Mercedes-EQ EQS – Test Drive

Mercedes-EQ EQS – Suprem electric

Ești undeva în viitorul nu prea îndepărtat. Cam peste 15 ani. Lucrezi în mijlocul metropolei, într-o clădire de sticlă la etajul 30. Privești orașul de sus și te gândești la ora când te întorci acasă. Jos, te așteaptă limuzina business a momentului. Super lux, super putere, dar emisii zero. Restricțiile de poluare au avut rezultate, așa că acum ne-am obișnuit cu mașinile electrice. Oricum la sfârșitul unei zile obositoare, nu mai vrei să auzi zgomot, ci doar liniște și relaxare. Imediat cum ajungi în habitaclu te afunzi în fotolii de piele moi, iar mașina pleacă singură spre destinația prestabilită. Dacă îți spun că toate acestea sunt posibile acum? Viitorul nu mai este îndepărtat. Este în prezent. Bineînțeles, într-un Mercedes-EQ EQS.

Acum vreo 7 ani am condus generația precedentă a limuzinei S-Class și am intitulat articolul ”Suprem”, pentru că era intruchiparea a tot ceea ce e mai special în gamă și în clasă. Mai mult de jumătate de deceniu e un timp foarte mare pentru piața auto și pentru noutățile tehnologice, așa că acum avem un ”S-Class al electricelor”. Este oare la fel de ”Suprem”? În momentul actual, da. Nu există un sedan mai luxos, mai confortabil și mai tehnologizat decât Mercedes EQS.

Acesta nu e primul Mercedes Benz full-electric, dar este primul construit de la zero. Dacă modele precum EQC, EQA sau EQB sunt construite pe platforme deja existente, pentru EQS, designerii și inginerii au venit cu premiere. Iar asta se vede încă de la primele clipe cu mașina. Este extrem de mare, în special datorită ampatamentului imens și roților împinse spre extremități. Fiecare panou și linie este aliniat perfect, fluid, fără muchii agresive, asta pentru a obține un coeficient aerodinamic de doar 0.2 Cx. Asta înseamnă că noul EQS este cea mai aerodinamică mașină de serie construită până acum și străpunge aerul cu ușurință. Design-ul urmează forma, așa că blocurile optice sunt inspirate din cele ale unui CLS, având o formă agresivă și alungită pe laterale. Dacă bara frontală este tipică pentru oricare alt model Mercedes Benz cu pachet optic AMG, grila frontală este cu adevărat nouă și interesantă. Aceasta este unită cu blocurile optice, și pare a fi ca un imens senzor pentru această mașină. Chiar și așa, nu lipsește logo-ul companiei și efectul de ”steluțe”.

Mulți credeau că atunci când Mercedes va lansa un model denumit ”EQS”, va reprezenta exact un Clasa S, dar electric. Ei bine, abordarea germanilor este ceva mai diferită, față de rivali precum BMW, de exemplu. Mercedes a debutat noul brand Mercedes-EQ, unde modelele electrice au design și personalitate de sine stătătoare. Într-un fel, acest lucru le diferențiază clar de modelele clasice, dar trebuie așteptat să vedem și direcția clienților. Noul Mercedes-EQ EQS este destul de diferit față de un S-Class, mai ales privit din profil. Da, forma plafonului este oarecum asemănătoare, dar EQS arată mai mult a un coupe cu 4 portiere sau ca un sedan electric, tipic ultimelor trenduri. Sunt și câteva elemente destul de ciudate ale exteriorului, care nu prea se împacă cu design-ul tipic, luxos al limuzinelor Mercedes Benz. La EQS, capota nu se ridică deloc, așa că între aceasta și portieră este un spațiu care se vede destul de ciudat, mai ales pe modelele vopsite în culoare mai deschisă. Pentru că este o mașină foarte mare, EQS are nevoie de jante uriașe care să ”mascheze” proporțiile, iar atunci când se optează chiar și pentru unele de 20 de inch, cum sunt cele ale modelului de test, mașina arată un pic disproporționat. Denumirea modelului se regăsește chiar și pe lateral, în fața oglinzilor.

Cred că unghiul preferat de mine este cel posterior. Aici EQS reușește să fie zvelt, futurist, sportiv, dar și elegant și chiar dacă acest tip de design pentru blocurile optice nu este neapărat nou, EQS arată cât se poate de distinct. Bara posterioară este destul de sportivă, mai ales în acest pachet AMG, adică cu niște lamele pe laterale, ce imită un difuzor de aer. Vopsit în această nuanță de gri mat, Mercedes-EQ EQS arată foarte bine și este demn de sufixul ”S”.

