Peugeot 3008 Facelift – Test Drive
Peugeot 3008 Facelift – Leul tehnologizat
Nu cred că există un segment mai disputat, decât cel al SUV-urilor compacte. Dacă ești în căutare de un hatchback mai înalt și mai spațios, ai o mulțime de opțiuni. Atât modele premium, cât și de buget, cu diferite motorizări și transmisii. Nu pot să pun într-un articol întreg câte modele distincte sunt pentru fiecare tip de client. Acest lucru devine un fel de preocupare principală a producătorilor de a veni cu ceva nou. Fie că e vorba de forma generală, design-ul nonconformist sau dotări nemairegăsite la alți concurenți. Mai intervine un subiect. După ce, ca producător, ai găsit mașina perfectă, care satisface toate cerințele clienților tăi, care și-a făcut deja un nume, trebuie odată la 4-5 ani să vii cu un facelift de împrospătare.
Exact asta s-a întâmplat la sfârșitul anului trecut, când Peugeot a prezentat facelift-ul pentru bestseller-ul său, crossoverul 3008. Oarecum inspirat din alte modele, dar la rându-i este primul care începe un trend, noul Peugeot 3008 vrea să redevină liderul în acest segment. Cel puțin din punct de vedere vizual, francezii au reușit unul dintre cele mai bune facelift-uri de până acum.
De ce spun asta? Deoarece este incontestabil un 3008. Nu s-au jucat cu identitatea de marcă, în schimb i-au redesenat partea frontală ca să se înscrie și mai bine în linia actuală de design. Asta înseamnă că acum blocurile optice se inspiră din cele ale berlinei 508, au iluminare full-LED, iar pe laterale au apărut luminile de zi în forma unor colți, care au și rolul de semnalizatoare. Îmi place foarte mult și linia capotei. Destul de dreaptă, cu linii clare, care ”acoperă” blocurile optice. Acesta este un alt artificiu de design preluat de la 508. În schimb, acest facelift lansează grila 3D pe care cu siguranță o să o mai vedem la alte modele, primul fiind chiar 308. Chiar dacă la prima vedere grila cu elemente cromate pare a fi în stilul celorlalte modele Peugeot, aceasta se ”întinde” în bara frontală, sub faruri, creând impresia de continuitate.
Partea frontală este dominată și de un spoiler argintiu care încearcă să facă trimitere la scuturile metalice ale mașinilor offroad. Per total, acesta este definiția unui facelift. Adică o ridicare, o îmbunătățire a feței. Deoarece profilul a rămas practic neschimbat.
Avem aceeași linie cunoscută, cu plafonul care pare că ”plutește” datorită stâlpilor B și C de culoare neagră. Pentru un aspect mai robust, pasajele roților și pragurile sunt acoperite de un plastic negru mai rezistent. Pentru modelul facelift, Peugeot 3008 propune noi modele de jante cu dimensiuni până la 19 inch. Modelul de test avea cele de mijloc, de 18 inch. Tot timpul mi-a plăcut profilul acestei generații 3008. Suficient de robust, dar și suficient de urban. Fără excese, dar cu originalitate. Cum spuneam mai sus, acesta este doar un facelift, adică un model unde s-a lucrat doar fața, deoarece posteriorul este exact la fel ca pe modelul non-facelift. Doar blocurile optice au primit de asemenea iluminare LED cu efect 3D. Așa se face un facelift. Nu schimbi rețeta, dar îmbunătățești exact acolo unde au cerut clienții.
Iar clienții au cerut și un interior mai tehnologizat. Nu că Peugeot 3008 ducea lipsă de un interior spectaculos. Spre deosebire de alți rivali, în special cei germani, care pun accentul pe interioare sobre și chiar anoste, în 3008, avem parte de linii spectaculoase, care fac planșa de bord să arate a cockpit-ul unui avion. Totul se întâmplă în jurul șoferului, toate comenzile sunt la îndemână, iar cele de pe consola centrală, chiar amintesc de manetele dintr-un avion. Marea noutate o reprezintă noul ecran al sistemului de infotainment, care are acum o diagonală mai mare, de 10 inch. Acesta are și o grafică mult mai bună, și chiar dacă duce lipsă de butoane fizice, este foarte ușor de utilizat. Totuși, trebuie să fii obișnuit cu alte modele Peugeot, deoarece pentru accesarea diferitelor funcții trebuie să apeși 2-3 meniuri. Ciudat că noul 3008 nu are instrumentarul de bord 3D al fratelui 2008, dar pentru modelul facelift, Peugeot 3008 poate fi comandat cu sistem Night Vision, o premieră în această clasă.
Scaunele sunt de asemenea foarte confortabile, dar și sportive, cu suficient suport lateral, ai suficient spațiu și în față și pe banchetă, trebuie doar să te împaci cu dimensiunile volanului. Acesta este trendul pe care Peugeot l-a abordat de câțiva ani, se pare că îl vom vedea mult timp de acum încolo, dar totul ține de obișnuiță. În traficul urban e foarte ușor, deoarece are și o demultiplicare mai bună, adică poți întoarce roțile mai repede, iar la drum întins nu îți afectează vizibilitatea. Cel mai neplăcut e să simți că volan îți este ”între genunchi”, dacă până acum ai fost obișnuit cu o poziție cu volanul mai sus. Probabil că dimensiunile reduse ale volanului dau o mică senzație de dinamică. Ca și cum ai fi într-un simulator F1. Chiar dacă se simte bine, nu aș putea spune că noul 3008 este un crossover sportiv.
Sub capotă stă cunoscutul motor de 1.5 litri BlueHDi, care produce 130 de cai putere și 300 Nm. Acesta este conectat la o transmisie automată, care de la bun început se simte că a fost setată pentru consum îmbunătățit și o experiență mai calmă. Nu pot să spun că este lentă, dar are o întârziere în retrogradare, ca mai apoi să nu simți deloc când schimbă treptele. Nu ai smucituri, cum ar avea pe o transmisie setată mai sportiv. Și în Peugeot 3008 ai mai multe moduri de rulare, care setează suspensia și răspunsul accelerației ca să se potrivească cu stilul tău de condus. Din păcate, tracțiunea integrală este oferită doar pe versiunea plug in hybrid de top, toate celelalte variante Peugeot 3008 vin doar cu tracțiune față. Totuși, există mai multe moduri de eficientizare a transmiterii cuplului pe fiecare roată față, tocmai pentru a îmbunătăți tracțiunea. De exemplu, în călătoria mea spre Muntele Mic, am întâmpinat porțiuni de drum nedeszăpezit, așa că în modul ”Zapadă” mașina a rulat perfect, fără să piardă deloc tracțiunea.
Sunt mulți clienți care încă cer un sistem de tracțiune integrală, dar în același timp, marea majoritate a celor care au un Peugeot 3008 îl folosesc mai mult în traficul urban sau la viteze mult prea decente pentru a fi nevoie de o tracțiune integrală. Cum spuneam și la începutul articolului, acest tip de caroserie este ales de cei care vor un hatchback mai practic, nu un offroader care poate fi utilizat și în oraș. Nu ar mai trebui să fie niciun mister pentru nimeni. Aceste mașini sunt crossovere, nu SUV-uri. Dar când toată lumea vine cu ceva nou, chiar și cu denumiri, este interesant de văzut cum unii rămân constanți în imaginea de marcă. Peugeot a făcut o treabă excelentă cu acest facelift. A reușit să fidelizeze fanii mărcii și ai modelului, dar și să aducă clienți noi.
Peugeot 3008 1.5 BlueHDi 130 oferit pentru test drive de Peugeot Timișoara