NAIAS Detroit 2016: Lexus LC500

Până acum am vorbit doar despre conceptele prezentate în cadrul Salonului Auto de la Detroit. Vă spun cu mâna pe inimă că maşina ce o vedeţi în imaginile de mai jos NU este un concept. Aşa arată versiunea de serie a Lexus-ului LC500. Fără urmă de îndoială această maşină este vedeta salonului.

Lexus-LC500-24 De câte ori s-a întâmplat ca un producător să prezinte un concept care efectiv să te lase cu gura căscată, ca mai apoi versiunea de serie să fie total anostă şi fără prea multă legătură cu design-ul conceptului? Sunt atât de multe exemple încât nici nu mai are rost să le enumăr, cu toţii rămânem dezamăgiţi. Acum 4 ani Lexus prezenta conceptul LF-LC. Un coupe sportiv şi ultra futurist cu un design agresiv în stilul mărcii. După ce japonezii au prezentat coupe-ul RC, ce se inspira din acel concept, am rămas cu un gust amar. Am crezut că aceea era interpretarea de serie a conceptului LF-LC. Dar aseară internetul a explodat. Lexus a readus în faţa publicului conceptul de acum 4 ani şi au spus că îl vor produce în serie. Fără nicio modificare. Vorbesc foarte serios. Uitându-mă la imagini, nu ştiu care este conceptul şi care este varianta de serie. O mişcare extrem de curajoasă din partea Lexus, care merită primită cu aplauze şi cu braţele deschise. Pentru că acest LC500 reprezintă pentru Lexus/Toyota mult mai mult decât o maşină concept de serie.

Lexus-LC500-18 Lexus-LC500-19 Lexus-LC500-20 Lexus-LC500-26 Reprezintă un nou vârf de gamă. Un model sportiv ce duce imaginea japonezilor cât mai departe. Un potenţial urmaş pentru legendara Toyota Supra. Fostul vârf de gamă, Lexus LFA, este apreciat în unanimitate de către public, jurnalişti, dar şi de clienţi. În ciuda preţului astronomic, LFA a reprezentat puterea companiei. Faptul că pot scoate o maşină excepţională. Iar acea tehnologie să fie transpusă în modelele mai accesibile. Acum, modelul LC500 ne arată că un concept poate lua viaţă aşa cum a fost desenat iniţial. Fără compromisuri.

Lexus-LC500-9 Mă uit pe diferite imagini cu noul Lexus LC500 şi tot nu îmi vine să cred că nu este un concept. Arată prea prea. Prea extravagant pentru o maşină. Prea din viitor. Dar cum am văzut în cazul altor tehnologii, viitorul este aici. Acum şi din punctul de vedere al design-ului. Lexus LC500 arată foarte bine chiar şi cu celebra grilă ce marchează partea frontală a noilor modele Lexus. Oricum ai privi-o este imensă, dar parcă aşa trebuia să fie. Este foarte bine proporţionată şi integrată în design-ul general. Mai ales când priveşti lamelele cromate în forma unor spiţe, cu design 3D. Blocurile optice mici nu par disproporţionate pentru că luminile de zi cu LED maschează acest fapt. Partea frontală este ascuţită, alungită şi foarte agresivă.

Lexus-LC500-12 Lexus-LC500-13 Lexus-LC500-11 LC500 este un coupe de clasă mare, iar linia plafonului trădează acest aspect. Nu pot spune că arcuirea plafonului este cea mai frumoasă, dar se îmbină frumos cu linia portbagajului şi împreună cu capota plonjată îi oferă maşinii un aspect elegant. La această impresie ajută şi jantele spectaculoase, preluate de la concept, ce au dimensiunea de 21 de inch. Tot de la concept a fost preluată şi fanta de aerisire din spatele portierelor. Spre deosebire de partea frontală tăioasă şi agresivă, dacă priveşti noul Lexus LC500 din spate, acesta este ceva mai rotunjit, mai cuminte, doar blocurile optice ce se alungesc în jos şi evacuările mari trădează faptul că avem de a face cu cel mai dinamic Lexus din ultimii ani. Cu toate că oficialii japonezi ne spun că LC500 este în primul rând un GT.

