Paris 2022: Rolls Royce Spectre

Ferrari va construi până la urmă un SUV, Aston Martin are un hypercar, Maybach este o versiune Mercedes Benz, iar acum există un Rolls Royce electric. Oricât de ciudat pare și oricât trandiționalismul se duce încet-încet, ideea unui Rolls Royce electric este la fel de veche ca și compania britanică. Atunci s-a spus că nu vei auzi și nu vei simți vibrațiile atunci când ești într-un Rolls. A trebuit să treacă mai mult de un secol ca un Rolls Royce să renunțe la celebrul motor V12 și să folosească un tren de rulare full-electric. Noul Spectre este cât se poate de ”Rolls Royce”, de la idee, la design, până la execuție.

E interesant că oficialii britanici au ales să prezinte primul automobil electric al companiei în forma unui coupe de mari dimensiuni, dar cumva această caroserie lipsea din gama actuală. Design-ul exterior este, din punctul meu de vedere, superb. Aici avem noul trend de blocuri optice separate, care chiar funcționează. La o primă vedere pare că seamănă cu cele ale noului BMW Seria 7, dar execuția, proporțiile și design-ul în sine este mult mult mai potrivit. Noul Rolls Royce Spectre este un automobil extrem de mare, în ciuda faptului că are doar două portiere. Ampatamentul măsoară peste 3.2 metri, mai mult decât orice altă limuzină ”comună”, iar inspirația de design vine de la modele precum Wraith sau Phantom Coupe, de acum câțiva ani. Totuși, Spectre pare mai sportiv, pentru că este ceva mai lat și ceva mai scund. De fapt, grila de pe noul Rolls Royce Spectre este cea mai lată pusă vreodată pe un Rolls, iar pentru că vorbim de un model electric ce trebuie să fie cât mai aerodinamic cu putință, înclusiv celebra statuetă de pe grilă ”Spirit of Ecstasy” a devenit mai aerodinamică, necesitând aproximativ 800 de ore în tunelul aerodinamic. Noul Rolls Royce Spectre este fără doar și poate un automobil al exceselor. Pentru jocul proporțiilor, s-a mers pe niște jante cu diametru de 23 de inch, cele mai mari puse vreodată pe un Rolls Royce, inclusiv vorbind despre SUV-ul Culinan. Aspectul exterior este un mix între design clasic și modern, dar acel modernism simplist ce se cere acum. Formele sunt lipsite de artificii inutile, totul pare extrem de curat.

Portierele cu deschidere inversă sunt semnătura britanicilor și se regăsesc și pe Spectre. Odată ajuns la interior, lucrurile sunt cât se poate de normale și chiar tradiționale. Nu există elemente care să sugereze că acesta este un model electric. De fapt, Rolls Royce nu face mare caz pe trenul de rulare, ci mai degrabă vrea să ne prezinte lucrurile ce îl fac un Rolls Royce adevărat. Luxul, materialele, calitate, sunt toate prezente și în Spectre, iar acum celebrele steluțe luminoase din plafon, pot fi instalate și pe portiere.

Așa cum ne așteptam, Rolls Royce Spectre va fi un automobil extrem de confortabil, pentru că are un sistem care poate decupla bările anti-ruliu, pentru ca roțile să poate trece mai ușor peste imperfecțiunile drumului, iar pe viraje, acestea se cuplează automat, pentru un comportament mai sportiv. Cu toate că va fi foarte greu să rulezi sportiv în Rolls Royce Spectre, nu pentru că cei 577 de cai putere sunt puțini, ci pentru că fiind un model electric, acest coupe cântărește peste 3 tone. 2975 kg sunt doar ale mașinii, iar dacă mai incluzi 2-3 pasageri, plus bagaje, depășești cu mult această valoare. Doar bateriile necesare sistemului electric cântăresc 700 kg. Valorile de putere și cuplu produse de motoarele eletrice, respectiv 577 cai putere și 900 Nm nu sunt mai mari decât dacă Spectre era echipat cu motor V12, deci încă o dovadă că acest coupe imens este menit mai mult să meargă la croazieră pe Riviera Franceză.