Mercedes Benz S-Class – Test Drive

Mercedes Benz S-Class – Far călăuzitor

Era vara anului 2014. Nu mai știu dacă și atunci se spunea că era cea mai caldă vară din istorie, dar tot ce îmi amintesc e că atunci am făcut prima dată cunoștință cu mașina care a ajuns să-mi deschidă porți spre multe alte teste pe care le-ați citit pe acest blog. Eram la început. Nu știu dacă mă urmăreau 200 de oameni, dar totuși am reușit să conduc ”cea mai bună mașină din lume”. A fost un articol emoționant, redactat din suflet, fiind impresionat de limuzina momentului. Scriam că un Mercedes Benz S-Class apare rar, atât de rar, încât nu credeam că ziua în care mă întâlnesc cu o nouă generație va veni atât de repede. Au trecut 7 ani de atunci. Am mai redactat câteva articole cu diferite modele S-Class și parcă mi-a rămas cea mai ”importantă” mașină pentru turațiiscrise. Întâlnirea cu noua generație nu a mai fost pe măsura primului articol. Nu m-a mai așteptat un covor roșu, am devenit ceva mai pragmatic, dar gândind acum, în timp ce redactez acest articol, îmi dau seama că eu m-am schimbat, nu mașina. Deoarece noul Mercedes Benz S-Class este și va fi la fel de spectaculos, indiferent cum mă voi schimba eu.

Acum 7 ani lumea nu prea avea electrice. Direcția mașinilor ”navă amiral” era să aducă toate noutățile tehnologice, dar și de lux și confort. Rivalii erau mai puțini, iar versiunile speciale lipseau. Totul se baza pe un singur model, care decidea direcția modelelor inferioare. Era farul călăuzitor pentru tot ce urma. Între timp, lucrurile s-au schimbat, iar acum Mercedes Benz promovează ca navă amiral, modelul EQS, un fel de S-Class electric. În plus, avem și versiuni Maybach, mult mai luxoase. Până și nou lansatul C-Class este atât de apropiat ca imagine și tehnologie, încât S-Class pare că a intrat într-un con de umbră. Trebuia doar să mai urc odată la volanul lui pentru a-mi demonstra că toate aceste lucruri sunt doar în capul meu. Deoarece nimic nu se compară cu Clasa S. Nici rivalii, nici modelele inferioare, nici electricele, dar nici concurența mai scumpă. Cu fiecare generație, inginerii și designerii reușesc să facă un automobil excepțional, demn de Sonderklasse nume pe care îl poartă de mai bine de 4 decenii.

Am luat noua generație, tot de la Autoklass Timișoara și am încercat să caut un loc demn pentru imaginea pe care o oferă. Am găsit acest loc, nu departe de Timișoara, la Villa Trevi din Bazoșu Nou. O locație luxoasă, elegantă, la fel ca mașina în care mă aflam. Aici, sub intrarea spectaculoasă, am reușit să mă învârt în jurul mașinii, pentru a analiza noua linie de design. Chiar dacă nu este desenat la fel de impunător ca generația precedentă, tot impune respect. Seamănă cu un C-Class sau E-Class, dar atunci când ești în prezența lui, realizezi dimensiunile. Grila mai impozantă, blocurile optice mai înguste, ampatamentul lung, dar și posteriorul îngust, toate sunt elemente de design ce sunt evoluate de la generația precedentă, și totodată sunt mai spectaculoase decât la orice alt model Mercedes Benz actual. Privit din față, noul S-Class este mai sportiv parcă, dar ”steaua” pusă pe capotă este detaliul central, distinct pentru această clasă. Culoarea exteriorului era un maro foarte închis, care doar în lumina puternică a soarelui își dezvăluia adevărata nuanță, și unde vedeai ”fulgi” aurii.

Cromul exteriorului se îmbina excelent cu această nuanță închisă și îl regăseai din abundență. Atât în jurul grilei, în cele 3 lamele din aceasta, dar și în prizele de aer și în partea inferioară. Cromul reprezintă lux, dar și eleganță și nu aș vedea un S-Class configurat altfel. Profilul noii generații nu s-a schimbat prea mult, avem aceeași linie distinctă, curbată a plafonului. Arată absolut perfect și cred că aici greșesc rivalii săi. Profilul trebuie să emane eleganță, iar cei mai mulți nu o fac. Mercedes Benz S-Class arată chiar mai bine în versiunea cu ampatament lung, care are cod intern V223, spre deosebire de modelul cunoscut W223. Am vrut să punctez acest aspect, deoarece marea majoritate a modelelor S-Class vândute sunt cu ampatament lung, așa că poate ar trebui să regândim cum ne adresăm acestei generații.

Probabil cel mai discutat și oarecum controversat unghi a noii generații este design-ul posterior. Și anume faptul că blocurile optice sunt desenat acum pe orizontală. Generația precedentă era mult mai distinctă și mai impozantă din acest punct de vedere, mai ales că nimeni nu mai desenează acum stopuri verticale pe sedanuri. Totuși, noua linie de design este armonioasă și în perfectă concordanță cu partea frontală și restul mașinii. Ce mă bucură e că Mercedes Benz S-Class este desenat concis, gândit cap-coadă, nu doar elemente ”care dau bine”. Chiar dacă personal încă prefer generația precedentă, din punct de vedere al design-ului, noul S-Class este clar mai modern, dar oarecum atemporal, în sensul că va arăta bine și peste 10 ani.

