Peugeot 3008 – Călător în Banat

Peugeot 3008 – Drumul lacurilor

Banatul Montan este o adevărată comoară pentru oricine caută relaxare, priveliște, natură, dar nu numai. Întreaga zonă este străbătută de drumuri șerpuite care te duc în cele mai frumoase locuri, unele unice în România. Indiferent unde vrei să ajungi, sunt convins că pe drum vei găsi alte și alte locații care te vor fascina. Așa am ajuns pe cel mai lung traseu de până acum în #CălătorînBanat – Drumul lacurilor.

La cotele înalte, lacurile sunt calme, magistrale prin simplitatea luciului apei, dar în același timp spectaculoase prin natura sălbăticiei. Pe traseu vom ajunge la Trei Ape, unul dintre cele mai mari lacuri din zonă, dar și Secu sau lacul Gozna, cunoscut mai mult ca lacul de la Văliug, unde găsim celebrul baraj și pontonul Casa Baraj. Pentru această escapadă din agitația orașului, recomandăm să vă luați cel puțin două zile de concediu, tocmai pentru a te bucura cu adevărat de relaxare și natură. Indiferent că vrei un weekend sau mergi la un eveniment, precum Jazz Festival de la Gărâna, ai nevoie de o noapte, două de cazare. Dar merită pe deplin, mai ales când străbați cei aproximativ 300 de kilometri la volanul unui Peugeot 3008. Acest traseu, ”Drumul lacurilor” poate fi parcurs fie pe direcția Timișoara-Reșita-Văliug-Trei Ape, fie cu plecare din Timișoara spre Caransebeș-Slatina Timiș-Trei Ape și apoi coborâre spre Văliug. Noi am ales a doua variantă tocmai pentru că ajungem ceva mai repede la poalele muntelui, de unde începem să admirăm mai devreme peisajele.

Am ales să fim într-un Peugeot 3008 facelift cu motorizare diesel, pentru că știam că avem nevoie de un consum mai redus pentru exterior, iar atunci când ajungi pe viraje, Peugeot 3008 se comportă ca un hatchback, deci ca șofer te vei distra pe serpentinele ce se întind pe aproximativ 60 de kilometri între Slatina Timiș și Văliug. În aproximativ o oră și jumătate ajungi în Slatina Timiș, unde găsești indicatoare spre stațiunea Trei Ape și apoi Reșița. Chiar la ieșirea din localitate începe superbul drum de urcare, ce poate fi comparat oricând cu o probă de raliu. În mare parte e liber, mai ales într-o zi de miercuri cum am fost noi, așa că te poți bucura din plin de condus. Urmează o urcare continuă până la ieșirea din pădure, undeva spre cota 1000, dar după ce peisajul începe să ți se deschidă, te uiți în stânga și vezi drumul și pădurea pe care tocmai le-ai parcurs. Abia acum începe adevărata priveliște, deoarece după o curbă puternică la drepta, vezi, acolo în vale, satul Brebu Nou. Acolo sus este un loc de belvedere, așa că te simți efectiv pe coama muntelui. În Brebu Nou sunt o mulțime de posibilități de cazare, fie la localnici, pensiuni sau chiar cu cortul, dar ne continuăm drumul și ajungem în stațiunea Trei Ape, care mai mult este ”împrăștiată” de-alungul lacului.

Peste tot există locuri de campare sau poți să oprești mașina și să străbați lacul cu hidrobicicleta sau caiac-ul. Noi am preferat să ne apropiem cât mai mult de lac și să-l admirăm. Vezi oarecum cele trei lacuri că se întâlnesc, dar tu, călătorul, ești jos înconjurat de pădure. Există locuri special amenajate pentru grătar sau foc de tabără, așa că nu sugerez să campați chiar oriunde. Dar merită o plimbare pe jos în jurul lacului. De aici ne continuăm traseul pe DJ582 spre Reșița, dar la nici 5 kilometri de Trei Ape, undeva la dreapta este indicatorul Gărâna.

