Mercedes Benz GLC – Test Drive
Mercedes Benz GLC – Continuare
Până nu demult, cel mai vândut model Mercedes Benz, din toate generațiile, a fost Clasa C. Nu era de mirare. De prin anii 90, când a primit această nomenclatură, a fost câțiva ani cel mai ieftin model din gamă, așa că era de la sine înțeles să devină un bestseller, pentru că putea să ajungă la mai multă lume. Generație după generație, a devenit tot mai bun, mai tehnologizat și subiectiv vorbind, mai frumos. În plus era un ”Mercedes adevărat”, față de prima generație a Clasei A, care nu a fost primită atât de bine. În cazul Clasei C, primeai tot ceea ce ofereau frații mai mari, dar într-un pachet mai compact, mai accesibil. Singurul care a putut să detroneze Clasa C din topul vânzărilor, este fără surprize, Clasa C a SUV-urilor.
Mercedes Benz GLC este în momentul de față cel mai important model pentru constructorul german, pentru că acest SUV este absolut peste tot. Toată lumea se bate pentru o ”porție” GLC, așa că fabricile îl produc în numere foarte mari. Chiar și pe piața second-hand, modele cu kilometri puțini își păstrează valoarea foarte bine, mai bine decât frați mai mari, încă o dovadă a popularității și o garanție a acestui model. Lumea vrea SUV-uri, dar cum era Clasa C, dar mai înalt. Prima generație GLC a avut un design foarte reușit, linia de design pornită în 2015 s-a potrivit pe mai toate modelele Mercedes Benz. Atunci când ai un model de succes în gamă, nu prea vrei să schimbi rețeta, așa că noua generație, a doua, vine mai mult ca o continuare, ca o evoluție firească și care îmbunătățește doar acolo unde trebuie.
Prima impresie când vezi noul GLC este de eleganță. Mașina reușește să fie foarte bine proporționată, mai ales când are în dotare pachetul optic AMG, cum e cea din testul de astăzi. Totuși, pentru un ochi neavizat, modificările stilistice sunt mai greu de observat, doar pentru că noul GLC seamănă destul de mult cu vechiul GLC. Blocurile optice sunt redesenate, acum fiind ceva mai înguste și au un artificiu de design ce se unește cu grila. Pentru a fi și mai distinct în trafic, semnătura luminoasă a luminilor de zi cu LED este schimbată, fiind acum în trend cu noile modele. Grila este în continuare de dimensiuni apreciabile și oferă acea grafică cu mici ”diamante” care amintesc de logo-ul companiei. În cazul pachetului AMG, bara frontală este redesenată, prizele de aer de pe laterale sunt chiar mai sportive, cumva mai alungite și se încadrează foarte bine cu restul elementelor.
Privit din lateral, noul GLC este aproape neschimbat. Are acea formă clasică de SUV, fără să aibă un plafon prea arcuit. Acest artificiu o să fie păstrat pentru viitorul GLC Coupe. N-aș spune că profilul este banal, dar e foarte conservator. Ies în evidență jantele cu 5 spițe, așa cum îi stă bine unui model german, iar pragurile și contraaripile sunt profilate sportiv. La posterior, noul GLC este mai sportiv, mai elegant, pentru că preia blocurile optice de la noul C-Class, iar din anumite unghiuri, chiar seamănă cu un C-Class T-Model. În rest design-ul rămâne simplu, doar elemente precum eleronul sau ieșirile cromate ale sistemului de evacuare sunt mai vizibile.
Sincer, nici nu trebuiau experimente în cazul unei noi generații GLC. Nimeni nu își dorea asta. Nici oficialii Mercedes Benz și mai ales, nici clienții. Odată cu aceste modificări, noul GLC devine mai modern și poate să concureze mult timp de acum încolo cu rivali precum BMW X3 sau Audi Q5, care de asemenea au mers pe calea evoluției în design.
Totuși, noul Mercedes Benz GLC nu este doar despre evoluție. Pășește în habitaclu și vei vedea adevărata revoluție. Aproape tot interiorul este preluat de la Clasa C, dar adaptat pentru o mașină mai mare. Asta înseamnă un instrumentar de bord complet digital în forma unui ecran neacoperit și o consolă centrală dominată de ecranul imens pentru sistemul de infotainment. Această idee de design a debutat pe vârful de gamă S-Class, iar apoi preluat de C-Class și acum o vedem și în GLC. Au fost mulți clienți care au cerut această abordare, această linie de design, care duce mașina la cu totul alt nivel, atât tehnologic, futurist și chiar ergonomic. Tot de la Clasa C au fost preluate și gurile de ventilație, care arată spectaculos.
Acum, în interiorul noului GLC, totul este acționat touchscreen, aproape că nu mai există butoane fizice, nici măcar pe spițele volanului. La primul contact cu mașina, poate că o să ți se pară mai greu să le acționezi, dar te obișnuiești imediat și devine ușor să dai volumul mai tare sau să navighezi prin meniuri. Poți să ajungi la diferite comenzi, chiar și fără să-ți iei ochii de la drum, așa că e nu mai e valabilă problema touchscreen-ului central. De la comenzile amplasate pe spitele din stânga ajungi în meniurile instrumentarului de bord, iar de la cele de pe spițele din dreapta, pe meniurile sistemului de infotainment. Cum spuneam, noul Mercedes Benz GLC este foarte tehnologizat, oferind chiar sistemul de navigație cu realitate augmentată, care se folosește de camere exterioare pentru a proiecta navigația în timp real pe ecranul central. Acesta este foarte util mai ales noaptea, când ajungi într-o zonă mai puțin familiară, unde nu cunoști străzile. Grafica acestui ecran este ireproșabilă, nu mai există acum diferențe de tehnologie între clase. Este totodată și foarte rapidă. Imediat ce apeși o comandă, aceasta răspunde rapid, numai că eu nu sunt genul care să folosească foarte mult toate comenzile din sistemul de infotainment.