Lexus-LC500-40 Mă intrigă faptul că peste toate site-urile unde era prezentat noul Lexus LC500, nimeni nu vorbeşte despre interiorul maşinii. Bine, şi eu am rămas uimit de exteriorul său de concept, dar imediat cum am trecut peste acest şoc, aş putea spune, am rămas la fel de uimit de interior. Este combinaţia perfectă între design futurist, dar şi o urmă retro. Probabil datorită culorii crem a interiorului. Spre sfârşitul săptămânii voi publica articolul test drive cu Lexus IS300h, unde scriu pe larg despre design-ul interioarelor Lexus, iar acest LC500 nu dezamăgeşte deloc. Ador faptul că ecranul sistemului de navigaţie este acoperit de bord. Ador design-ul schimbătorului şi a volanului. Ador cum este acoperit instrumentarul de bord. Şi cum spuneam, ador această culoare crem/maronie în combinaţie cu aluminiul. Dacă exteriorul, cu toată extravaganţa sa, am putut avea cuvinte să-l descriu, la interior am cam rămas în pană. Cu toate că vor fii mulţi critici, combinaţia de modern şi retro, mie mi se pare perfectă.

Lexus-LC500-42 Lexus-LC500-40 Lexus-LC500-46 Lexus-LC500-48 După ce jurnaliştii au testat coupe-ul RC, au spus că acesta are o platformă învechită şi că este mult prea greu pentru a fii sportiv. Ei bine, cu LC500, Lexus nu vrea să mai existe controverse, aşa că noul coupe este construit pe o nouă platformă denumită GA-L, ce este mult mai uşoară, iar distribuţia maselor este aproape perfectă, pentru că motorul este amplasat frontal-central, iar puntea motoare va fii spate. Centrul de greutate este mult coborât, datorită plafonului din fibră de carbon, dar şi a caroseriei din aluminiu. Lexus ne spune că acest şasiu este chiar mai rigid decât cel din carbon pe care era construit supercar-ul LFA. Împreună cu o suspensie Multilink, LC500 va deveni cel mai agil Lexus construit vreodată.

Lexus-LC500-5 Aceste afirmaţii sunt susţinute şi de faptul că noul LC500 va fi propulsat de un motor V8 de 5 litri, ce produce 467 de cai putere, trimişi spre puntea spate prin intermediul unei cutii automate cu 10 rapoarte! Da, Lexus LC500 este prima maşină din lume cu atât de multe trepte, iar asta înseamnă că nu vor exista pierderi de putere. Se preconizează că maşina va atinge 100 de km/h în doar 4.5 secunde. Aceste cifre îl plasează pe LC500 în liga coupe-urilor performante precum BMW M4 sau Mercedes-AMG C63. Pe care le va bate la capitolul design.

Lexus-LC500-6 Ziua de astăzi a fost foarte bună pentru industria auto. Am văzut că se poate. Se poate să produci în serie un automobil concept. Se poate să ţii cont de ceea ce îşi doreşte publicul. Cu toate că suntem abia la începutul lui 2016, aştept cu nerăbdare anul 2017 atunci când Lexus LC500 va apărea în showroom-uri în această înfăţişare, dar aştept şi primele reacţii ale jurnaliştilor, probabil chiar şi aici pe blog, să vedem dacă acest design absolut spectaculos este sau nu în zadar.

Detroit – January 11, 2016 – Akio Toyoda, Toyota Motor Corporation President and Lexus Chief Branding Officer unveiled the all-new Lexus LC 500 luxury sports car at the North American International Auto Show.  Lexus LC 500 features a 467 hp., V-8 engine, a 10-speed automatic transmission and amazing driving dynamics.  For more information contact Maurice Durand at 714-889-9908.

Lexus-LC500-3 Lexus-LC500-13 Lexus-LC500-21 Lexus-LC500-28 Lexus-LC500-34 Lexus-LC500-49 Lexus-LC500-27