Pandemia de Covid19 are repercusiuni grave asupra șoferilor
Dacă ești la volan și citești asta, OPREȘTE-TE! Pune telefonul jos și trage pe dreapta. Sau așteaptă până ajungi la destinație. Poți continua atunci. Mulțumesc!
După o perioadă destul de lungă de stat în casă și de lucrat din fața unui calculator, șoferii au reînceput să circule, angajații să se întoarcă în mașinile de serviciu, dar am rămas dependenți de ecranele telefoanelor și laptopurilor. În urma unui studiu realizat în Statele Unite, chiar dacă în 2020 șoferii au condus în medie cu 8% mai puțin, mortalitatea pe șosele a crescut cu 4%. Asta se datorează factorilor de tehnologie mobilă.
În primul rând, concentrarea șoferilor scade după o conferință video. 54% dintre respondenți au spus că au avut dificultăți de concentrare după o astfel de conversație. În plus, aceștia se abțin mai greu în a verifica telefonul mobil la volan. În același studiu, 66% dintre șoferi își verifică telefonul cel puțin o dată, iar 25% dintre aceștia, îl verifică în primele 15 minute după ce se urcă în mașină.
Specialiștii pun aceste lucruri pe seama pandemiei de Covid19, mai exact obișnuița noastră de a sta în casă și de a face multitasking. Sunt mulți care stau cu telefonul în mână, dar în același timp se uită la televizor sau lucrează la laptop. Acest comportament, creează o falsă impresie că suntem în control și în spatele volanului. În medie, atunci când îți verifici telefonul, chiar și simpla deblocare înseamnă aproximativ 4.6 secunde în care nu te uiți în față. La o viteză de 90 km/h parcurgi aproximativ distanța unui teren de fotbal. La această viteză, o simplă deviere pe contrasens sau ieșire în decor poate rezulta într-un accident mortal.
Dependența de tehnologie este foarte periculoasă, mai ales după această perioadă când am stat atât în casă, iar acum facem trecerea din mediul virtual, atenția noastră este foarte scăzută. Atât în dreptul șoferilor, cât și în a pietonilor. Am văzut exemple în care aceștia traversează strada fără să se asigure sau cu ochii în telefon. Pe partea șoferilor, senzația de siguranță la viteză mică, în traficul urban, te face să stai cât mai mult cu ochii în telefon, probabil de plictiseală, dar trebuie să renunțăm la acest comportament. Am văzut mai mulți creatori de conținut, youtuberi sau influenceri care se filmează la volan, pentru senzațional, pentru a atrage vizualizări. Tehnologia în mașina ar trebui să se limiteze la dotările mașinii și maxim la dispozitive hands-free. Ori telefon, ori cameră montată pe bord/parbriz, dacă nu se poate renunța la aceasta.
Mai jos vă las un clip realizat de Lexus care vrea să demonstreze cât de mult sunt cele 4.6 secunde când îți iei ochii de la drum.