OUTDOORZ Fest – Aventura overland

OUTDOORZ Fest – Aventura Overland

1400 de metri altitudine. Cel mai curat aer din România. Crestele munților răsar abrupt din pădurile înalte. Câte o casă de lemn cu ferestre mici pare uitată pe un deal. Parcurgi un drum îngust și sinuos, doar ca să ajungi de la o priveliște la alta. Ai ajuns în Fundata, locul unde începe cea mai frumoasă și spectaculoasă aventură la care ai visat încă de când ai preluat cheile mașinii. Acestea erau gândurile mele când mă aflam la volanul Jeep-ului Commander, în drum spre OUTDOORZ Fest.

Vă spun sincer, aveam emoții. Trebuia să parcurg aproximativ 1000 de kilometri dus-întors din Timișoara până în vârful munților la Fundata, într-o mașină veche de 15 ani, dar era totodată și cel mai bun prilej să o descopăr. Urma să îmi transform Jeep-ul în propria casă, timp de 4 zile. Cumva totul era nou pentru mine, dar așa cum veți citi în următoarele rânduri, este o experiență ce trebuie trăită măcar o dată pe an. Din fericire OUTDOORZ Fest crește de la un an la altul și devine locul perfect pentru toți iubitorii de offroad, overlanding, camping și natură. Acest tip de activitate poate fi făcută și ceva mai restrâns, dar cât de mișto e să o faci ca un festival? Ziua activități, offroad, ateliere, iar seara mâncare și muzică! Cum am ajuns aici?

În urmă cu vreo 2 luni am aflat prima dată de acest festival și au început pregătirile pentru a ajunge la Fundata. Am încercat niște modificări ale mașinii, dar care nu erau pe gustul meu, așa că împreună cu Silver Motors Timișoara, am decis că cel mai bine e ca Jeep-ul să rămână stock, pentru siguranță, dar și pentru a vedea cum se comportă în teren, în felul cum a venit el din fabrică. Totuși, am optat pentru niște anvelope all terrain, atât pentru un look mai agresiv, dar și pentru o aderență mai bună, în caz că ajungeam în locuri mai greu accesibile. Știam că urmează să dorm în mașină, așa că am început măsurătorile pentru o saltea în spate, pentru lumini suplimentare și pentru aranjarea tuturor lucrurilor și accesoriilor prin mașină. Cu o improvizație pe ici pe colo, eram pregătit să ajung și să campez la Fundata la peste 1400 metri în munți.

Prima zi de festival a fost relativ scurtă, deoarece am ajuns spre seară, dar a fost suficient încât să iau ”pulsul” evenimentelor și ceea ce urma să facem în zilele următoare. Organizatorii au pus la dispoziție un teren de 60 ha, pe care au făcut un traseu dedicat pentru cei care voiau să-și testeze mașinile în condiții de siguranță. Am avut parte de urcări abrupte, de coborâri spectaculoase, șanțuri, noroi, și încrușări de punți. În fiecare zi, de dimineața până seara, vedeai tot felul de modele încercând să urce în vârful traseului. Nu conta că erau Jeep, Nissan, Dacia sau Toyota, distracția era garantată. Un astfel de festival e mai mult și despre oameni. În prima zi l-am întâlnit pe Vlad, care a devenit companionul de povești până seara târziu, iar mai apoi să ne întindem la discuții cu Bogdan și Virgil. De la ei am aflat cum e camping-ul recreațional și de socializare, mi-au arătat ce ar trebui să ai cu tine dacă mergi mai multe zile în natură, iar până la final am legat o prietenie, pentru alte momente de ieșit.

