în același timp și confortabile. Tot pentru confortul interior, în varianta sa de top, Peugeot 3008 primește un sistem de sonorizare de top de la Focal, ceea ce accentuează experiența la volan. Peugeot 3008 face parte din segmentul SUV-urilor compacte, dar parcă spațiul interior este doar la limita segmentului, mai ales pentru pasagerii din spate. Probabil, dacă aveți familie numeroasă sau călătoriți des mai mult de 3-4 persoane, ar fi bine să optați pentru fratele mai mare, Peugeot 5008, care practic e exact un 3008, dar cu mai mult spațiu în partea din spate.
Deocamdată nu există o versiune e3008, așa cum s-a întâmplat în cazul SUV-ului mai mic e2008, dar aceasta nu e departe. Acest facelift primit în 2020 nu mai are foarte mult până o să fie înlocuit cu o nouă generație. Atunci cu siguranță francezii vor integra un set mult mai mare de baterii, pentru a face din 3008 un model full-electric. Până atunci, 3008 Hybrid4 poate fi folosit atât ca SUV electric, dar și pentru concedii pe distanțe lungi sau chiar ca un semi-hot hatch. Ca fan al mărcii franceze, eu încă aștept versiuni GTI, adică un hot hatch adevărat, probabil pe caroseria noului 308. Nu m-ar deranja nici cu motorizarea despre care ați citit.
Peugeot 3008 GT Pack Plug-in Hybrid4 oferit pentru test drive de Peugeot România
Fotografii realizate de Manițiu Răzvan Photoworks