Mercedes Benz GLC Facelift – Test Drive

Mercedes Benz GLC Facelift – Ce vor clienții

De ce există facelift-uri pentru mașini? Doar ca să împrospăteze o imagine pe care o știm de câțiva ani? Pentru a spori vânzările? S-ar putea să fie oricare dintre răspunsuri, dar ar mai exista unul. Iar aici trebuie să ne uităm la noi, cumpărătorii. Preferințele noastre se pot schimba în perioada de viață a unui model. Dacă la început l-am vrut pentru o anumită calitate, pe parcurs, descoperim lucruri noi, pe care le vrem de la aceeași mașină. Un exemplu bun ar fi Mercedes Benz GLC. Acesta a înlocuit pătrățosul GLK, devenind astfel mai rotunjit și mai urbanizat. Dar având litera ”G” în denumire, încă se ”agăța” de strămoșul său cu calități în teren accidentat. Nu ar fi fost nicio problemă, numai că devenind mai degrabă un SUV decât un offroader cu maniere, odată cu acest facelift GLC se transformă în acel automobil care satisface dorințele actuale ale clienților. Aceștia au cumpărat în număr foarte mare SUV-ul compact din Stuttgart, devenind chiar best seller-ul gamei și au început să-l folosească tot mai des în oraș, ca mașină de familie, înlocuind oarecum vechea caroserie break.

Acum e clar de ce a apărut un facelift pentru Mercedes Benz GLC. SUV-ul compact, cu pretenții de offroad, a devenit unul foarte stilat, mult mai pretabil pentru oraș, așa cum au decis clienții să-l folosească. Facelift-ul aduce schimbări pentru blocurile optice care acum sunt parcă mai masculine și se aseamănă cu cele ale nou lansatului GLE, dar semnătura luminoasă parcă nu mai este a unui produs Mercedes Benz. Dacă până acum eram obișnuiți ca doar o ”sprânceană” LED să lumineze dinspre interior, pentru facelift, întregul far este înconjurat de această bandă LED. Din păcate nu mai poți distinge noul GLC față de oricare altă mașină de pe piață. Același lucru este valabil și pentru blocurile optice spate. Semnătura luminoasă reprezintă acum patru forme geometrice. Când sunt stinse farurile, nu prea vezi diferențe față de modelul pre-facelift, doar că au o tentă fumurie. Diferențele stilistice nu sunt majore, doar bările față și spate sunt redesenate, dar în continuare vei recunoaște un GLC în trafic.

Același lucru l-aș putea spune și despre interior. Planșa de bord este în continuare alungită spre consola centrală, avem tot trei guri de ventilație în mijlocul bordului, iar marea majoritate a comenzilor sunt acolo unde am fost obișnuiți. Facelift-ul aduce în schimb îmbunătățiri de ordin tehnologic și anume ecranul sistemului de infotainment, poziționat deasupra bordului, ca o tabletă, are acum o diagonală mai mare și o rezoluție mult mai bună. Grafica este excelentă, la fel ca la ultimele modele ale producătorului, iar în spatele volanului, care de asemenea are un design nou, instrumentarul de bord este complet digital. Acum Mercedes Benz GLC se poate bate de la egal la egal cu rivalii BMW X3 sau Audi Q5, care oferă de ceva timp instrumentar digital. Acesta este foarte configurabil, mai ales în zona unde normal ai vedea turometrul. Aici poți să vezi informații despre mașină, harta navigației sau chiar forțele G, în timpul mersului. De asemenea cadranele pot fi configurate în trei moduri: unul clasic, unul sport și unul denumit progresiv, unde viteza îți este arătată digital, iar turomentrul gradat la zecime. O altă noutate o reprezintă touchpad-ul din fața cotierei. Acesta, așa cum îi sugerează și numele, funcționează ca la un laptop și poți accesa orice funcție a sistemului de infotainment. Este o idee mai greu de folosit în mers, pentru că trebuie să te uiți exact unde este ”cursorul”, dar în timp te obișnuiești. Cred totuși că o rotiță era o soluție mai ergonomică, dar aceasta deja începea să arate și să fie învechită. Totuși, dacă ți se pare complicat, ecranul este touchscreen, ceea ce înseamnă că poți apăsa direct pe comada dorită

Mercedes Benz GLC este acel SUV care are dimensiuni aproape perfecte. Pentru această clasă, mă refer. Este în continuare o mașină destul de mare și mai greu de parcat decât un hatchback, dar din interior și mai ales de la volan, lucrurile sunt diferite. Te urci și te cobori în scaunul șoferului foarte ușor, datorită gărzii la sol generoase, iar odată așezat, îți găsești foarte ușor o poziție bună. Scaunele culisează destul de mult, dar mi-ar fi plăcut ca volanul să vină și mai mult înspre piept. În niciun caz nu ar trebui să te gândești la un Mercedes Benz GLC ca la un SUV sportiv sau care să-ți trezească emoții pe un drum virajat. Asta pentru că majoritatea clienților optează pentru motorizări diesel, jante cu diametru mai mic și cutie automată, setată clar pentru consum redus de combustibil.