Daca la exterior vedem o oarecare evoluție, odată ce deschizi portiera, pășești cu totul în viitor. Interiorul baroc al generației precedente a fost înlocuit cu luxul viitorului, și anume eleganță prin tehnologie. Mulți au criticat ecranele mari pentru că sunt mai ieftine decât butoane fizice, și implicit, slăbesc calitatea interioarelor, dar pot să spun că nu e cazul în S-Class. Da, consola centrală este dominată de un imens ecran, dar cam atât. Aici se oprește ”ieftineala” de care vorbesc necunoscătorii. Acest ecran pare că ”plutește” deasupra unui bord din lemn cu niște finisaje absolut superbe. Gurile de ventilație sunt mai subtile și lasă loc planșei de bord ce stă în fața pasagerilor. De remarcat că aceasta se alungește foarte frumos pe portiere într-un design extrem de fluid. Chiar dacă avem un display vertical foarte mare acesta este integrat perfect în consola centrală, rotunjită. Această generație S-Class a ”întinerit” foarte mult la interior. Totuși, faptul că toate comenzile sunt integrate acum în acel display, înseamnă că spațiul este mai aerisit, fapt ce ajută la sentimentul de relaxare.

Și nu există un loc mai relaxant într-un automobil, ca scaunele din S-Class. Spun des că stai în multe mașini ca într-un fotoliu, dar în S-Class sentimentul e ca ești într-un pat. Atât de moi și fine sunt scaunele. Efectiv te afunzi în ele. Te înconjoară, te îmbrățișează, te masează sau te răcoresc în plină vară. Nu există suficiente adjective să descrie sentimentul. Iar apoi îți pui capul pe perna din fața terierei. E bine că Mercedes Benz S-Class oferă o mulțime de sisteme de asistență și conducere autonomă, deoarece ajungi la un nivel atât de relaxant, încât îți poate lua concentrarea de la volan. Acest lux și confort este acompaniat perfect de tehnologia de la bord, deoarece la o atingere de buton cu amprentă, S-Class-ul poate deveni exact al tău. Sistemul Mercedes Me, recunoaște și ajustează toate comenzile în funcție de preferințele șoferului. Poți să ai toate informațiile despre mașină și chiar să o controlezi remote prin aplicația specifică.

Oriunde atingi, degetele și palmele îți sunt răsfățate de materiale de cea mai bună calitate, de piele extrem de fină și lemn finisat perfect. Noul sistem de infotainment este printre cele mai intuitive din clasă, oferind o experiență completă, dar ergonomică. Trebuie doar să petreci câteva minute să analizezi fiecare funcție, înainte să pleci. Dar odată ce te-ai acomodat cu ecranul touch screen, această limuzină devine un S-Class în adevăratul sens al cuvântului.

Pentru că oricât de tehnologizată poate deveni, experiență în mers este supremă. Dacă la design sau tehnologie mai poate fi comparat, odată ce conduci un S-Class îți dai seama că la un cu totul alt nivel. În primul rând este extrem de silențios. Absolut niciun sunet nu pătrunde în habitaclu, pentru a deranja pasagerii. Nici măcar când accelerezi, sunetul sau vibrațiile motorului nu deranjează. Simți doar puterea de tragere, care te împinge subtil în spătarul scaunului. Direcția este extem de ușoară și nu trebuie să depui niciun efort pentru a vira. Din acest motiv, Mercedes Benz S-Class nu pretinde niciun fel de valențe sportive. Cu noua generație, inginerii au făcut și puntea spate directoare, așa că manevrele de întoarece și stabilitatea la viteze ridicate e mult mai bună. Indiferent în ce mod rulare te afli, S-Class se comportă aproape la fel. Ca și cum ai călători pe un covor magic. Nicio imperpecțiune a drumului nu ajunge în habitaclu și nici nu o simți în spătarul scaunului. Bineînțeles, setarea suspensiei pneumatice este foarte moale, mașina se simte ca o barcă, ceea ce e de bun augur la drum lung, dar asta înseamnă că pe virajele strânse, luate mai în forță, se simte un oarecare rului. Dar așa cum spuneam, Mercedes Benz S-Class nu este gândit pentru sportivitate. Cu toate că este destul de dinamic. Nu știu dacă va exista o variantă electrică a Clasei S în viitor, mai ales că avem acum modelul EQS, dar probabil că în viitorul apropiat nu vom mai vedea motorizarea modelului din testul de astăzi.

S400d este una dintre cele mai potrivite motorizări pentru această caroserie, deoarece livrează 340 de cai putere și 700 Nm din unitatea de 3 litri și 6 cilindri în linie. Cuplul este arhisuficient pentru orice manevre de depășire sau pentru a pune în mișcare foarte rapid, mastodontul luxos. Transmisia de asemenea este setată pentru confort, deoarece în niciun moment nu simți când schimbă treapta. Efectiv găsește exact treapta potrivită, cu o fracțiune de secundă înainte să o ceri tu.

Avem în fața noastră un far călăuzitor pentru gama Mercedes Benz. Este modelul care de peste 40 de ani dictează ceea ce se întâmplă cu modelele producătorului german. Acum, mai mult ca niciodată, indiferent de poziționarea în gamă, că nu va mai fi nava amiral sau că nu va mai fi cel mai luxos, toate modelele ce vor urma, vor ”răspunde” în fața acestui model. Pentru mine rămâne primul model ”scump” pe care l-am condus. Un mentor care m-a învățat multe.

Mercedes Benz S-Class oferit pentru test drive de Autoklass Timișoara

Villa Trevi a fost locatia acestui set foto