A doua zi a început relativ devreme, asta pentru că am uitat să-mi cumpăr niște parasolare pentru geamuri, așa că soarele de răsărit m-a trezit mai devreme decât voiam. Am trecut de prima seară în care am dormit în Jeep, dar pot să vă spun că acum aș merge oriunde cu această mașină. Nu degeaba versiunea se numește ”Overland”, pentru că îți oferă tot spațiul necesar, cu bancheta rabatată, este loc suficient, dar dotările par gândite pentru a campa și a dormi în această mașină. Cel mai mult mi-a plăcut priveliștea cu cerul înstelat, pe care o vedeam prin trapele din spate. A doua zi au început să vină și băieții din ”clasa mare”, cei cu mașinile modificate pentru offroad extrem. Eu am reușit să-mi spăl ochii puțin, chiar dacă Jeep-ul meu nu va ajunge niciodată la astfel de modificări. Am văzut diferite setup-uri pentru Jeep Wrangler, care mai de care mai originale și mai spectaculoase. Anvelope de 42 de inch, jante beadlocks, suspensii FOX, praguri cu trepte, scuturi și bări. Erau spectaculoase toate, mai ales că la OUTDOORZ au venit și mașini din Ungaria, care și-au prezentat modificările. Organizatorii au făcut un traseu de offroad mai lung, de aproximativ 4 ore, dar încă nu eram convins dacă să bag Jeep-ul meu în teren. A doua zi pentru mine a fost mai mult pentru partea de camping și activități în cadrul festivalului. Așa am aflat despre Urban Survival, tehnici de supraviețuire și proceduri ce trebuie urmate în caz de calamitate, război, cutremur, revoltă și acestea te prind în oraș. Când toată lumea te învață cum să trăiești în sălbăticie, îți dai seama că de fapt, noi ne adaptăm la mediul urban. Foarte importante și prețioase informațiile pe care le-am primit.

Apoi a urmat o partea de OUTDOORZ Expo. Cum spuneam, festivalul a crescut foarte mult de la prima ediție, așa că tot mai mulți producări și distribuitori de produse destinate camping-ului, overland-ului și offroad-ului au venit să-și prezinte produsele. Am văzut corturi auto de plafon, care variază de la sub 1000 euro până la 4-5000 euro. Marchize, sertare, remorci, bucătării întregi, absolut tot ce ți-ai putea dori dacă vrei să te apuci de overlanding. Am văzut inclusiv camioane pentru expediții, dar acolo deja ajungem într-o altă latură a pasiunii. Pentru mine, cel mai frumos setup de la festival, a fost a lui Bogdan, care după 3 ani de încercări cu diferite produse, a ajuns să-și construiască al său Land Rover Defender exact după dorințele și specificațiile sale. Atenția la detalii și la tot ce ai nevoie pentru o drumeție se vedea oriunde îi priveai mașina. Totul se asorta, inclusiv bicicleta, avea aceeași nuanță. Chiar și așa, încă mai are idei, dar cușca pentru câinele lui, un ciobănesc mallinois, rămâne în același loc, aproape de șofer.

După a doua zi destul de obositoare, în care mergeam dintr-un loc în altul, era timpul pentru relaxare. Am mâncat probabil cea mai bună tochitură de berbecuț cu mămăligă și am deschis o bere. Fiind un festival în toată regula, pe scenă au urcat nume precum Andia, Spike și Ionela Guzic. Știu că cei mai mulți dintre voi așteptați să vedeți și să citiți despre mașini, nu neapărat despre mâncare, așa am ajuns la ziua a treia.

Știam despre Școala de offroad de la Revolt, așa că era cel mai bun moment să aflu atât teorie, cât și practică în offroad. Ce moment mai bun în care să-mi testez Jeep-ul, decât cu niște instructori care știu ce fac și mă pot ghida exact? În cadrul cursului de offroad, am aflat despre importanța presiunii în anvelope. Cu cât e mai mică, cu atât crește mai mult suprafața de contact, iar striațiile laterale ale anvelopelor all terrain devin punct de aderență. Am învățat despre sisteme de tracțiune, ce să faci la încrucisările de punți, cum să urci corect o rampă, dar mai ales cum să protejezi natura. Offroad-ul recreațional este de a descoperi natura, nu de a intra în locuri sau pe trasee care pot afecta ecosistemul sau fauna. După aproximativ 2 ore de curs, în care ne-am întins la povești despre mașini și offroad, era momentul să ieșim și pe traseu. Ne-am aliniat vreo 8 mașini, plus cea a instructorilor și am plecat spre pădure. Până acolo, priveliștea era superbă. Munții pe o parte, pajiștea pe cealaltă parte. Muntele adună norii, care s-au scuturat puțin chiar când am pornit noi, dar asta a adăugat la imaginea de basm.