Cum spuneam și la începutul articolului, Mercedes Benz GLC a devenit mașina de familie, mare, încăpătoare, confortabilă și ușor de condus, mai ales în traficul urban. Iar asta am experimentat din plin. Nu mă înțelegeți greșit, nu am făcut un test drive stând în trafic bară la bară, dar când se întâmplă asta, știi că stai pe niște scaune confortabile, ai un motor silențios, vizibilitate foarte bună și o cutie care nu bruschează deloc la viteze mici. Chiar aș spune că este o plăcere să conduci un GLC în traficul aglomerat din oraș. Iar atunci când ai ajuns la locul de destinație, poți să o urci pe orice bordură. În plus, gropile, denivelările, liniile de tramvai sau șanțurile săpate de drumari, abia dacă se simt. Suspensia este fermă, dar setările sunt clar făcute pentru confort sporit și pentru a absorbi cât mai mult loviturile. Este foarte ușor să conduci un Mercedes Benz GLC prin oraș, mai ales că direcția este foarte ușoară, nu trebuie să depui niciun fel de efort la manevrele de parcare sau atunci când vrei să schimbi banda de mers.

Toate aceste lucruri sunt foarte bune pentru 90% din condusul unui SUV compact cum este Mercedes Benz GLC. Numai că în restul momentelor, acei 10%, GLC nu mai este la fel plăcut. Dacă prinzi un drum virajat și vrei să te bucuri de condus, îți vei da seama că transmisia automată cu 9 rapoarte este ceva mai lentă în răspuns. Ieși din viraj, accelerezi, simți pedala cu se apasă, dar doar după vreo 2 secunde, cutia retrogradează într-o treaptă inferioară, iar atunci tot cuplul te lovește în spate. Direcția ușoară, atât de bună în traficul urban, face ca la viteze mai mari sau când vrei să iei un viraj strâns, să nu îți comunice foarte bine ce fac roțile față, iar acesta e încă un lucru ce afectează dinamica. Ai putea să selectezi de pe consola centrală modul Sport, ceea ce face cutia să stea tot timpul într-o treaptă inferioară, iar senzația de putere să fie mai rapidă și volanul ceva mai greu, dar diferențele nu sunt foarte mari. Atât în modul Confort, cât și în modul Sport, Mercedes Benz GLC prezintă un ruliu destul de pronunțat pe viraje. În mare parte este dat de suspensia ce absoarbe greutatea mașinii, dar și de anvelopele cu talon mare, ale mașinii de test. Cel mai bine e să conduci relaxat un Mercedes Benz GLC. Te bucuri de cei 194 de cai putere și 400 Nm ai motorului de 2 litri diesel. Acesta este cel mai vândut motor pe GLC și pe bună dreptate. Completează perfect caracterul relaxat al mașinii și nu te îmbie la accelerări rapide sau urcări în zona roșie a turometrului. Acest motor își face treaba foarte bine, trage bine dacă îl ții în zona de cuplu. În niciun moment nu am simțit că nu pot să fac o depășire. Bineînțeles, în sarcină se turează mai mult decât ar trebui, dar cum spuneam, setările cutiei sunt mai degrabă pentru consum redus de combustibil.

Dacă stau bine să mă gândesc, Mercedes Benz nu a avut niciodată un model atât de competitiv în acest segment. Primele generații GLK nu ofereau nici pe departe rafinamentul și ușurința pentru deplasări în oraș, iar modelul pre-facelift, nu era atât de ”stylish”. Odată cu acest facelift, care este împrospătat, plus această motorizare foarte potrivită, GLC va rămâne în continuare cel mai vândut model al germanilor. Din păcate pentru Mercedes Benz, BMW X3 a ridicat atât de mult ștacheta în acest segment, încât îi va fi greu noului GLC să-i fure locul de lider.

Mercedes Benz GLC220d Facelift oferit pentru test drive de Autoklass Timișoara