Paris 2014: Audi TT Sportback Concept

Audi-TT-Sportback-3

Din câte am văzut în ultimii ani, producătorii de automobile încearcă găsirea cât mai multor nişe de caroserie, ne mai încercate până acum. După un SUV coupe de mari dimensiuni, apoi făcându-l şi mai compact, de la berline de tip hatchback, până la coupe-uri cu patru uşi. Acestea din urmă se pare că au cea mai mare priză la public, fapt pentru care găsim în oferta constructorilor cât mai multe. Ei bine Audi nu propune decât o variantă cu asemenea caroserie, în forma lui A7. Acesta este concurent direct al tăticului acestei caroserii, Mercedes Benz CLS, dar Mercedes mai oferă un coupe compact, modelul CLA. Aici Audi încă nu au venit cu un concurent serios. Până acum. 

Audi-TT-Sportback-1

Modelul Audi care încerca să se bată cu un CLA era berlina A3 Sedan, dar aceasta, oricât de frumoasă, nu putea ajunge liniile spectaculoase ale unui CLA. Le trebuiau un start mai bun. Atunci s-au uitat prin ogradă şi au găsit cel mai frumos coupe al lor. Audi TT. Platforma perfectă pentru un concurent în această clasă.

Audi-TT-Sportback-7

Chiar dacă este deocamdată doar un concept, Audi TT Sportback arată cât se poate de serie. Doar în partea frontală noua grilă trapezoidală este de efect, cu elemente cromate, iar blocurile optice spate, chiar dacă împrumută desenul de la A3 Sedan, sunt ceva mai agresiv desenate. Eşapamentul cu cele două ieşiri ovale, dar impresia de un concept car. Audi TT Sportback iese cel mai tare în evidenţă privit din lateral. Pentru că păstrează cât de mult posibil linia specifică TT, dar plafonul curge mai mult spre posterior, pentru a face loc celor două uşi suplimentare. Cu siguranţă acesta chiar este un coupe cu 4 uşi!

Audi-TT-Sportback-2 Audi-TT-Sportback-4 Audi-TT-Sportback-5

Ca impresia generală să fie cât mai aproape de varianta de serie, interiorul conceptului este preluat direct de la un TT Coupe. Ceea ce înseamnă că primim acel ecran din bord, Virtual Cockpit, aeratoarele spectaculoase şi un interior relativ simplist, dar plin de tehnologie. Interiorul noului TT Coupe arată atât de futurisc, încât pus pe un concept car, nici nu îţi dai seama.

Audi-TT-Sportback-17 Audi-TT-Sportback-19

Motorizarea aleasă pentru acest concept dinspune de 400 de cai putere dintr-o cilindree de doar 2 litri şi promite un consum de 7 litri/100km. Toate în condiţiile unei accelerări până la 100km/h în doar 3.9 secunde. Audi TT Sportback Concept este construit pe acceaşi platformă MQB pe care este construit TT Coupe, dar este ceva mai lung, dimensiunile apropiindu-se de cele ale unui A3 Sedan.

Audi-TT-Sportback-20

Clasa coupe-urilor cu 4 portiere este în plină accensiune, iar modele compacte au tot mai mare trecere pentru public. Audi propune în acest segment un model care arată foarte spectaculos, cu o motorizare demnă de un TT, dar şi interior şi tehnologie din viitor. Să sperăm că Audi va da undă verde producerii în serie al acestui concept.

Audi-TT-S-1 Audi-TT-Sportback-Carscoops_6