MINI Countryman Autohome – Test Drive

Cazare Costinești

Când eram adolescent, luam gașca din liceu și plecam aproape 20 de ore cu trenul până la Costinești. Nu ne oboseam prea mult cu organizarea, ci aveam un bagaj cât de cât să ne ajungă o săptămână, iar când ajungeam, ne descurcam noi cumva. Asta însemna că pe drumul de la halta din Costinești, cât mai aproape de plajă, vedeam mulți pensionari care fluturau cheile strigând: ”Avem cazare”. Pentru noi era suficient dacă o tanti ne dădea o cameră cât de cât curată și un duș. Fie el și fără apă caldă. Totuși, nu am fost niciodată aventurierul care merge la mare să stea la cort. Aș putea spune că lucrurile nu s-au schimbat, dar au evoluat cum probabil nu mă așteptam.

Iată-ne acum în avion, la doar 45 de minute de București, iar autostrada până la mare o facem într-un MINI Countryman, cu cort deasupra. Acum ne căutăm cazare pe Airbnb, vrem aer condiționat în cameră și espressor în bucătărie. Chiar dacă acum căutăm calitate, nu neapărat cantitate, mergem la mare cu același entuziasm de adolescent. Nu spun că e mai bine acum, dar e un altfel de bine.

Am încărcat bagajele în porbagajul încăpător al unui SUV-uleț și ne-am conectat smartphone-ul la sistemul de infotainment al mașinii. Era mai bun radioul din tren? Încă de când am primit cheile noului MINI Countryman și am plecat din București, mașina asta te face să zâmbești. E oarecum funky, cool, îndrăzneață, nonconformistă și te face și pe tine să te simți așa. Tot drumul până la mare, am cântat în mașină, am dansat, ne-am oprit pe marginea drumului pentru poze, ne-am bucurat. MINI Countryman se simte o mașină solidă, bine închegată. Nu scârțâie, nu tremură, iar suspensia ceva mai fermă decât la un alt SUV, chiar dacă nu este cea mai confortabilă, îți oferă senzația că stă mai bine pe drum. Totuși, am fost ”avertizați” că la viteze mai mari, opțiunea Autohome de deasupra se va simți.

Inițial am crezut că o să fie ca un portbagaj extern, dar ceva mai mare, numai că la viteze mai mari decât cele permise pe autostradă, zgomotul la vânt este destul de prezent. Sincer nu am mai condus niciodată o mașină care să aibă o ”construcție” deasupra, și credeam că îmi va afecta direcția. Poate că intră aerul pe sub și face direcția mai ușoară, tot felul de filme. Dar opțiunea Autohome este special gândită pentru MINI Countryman, așa că trebuie să o vezi ca o extensie a mașinii. Comportamentul rutier este același, indiferent de viteză sau de viraje. Deci faptul că există un cort de două persoane deasupra ta, nu influnțează cu nimic cum se conduce un Countryman.

Ceea ce am observat, oarecum nespecific pentru un MINI, este lipsa puterii. Trebuie să recunosc, este și primul MINI diesel pe care îl conduc, iar celelalte modele, printre care alt Countryman, au fost în variantele lor cele mai sportive și puternice. Așa că la prima accelerare mai puternică, cutia a retrogradat bine, dar puterea nu a venit așa cum mă așteptam. Modelul de test era un MINI Countryman Cooper D, ceea ce înseamnă un motor de 2 litri diesel, ce produce 150 de cai putere și 330 Nm. Primii 100 km/h vin abia în 9 secunde, o valoare deloc specifică modelelor MINI pe care le știam eu. Numai că imediat mi-am dat seama că nu sunt în vreun John Cooper Works pe o probă specială. Eram într-un SUV, cu cazare asigurată, îndreptându-mă spre mare. Nu mă grăbeam.