Am selectat modul 4WD Low pentru transmisie și am lăsat sistemul Quadra-Drive II să își facă treaba. Era pentru prima dată când experimentam capacitățile Jeep-ului în offroad și am rămas impresionat. Atunci când ridici micul buton de lângă schimbător, auzi un sunet metalic sub tine, iar mașina efectiv devine de neoprit. În niciun moment nu a fost nevoie să accelerez mai puternic sau să bruschez comenzile. După câteva treceri prin bălți și noroi, am început o urcare mai lungă, unde la final, trebuia să trecem un obstacol mai tehnic. Aici intervine rolul spotter-ului. Instructorul ne ghidează din afară, ca să alegem cea mai bună trasă. De la volan totul se vede mult mai dificil, dar sunt unele locuri și obstacole care nu pot fi trecute fără ajutor. Trebuia să trecem printre niște copaci, dar nu oricum, ci urcându-ne pe niște rădăcini și să avem grijă să nu scăpăm mașina prea mult spre stânga. Fiecare și-a făcut treaba excelent și nicio mașină nu a avut de suferit.

După alți câțiva kilometri de drum forestier, am ajuns la a doua porțiune tehnică. Aici însemna o coborâre destul de abruptă, plus un șanț adânc, ceea ce însemna că trebuie să rulăm cu jumătate de anvelopă pe margine. Aici ne-am dat toți jos din mașini, ca să analizăm obstacolul și să privim ceea ce face instructorul în mașină. Apoi a venit rândul meu. Primul care intra pe traseu. Toate privirile erau acum spre mine, dar echipa Revolt știe cum să facă un traseu pe care să-l parcurgi în siguranță, dar totuși să simți cum funcționează mașina și cum se comportă în teren. Am ajuns chiar în situația în care o roată îmi era în aer și chiar dacă din exterior Jeep-ul meu pare mare și masiv, a fost o situație când garda la sol nu a fost suficient de înaltă și am frecat cu scutul. Adrenalina îmi era la maxim, dar satisfacția să vezi pe unde ai trecut cu mașina ta, era și mai mare.

Am mai văzut cum se comportă mașina în situații de bălți cu noroi care aproape ajungeau la praguri, dar în modul 4WD Low, roțile Jeep-ului Commander se învârt exact cât trebuie. Mașina trece și urcă peste orice fără nicio forțare. Sincer nu aș vrea să-i depășesc limitele, pentru mine offroad-ul recreațional e suficient.

După toată experiența acestei zile, sentimentul de împlinire era la mine în suflet. Am adus Jeep-ul din Timișoara până în București, apoi la munte în Fundata, prin noroaie, prin păduri și am dormit în spate. Tot ce mai puteam să fac era să mă bucur de concertul Subcarpați, care au făcut atmosferă și au strâns un public mare în fața scenei. Cum spuneam undeva mai sus. Ziua offroad, seara festival. Nici nu poți să găsești o combinație mai bună.

Pentru că mă aștepta un drum lung înapoi spre Timișoara, în ultima zi m-am trezit, mi-am băut cafeaua și mi-am luat la revedere de la acest festival minunat. Într-adevăr este o experință. Pentru mine a fost o aventură. Am încercat ceva pentru prima dată, un gând pe care îl aveam de mult. Au fost patru zile în care am întâlnit oameni minunați, mi-am descoperit mașina, dar și pe mine.

Mai multe poze și filmări găsiți pe pagina de instagram.com/turatiiscrise

Mulțumiri speciale OUTDOORZ pentru invitație

Silver Motors Timișoara

Revolt 4×4