Sunt destul de puține limuzine de lux în segmentul mare al electricelor. Cele mai importante nici măcar nu vin de la producători consacrați sau cu istorie pentru lux, așa că Mercedes EQS câștigă detașat la capitolul imagine de marcă, chiar și în acest moment când am analizat mașina doar static, pentru că atunci când te pășești în habitaclu, senzațiile sunt cu adevărat speciale.

Luxul în 2022 nu mai înseamnă lemn și metal, ci ecrane. Display-uri pentru orice, cât mai mari, cu grafică cât mai apropiată de un laptop. Ei bine, Mercedes rescrie tot ceea ce știam despre interioare auto și planșe de bord și propune ”Hyperscreen”, adică un set de 3 display-uri grupate sub o singură sticlă, care se intinde pe toată lățimea mașinii. Nu glumesc, acest ”ecran” are 141 cm în diagonală. Poate părea chiar intimidant la început, mai ales când începi să te joci cu ecranul din mijloc. Absolut totul este touch screen, dar totul funcționează imperceptibil de bine și rapid. Este exact cum ai naviga pe un smartphone imens. Pentru că totul este concentrat în acest Hyperscreen, interiorul poate părea simplist în rest, dar Mercedes Benz a vrut să păstreze luxul specific unei limuzine în continuare. Astfel, consola centrală și panourile portierelor sunt demne de un S-Class, la fel și volanul clasic. Pielea fină și inserțiile din lemn sunt exact ceea ce ai nevoie într-o astfel de limuzină. Chiar dacă la prima vedere pasagerii din față sunt cei principali, datorită imensului ecran, pe locurile din spate se stă extrem de confortabil, datorită acelui ampatament imens.

Oarecum ne așteptam ca o limuzină Mercedes Benz să fie așa. Mai ales un EQS. Luxul și confortul fac parte din vocabularul germanilor de mai multe generații. Totuși, eu am rămas impresionat de trenul de rulare cu care vine Mercedes EQS. Cel puțin pe varianta EQS 580 4Matic. Există suficient loc între punți pentru un set de baterii cu o capacitate imensă, de 120 kWh, conectate la două motoare electrice, iar întreg ansamblul produce 523 cai putere și un cuplu impresionant de 855 Nm. Da, toate acestea înseamnă că mașina e grea. 2.5 tone mai exact, dar cu toate acestea sprintul până la 100 km/h se realizează în doar 4.3 secunde. Dar spre deosebire de alte modele electrice, unde accentul este pus pe brutalitatea plecării de pe loc, în EQS 580 am simțit pentru prima dată cum e să accelerezi o electrică cursiv, confortabil. Nu mă înțelegeți greșit, mașina e extrem de rapidă și foarte capabilă, dar în niciun moment nu am simțit că mă smucește, indiferent cum acceleram. Această senzație am avut-o și în Clasa S. Puterea este livrată liniar, pentru confortul pasagerilor.

În rest, mașina se simte foarte mare. Cumva stai destul de sus la volan, aproape ca într-un SUV. Aceasta îți dă un sentiment de superioritate și siguranță și senzația că nimic nu îți poate sta în cale. De la volan, Mercedes EQS 580 se simte ca o barcă. Parcă volanul este o cârmă și tu balansezi pentru denivelări. Câteodată acest sentiment este bun. Nu mai vrei să rulezi tot timpul ”lipit de asfalt”. Câteodată nu te deranjează că abia după ce virezi, botul mașinii se mută. Mi s-a părut că mașina are și un ruliu specific de limuzină, chiar dacă bateriile sunt plasate jos, iar centrul de greutate ar trebui să fie cât mai coborât. Setările suspensiilor sunt foarte moi, și mai pretabile pentru un stil de condus relaxat. Inclusiv noutatea că roțile spate pot vira, nu este pentru a aborda virajele cât mai rapid, ci pentru a te ajuta la manevre strânse în traficul urban. Mercedes EQS este cât se poate de S-Class de la volan.

Numai că nu este un S-Class electric. Nu are aceeași prezență, aceeași prestanță. Oricât avansează design-ul limuzinei, rămâne în continuare clasică, conservatoare, pe când Mercedes EQS este futurist, modern, tehnologizat. Deocamdată poate fi numit doar S-Class-ul electricelor, pentru că reprezintă supremul când vine vorba de un astfel de tren de rulare.

Mercedes-EQ EQS 580 4Matic oferit pentru test drive de Autoklass Timișoara

Fotografii realizate de Adi Moga