În schimb instrumentarul de bord este foarte configurabil și acolo am stat mai mult ”să mă joc”. Poți avea nu mai puțin de 6 moduri de afișare, de la Sport, la Classic, Offroad sau ca întreg ecranul să devină doar navigație. Ai putea să stai mult și bine să îți configurezi așa cum vrei interiorul și comenzile noului GLC, iar faptul că climatizarea este și ea integrată în acest ecran, nu e o problemă, pentru că îți oferă posibilitatea și mai multor comenzi. Am găsit în habitaclu și o iluminare foarte plăcută, în ultimul timp, Mercedes Benz fiind renumiți pentru că găsesc tot felul de locuri de unde lumina colorată să vină. Cel mai mult mi-a plăcut că în jurul comenzilor din plafonieră există un set de lumini.
Acum că am concluzionat evoluția noului GLC, la un automobil cu interior futurist și extrem de tehnologizat, e timpul să ne reglăm scaunele și mai confortabil, de la comenzile poziționate tipic, pe portieră și să vedem cum se conduce acest nou model. Prima generație GLC nu a excelat neapărat pe partea sportivă, dar nici nu s-a căutat asta. Prin natura mașinii, aceasta pune accent pe confort, nu pe dinamică. Dar atunci când sub capotă este un motor pe benzină ce produce 258 de cai putere, te aștepți ca lucrurile să se schimbe. Cele mai vândute versiune ale lui GLC au fost bineînțeles cu motorizări diesel, tocmai pentru că această mașină se pretează la călătorii lungi, iar cuplul mai mare este bun pentru o mașină mai mare. O să avem în test și o motorizare diesel, dar deocamdată, când viitorul motorului pe motorină este incert, e mai bine să vedem cum se comportă o motorizare pe benzină de putere mare.
Denumit GLC300 4Matic, modelul de test oferit de Autoklass Timișoara dispune de un motor de 2 litri mild-hybrid, care produce 258 de cai putere și 400 Nm. Acestea sunt valori care nu demult erau asociate unui motor de 3 litri. Asta înseamnă că accelerația până la 100 km/h se realizează în doar 5.9 secunde, dar livrarea puterii este foarte liniară, așa că de la volan nu vei simți că mașina e chiar atât de rapidă. Sistemul de tracțiune integrală 4Matic gestionează foarte bine plecările de pe loc, fără să simți că mașina bruschează. În plus, transmisia automată cu 9 rapoarte este setată ceva mai domol, din nou, fără să schimbe agresiv. Doar la viteze mici, atunci când ești pe frânare, retrogradarea este ceva mai indecisă. Acolo simți că nu știe în ce viteză să fie. La un condus strict urban, în aglomerație, consumul indicat era de aproximativ 11 l/100 km, dar imediat cum ieși la un drum mai întins, acesta scade destul de mult, valoarea oficială de consum fiind între 7.3 și 8.2 l/100 km. Dacă accelerările și chiar reprizele nu le simți atât de rapide, deoarece senzația e de confort și trebuie să stai cu ochii în vitezometru să realizezi cât de repede rulezi, atunci când ajungi la o porțiune de drum virajat, noul GLC nu se sperie deloc.
Îmi place extrem de mult cum se simte direcția. Bineînțeles, nu la fel de directă ca la un C-Class, pentru că aici centrul de greutate este mai înalt, dar când intri într-un viraj, și învârți de volan, simți cum pune o mică contragreutate, suficient când să îți comunice exact ceea ce fac roțile față. E o plăcere să schimbi direcția și să te joci încontinuu cu volanul. Inclusiv poziția la volan este potrivită, pentru că stai ca într-un sedan, dar ai o vizibilitate de SUV. Senzația de sportivitate și dinamică este îmbunătățită, așa că te poți distra chiar și într-un GLC. Accentul este pus bineînțeles pe confort sporit la rulare, chiar și când este echipat cu pachetul sportiv AMG. Noul GLC excelează și la spațiul interior destinat pasagerilor sau bagajelor. Este unul dintre cele mai spațioase modele din clasă, chiar dacă nu oferă 7 locuri.
”Atunci când ceva funcționează, nu schimba”. Acesta pare să fie motto-ul noului Mercedes Benz GLC. Este exact așa cum te-ai aștepta. Pentru clienții deja existenți, această îmbunătățire a noii generații este foarte apreciată, iar pentru clienții noi, este experiența deja cunoscută a unui GLC. E interesant că o mașină atât de conservatoare în idee, poate avea atât de multe forme și motorizări încât fiecare client să-și găsească o configurație anume. Este continuarea perfectă a unui model de succes.
Mercedes Benz GLC300 4Matic oferit pentru test drive de Autoklass Timișoara
Fotografii realizate de Adrian Moga