Noul MINI Countryman este construit pe platforma UKL cu tracțiune față, de provenineță BMW. Așa că poți privi noul Countryman ca un X1 mai mișto. Cu gândul acesta, am trecut calea ferată ce străbate Costineștiul și am început să căutăm un loc potrivit. Și ce imagine mai bună de oprit, decât o priveliște deasupra de epava Evanghelia? Mai demult un adevărat punct de atracție pentru stațiune, acum doar o ruină a unui obiectiv cunoscut. Aproape tot entuziasmul pe care mașina ni l-a oferit pe drum, de la melodiile adolescenței pe care le-am cântat pe drum, am găsit un Costinești murdar, neschimbat, dar mai rău decât l-am lăsat în urmă cu mulți ani. Probabil că pentru un adolescent tot ce e acolo e ”suficient”, dar cu prin ochi ”maturi”, nu mai prezintă interes. Și e păcat…

Aveam un weekend prelungit, așa că am decis să explorăm și celelalte stațiuni de pe litoralul românesc, mergând până în Vamă și apoi în noua și luxurianta Mamaia Nord și Năvodari. Design-ul MINI-ului Contryman se potrivește cu plaja. Îi stă bine acoperit cu praf de nisip, mergând pe drumuri neasfaltate. Chiar dacă nu are o gardă la sol foarte mare, te simți în siguranță să intri pe porțiuni mai dificile, mai ales când știi că ai un sistem de tracțiune integrală. La viteze mici, direcția este destul de grea, dar comunicativă, ca atunci când îl scoți pe viraje rapide să ai încredere și chiar să te distrezi. O fi un MINI diesel, dar se comportă cum te-ai aștepta. Între stațiuni, nu poți să mergi foarte tare, din cauza traficului infernal de weekend, așa că la viteze de drum național, consumul este mic, normal, în ciuda faptului că ai un cort deasupra. Doar pe autostradă, când crești mai mult în viteză, acum combustibilului cade ceva mai repede.

Din Vama Veche am hotărât să plecăm spre Mamaia Nord, ca să vedem diferențele. În plus, știam că acum 4 ani, la granița dintre Năvodari și Mamaia este o plajă întinsă, numai bună pentru poze. Traversând Constanța, MINI Contryman se simte ca o mașină de oraș. Agilă, relativ compactă, dar încăpătoare înăuntru și confortabilă pe imperfecțiunile drumului. Așa că imediat am trecut de celebrul cândva hotel Rex, și am ajuns unde credeam că e plaja pustie lăsată de mine acum 4 ani. Cu stupoare am văzut că locul era închis de un gard, iar în imediata apropiere era construit un bloc. Lângă acesta alte două blocuri. Între ele erau vestitele cluburi și se continuau cu ceva hoteluri. Am zis că îmi continui drumul până la altă ieșire pe plajă, dar m-am trezit la 17 km după Mamaia, dar construcțiile stăteau în picioare. Blocuri pe blocuri, hoteluri, baruri, cluburi, cred că 100.000 de spații de cazare erau disponibile, în Năvodari, unde acum 4 ani era câmp gol. Oarecum trist, am renunțat la ideea de poze pe plajă, dar și la ideea de a mai dormi în cort.

MINI Countryman cu Autohome se adresează unui grup clar de clienți. Pentru cei mai mulți această opțiune este prea costisitoare, dar pentru cei care chiar o folosesc, este mai mult decât potrivită. Deoarece accesarea cortului este foarte ușoară, trebuie doar să deblochezi 3 cleme și împingi cortul sus. Ca să îl închizi, tragi capacul cu o sfoară și legi clemele la loc. Înăuntru spațiul este mai mult decât decent, având 210 cm lungime și 130 cm lățime. Înălțimea este de aproape 1 m, iar înăuntru ai două perne, o pătură, dar și o lanternă. Este termorezistent și bine izolat, se vede că este foarte calitativ. Probabil se pretează mai bine într-o pădure la munte, decât pe o plajă sufocată de construcții de beton.