Satul turistic este asociat cel mai des cu celebrul festival internațional de jazz, dar acesta poate fi o destinație fantastică și în alte perioade. Gărâna se aseamănă cu satele de munte germane și este chiar o zonă de interes național, unde toate casele sunt vopsite în alb, iar ramele geamurilor sunt verzi. Se văd clar influențe germane și austriece, iar la fiecare pas găsești câte un ”gasthaus” care servește ștrudel. Am decis să urcăm până la cota 1000, care se află în capătul satului. Aici este cel mai înalt punct locuit din zonă, dar și de unde vezi toată splendoarea locului. În Gărâna mă voi întoarce pentru a absorbi și mai mult din fascinația acestui sat de munte.

Următoarea locație pe traseul nostru trebuia să fie Vârful Semenic, dar din păcate drumul de acces era închis în acea zi. Undeva la aproximativ 2.5 kilometri se ajungea în locul de belvedere asupra lacului Gozna, înconjurat de pădurile de fag. Putea fi o priveliște frumoasă, dar vă lăsăm pe voi să o descoperiți. Noi vom ajunge acum pe malurile lacului Gozna, să-i luăm ”pulsul” de aproape.

Chiar dacă fiecare locație de pe acest traseu, nu se află la o distanța mai mare de 15-20 kilometri una de alta, această ”aglomerare” este benefică pentru turiști. Acest traseu poate fi străbătut chiar și cu bicicleta, pentru că la fiecare pas ai ceva de văzut și de făcut. Peugeot-ul nostru începe coborârea spre satul Văliug, dar înainte să ajungi în centrul satului, ai un indicator cu ”Casa Baraj”. Aici e locul de notorietate. Aici trebuie să ajungi când vizitezi lacul Gozna. Indiferent de anotimp.

Vara, după lăsarea serii, fanii muzicii electronice se distrează la Ponton Casa Baraj, o locație ce a devenit foarte căutată în ultimii ani, mai ales că oferă și locuri de stat la soare și de scăldat în lac, peste zi. Este și o locație exclusivistă, printre puținele din România, care să ofere o astfel de experiență petrecăreților, dar nu numai. Iarna, de la Casa Baraj pornește pârtia de schi, iar în restul anului se organizează ture cu bicicleta sau drumeții cu ghid. Pe malurile lacului Gozna se construiesc și se modernizează noi și noi locuri de cazare, așa că în viitor, această zonă ar putea fi un adevărat punct de atracție, o stațiune montană ce ar putea concura fără probleme cu cele de pe Valea Prahovei, oferind chiar mai multe atracții.

Deja era pe drum de mai bine de 6 ore, timp în care ne opream la fiecare 10 kilometri pentru că mai vedeam ceva ce merita filmat. La Casa Baraj am decis să ne comandăm un snițel vienez și cartofi de casă prăjiți, tocmai pentru că întreaga experiență și locație ne amintea de zonele muntoase din Austria. Dar le avem aici. Sunt zone din România, aproape de casă, pe care le putem vizita, explora oricând vrem. Toată zona Semenicului din Banatul Montan este de o frumusețe aparte și în plus, plină de atracții. Cum am arătat și până aici, în orice locație te poți opri și să stai cel puțin un weekend și nu te plictisești. E Austria noastră, ce trebuie promovată cât mai departe. Pentru că e accesibilă, e spectaculoasă, e liniștită, e bogată, e parte din identitatea Banatului Montan.

Nu sunt zone de offroad, dar am vrut să parcugem acest traseu cu un Peugeot 3008 pentru că garda la sol mai înaltă ajută la confortul general. Spațiul interior este suficient pentru tot echipamentul sau pentru o escapadă de weekend. Cu motorizarea diesel sub capotă, am obținut un consum mediu de doar 6.5 l/100 km, așa cu urcări, coborâri, sesiuni foto. După ce am terminat, undeva spre seară, am luat-o spre Reșița. De aici drumul e mai lung și mai lent spre Timișoara, dar ești răsplătit cu cele mai frumoase apusuri din Timiș. ”Drumul lacurilor” este un traseu foarte spectaculos. Este lung, dar ești răsplătit pe măsură.

Peugeot 3008 Facelift poate fi testat oricând la Mega Group Timișoara, concesionar Peugeot

Fotografii și video realizate de Adi Moga