Peugeot 2008 – Test Drive
Peugeot 2008 – Esențe tari în doze mici
Exact când voiam să spun că ne-am săturat de SUV-uri mici, compacte, apare unul care cu adevărat face sens. Bazat pe nou lansatul 208, noul SUV de la Peugeot este poate cel mai competitiv produs al lor din ultimii ani. Chiar dacă poartă tot denumirea de 2008, nu mai are nimic în comun cu generația precedentă. Acel model era un 208 umflat, nici SUV, nici hatchback, cu proporții dubioase și un aspect discutabil. Nu mi-a plăcut niciodată acea idee de design, dar odată cu noul 3008, lucrurile s-au schimbat în bine pentru francezi. Articolul cu fratele mai mare îl găsiți aici. Tot în acel articol am scris că 3008 începe să-și arate vârsta și că sunt curios cum va arăta noul model. Până atunci, locul lui în vânzări va fi preluat de fratele mai mic 2008, care totodată ne arată o mică imagine a viitoarelor SUV-uri Peugeot.
Chiar dacă nu agreez deloc acest segment, după ce am condus noul Peugeot 2008 mi-am dat seama că este poate singurul care are locul bine definit. Dacă în cazul altor modele mini, aș opta pentru modelul hatchback, aici cu siguranță SUV-ul este alegerea mai rațională. Nu mai este doar un 208 umflat, ci acum 2008 știe ce vrea, nu mai este o struțocămilă, el decide piața și ce vor clienții. Cu un aspect exterior comparabil cu un concept și un interior mult mai tehnologizat, eclipsează chiar și fratele mai mare 3008.
Nu am cum să trec mai departe fără să dezbat aspectul. Este unul dintre cele mai atrăgătoare SUV-uri din această clasă, având un design bine definit, bine proporționat și plin de muchii și artificii menite să atragă clienți mai tineri. În primul rând partea frontală este musculoasă, mai ales pentru clasă. Blocurile optice relativ mici pot avea lumini de zi cu LED, care se unesc cu cele de zi alungite pe lateralele bării. Noaptea îți oferă un spectacol luminos interesant. Apoi avem noua grilă cu elemente 3D care de asemenea este foarte interesantă, totul completându-se cu ”buza” argintie din partea inferioară a bării, oferind mașinii un design sportiv din acest unghi. Tot din față îmi place cum se vede capota dreaptă ce acoperă farurile și grila.
Profilul mașinii este cel mai potrivit. De aici se vede linia dreaptă a capotei, plafonul lung, dar mai ales linia geamurilor, care urcă dramatic spre lunetă. Nu pot să spun că îi oferă mașinii un aspect de coupe, cum au alți concurenți, dar este și mai bine proporționat. Pasajele roților sunt lățite de plastic negru, iar același element argintiu apare și în lateral. Jantele au diametrul de 18 inch. Un ultim aspect interesant al profilului, este bara posterioară care iese destul de mult în afară. Pentru unii e prea mult, mie îmi plac mașinile care au design-ul aceasta.
S-ar putea ca posteriorul să fie o idee prea conservator față de restul caroseriei. Aici blocurile optice cu efect 3D sunt integrate în partea de sus și aproape că se pierd în linia lunetei. Acestea sunt unite de o bandă neagră, oferind impresia că e numai unul singur. În rest spatele noului 2008 este destul de simplu, dar ce m-a mirat a fost faptul că ornamentele pentru evacuare sunt adevărate, iar eșapamentul are ieșire dublă, în ciuda motorului de cilindree mică. Dar despre partea tehnică vorbim mai jos. Acum ne urcăm la bordul noului Peugeot 2008.
Poate că ultima frază a sunat a pilot de avion, dar odată ce te așezi în scaun, îți dai seama că multe elemente sunt noi. În primul rând, te uiți la instrumentarul de bord peste volan, nu prin el. Volanul mic, pare o manetă de avion, dar chiar și după atâtea modele Peugeot conduse în ultimul timp, încă nu m-am obișnuit cu această soluție. În fine, uitându-te peste volan, vei vedea că grafica acelor de bord este de asemenea 3D. Nu pot să spun că sunt mai lizibile, dar cu siguranță sunt mult mai interesante și te simți mai special în mașină. Acest instrumentar de bord este complet configurabil, atât prin moduri predefinite, dar și prin personalizare.
Consola centrală preia design-ul modelului 3008, dar restilizat, iar ecranul sistemului de infotainment este înclinat spre șofer. Acesta este touch screen, dar utilizarea lui poate fi greoaie mai ales în mers. Butoanele de pe consola centrală sunt câteva scurtături spre meniuri, dar tot trebuie să cauți prin ecran când vrei să dai ventilația mai tare. Chiar dacă vorbim de o mașină din clasa mică, scaunele din noul Peugeot 2008 sunt potrivite ca dimensiuni și chiar confortabile.
Odată ce ne-am așezat confortabil în scaunul șoferului pornim noul Peugeot 2008, iar de sub capotă se aude un motor mic de doar 1.2 litri cu 3 cilindri. La început am crezut că se va simți submotorizat sau că motorul va urla în sarcină, dar pe parcursul celor 2 zile de test drive, pot să spun că este alegerea potrivită pentru această caroserie. Micul motor produce 130 de cai putere și un cuplu mai mult decât decent de 230 Nm. Această putere este disponibilă încă de la turație foarte joasă, așa că atunci când accelerezi, imediat simți cum mașina începe să tragă. Și chiar te împinge în scaun. Gestionat de o transmisie manuală cu 6 rapoarte, poți avea puterea oricând vrei și ai nevoie. Din treptele 2 și 3 mașina se simte sprintenă și indiferent de viteza de rulare, depășirile sunt sigure. Poate ca la viteze mai mari, de peste 130 km/h începe să se audă cam tare vântul și anvelopele, dar în rest Peugeot 2008 este o mașină potrivită atât pentru oraș cât și la drum lung.
Mi-ar fi plăcut totuși să aibă un comportament ceva mai dinamic. După ce am văzut ce poate Peugeot în cazul lui 508, aș fi vrut o doză din acea sportivitate și pe 2008. Ca să fie confortabil și pe drumuri mai proaste, suspensia a trebuit ”înmuiată”. Asta înseamnă că atunci când mergi pe viraje și schimbi direcția des, mașina se înclină destul de mult. Cu siguranță ruliul este pronunțat, chiar și pentru un SUV de doar 1200 kg. Chiar și pe frânare, mașina se apleacă și e greu să mai iei virajul cu zâmbetul pe buze, pentru că trebuie să fii atent la roțile față. Sincer să fiu, chiar dacă volanul mic ar trebui să-ți inspire o oarecare sportivitate, fiind comparabil cu volanul de jocuri, este destul de greu să îi ții trasa ideală, deoarece este foarte sensibil la rotiri. În această clasă, Peugeot 2008 are rivali care se simt mai bine la condus sportiv.
Dar nu m-a deranjat asta atât de mult, deoarece știu că un SUV, mai ales unul de clasă mică nu mizează deloc pe sportivitate. Este undeva pe lista de priorități, dar mai jos. În schimb, ca să fie o alternativă mai practică la un hatchback, acest 2008 este exact ce trebuie. Design, dotări, motorizare foarte interesantă, dar poate cu o automată, dacă tot nu mergem tare, iar la final un preț de bază de doar 17.800 euro. Cam așa ajungi să recunoști un viitor best seller.
Peugeot 2008 oferit pentru test drive de Peugeot Timișoara