Mercedes Benz EQC – Test Drive

Mercedes Benz EQC – Noul val

În ultima perioadă am auzit acest termen tot mai des. Suntem ”loviți” de noi valuri la fiecare câteva luni și încercăm cu toții să ne adaptăm. Voi lăsa discuția despre subiectul anului și voi vorbi despre subiectul ce ne interesează pe noi, pasionații de mașini. Automobilele așa cum le știm, nu vor mai exista prea mult. Nu vom mai asculta sunete bolborosite de evacuare, nu vom mai simți cum e să ajungi la peste 7000 de rotații pe minut atunci când accelerezi și nu vom mai avea nici problemele specifice cu injectoare, fulii sau schimb de ulei. Mașinile vor deveni electrice, cât de curând. Mercedes Benz a inventat automobilul, iar acum vrea să îi rescrie istoria prin noua gamă EQ. Vor exista mai multe modele, pentru fiecare segment, dar primul apărut se numește EQC, având la bază SUV-ul GLC.

Spun că are la bază acest model, nu doar datorită numelui, ci și construcției. Noul SUV electric, EQC, nu este unul gândit de la bun început să fie un automobil cu propulsie full-electrică, iar din multe puncte de vedere acest lucru se vede și se simte. Probabil, germanii au vrut să facă trecerea spre electrice, mai ușoară pentru clienți. Nu toată lumea vrea să cheltuie o grămadă de bani pe o mașină ce pare a experiment. Astfel, între timp au apărut modele precut EQV sau EQA, pe baza Clasei V și GLA. Chiar dacă gama EQ vrea să fie un sub-brand, în momentul de față, am putea spune că este un nivel de echipare, de motorizare, pentru aceste modele deja cunoscute. Pe mine nu mă deranjează deloc acest lucru, iar faptul că Mercedes Benz a ales ca prim model acest EQC are câteva avantaje importante.

În primul rând au făcut un model electric pentru o clasă extrem de competitivă. Cea a SUV-urilor premium. Pentru că modelele electrice ajung la prețuri destul de mari în comparație cu cele cu motoare termice, în zona premium lucrurile mai pot fi domolite. Oricum majoritatea electricelor de pe piață sunt citadine sau destinate traficului urban, iar apariția unui SUV mare, premium, cu autonomie simțitor mai bună, este de bun augur. Mulți clienți se plângeau că în zona de 300-400 cai putere, nu găsești prea multe modele elecrice. În plus, SUV-urile sunt la mare căutare, așa că era mult mai înțelept să apară un SUV electric, decât un sedan electric pe baza Clasei C, de exemplu. Dar hai să analizăm acest EQC.

Ca să înceapă o nouă identitate de marcă, gama EQ avea nevoie de o ”față”. Aceasta a venit sub forma unei ”grile” care acaparează întreaga parte frontală, chiar incorporând blocurile optice. Chiar dacă vorbim de un model electric, tot există un pachet AMG, care face bara simplistă să pară mai sportivă. Per total, partea frontală a lui EQC este futuristă, distinctă, dar în continuare este un Mercedes Benz. Logo-ul companiei tronează în continuare în centrul grilei, dar semnătura luminoasă este complet nouă. În modul de rulare de zi, pe lângă LED-urile care înconjoară blocurile optice, avem o bandă LED pe mijloc. Dacă eram obișnuiți să vedem această soluție pentru stopuri, acum o regăsim și în față.

Spuneam că EQC are la bază un GLC, iar acest lucru este vizibil din lateral. Chiar dacă modelul electric are un plafon mai plonjat, proporțiile sunt aproape identice. Din profil, EQC arată a SUV de lux, premium, elegant, dar și futurist în același timp. Designerii au făcut o treabă bună păstrând toate elementele specifice, dar modernizându-l. Singura problemă vine de la jantele cu care era echipat modelul de test drive. Acestea având un diametru mai mic și un design aerodinamic, deci cu spițe mai ”pline”, par foarte mici și implicit posteriorul pare ”greu”. Am putea spune că este ”prea multă tablă” de la aripa spate, până la linia geamurilor. În plus, posteriorul este și bombat, ceea ce nu ajută la acest sentiment. Bineînțeles, designerii au trebuit să lucreze împreună cu inginerii, iar acesta nefiind un model electric dedicat, care normal are un ampatament mult mai lung, a rezultat în această formă ”grea” a părții din spate.

Totuși, privit fix din spate, EQC este foarte distinct, chiar dacă este lansat de mai puțin de un an. Ideea cu stopul dintr-o singură bucată nu este nouă, dar parcă a ajuns să fie asociat cu acest model. Fiind și foarte subțire, spatele pare zvelt, iar elementul cromat din partea inferioară este perfect pentru a distrage atenția că nu există ieșiri pentru o evacuare. Mercedes Benz EQC a apărut într-un segment căutat, iar pentru unii ar putea fi chiar primul SUV electric premium.

Acest lucru este foarte evident odată ce te așezi în scaunul șoferului. Totul pare foarte familiar, dar acea senzație de SUV Mercedes. Volanul, consola, scaunele sunt preluate de la GLC, dar ecranele și gurile de ventilație sunt specifice pentru EQC. Totul este îmbrăcat în piele, iar combinația bicoloră oferă un sentiment și mai premium. Te așezi foarte bine în scaun, chiar dacă acesta nu culisează foarte jos, și la prima impresie nici nu ți-ai da seama de trenul de rulare de sub. În interiorul lui EQC se văd încă elemente de la modele apărute acum câțiva ani, dar și de la ultimele modele Mercedes Benz. De exemplu, consola centrală alungită și touchpad-ul dintre scaune le vedem încă pe Clasa C, dar instrumentarul de bord și ecranul sistemului de infotainment este de la noul GLE. Cum spuneam, poate că nu toți clienții vor o trecere bruscă la electrificare. Vor să aibă toată tehnologia, dar într-un pachet cunoscut, pe care încă îl pot folosi fără prea multe complicații. De obicei, clienții din această clasă au o vârstă medie mai mare decât cea a unui client de Clasa A sau CLA, de exemplu, unde acolo se poate experimenta cu design extravagant și tehnologii noi. În Mercedes Benz EQC stai foarte confortabil, relaxat, chiar te simți într-un SUV de lux, demn de sigla din mijlocul volanului. Nu sunt multe indicii că stai într-un model electric, până nu apeși pedala de accelerație.

În acel moment ești aruncat în spătarul scaunului și trebuie să te ții tare de volan. Sunt peste 760 Nm, disponibil instant, în momentul în care pedala de accelerație ajunge la fund. În ciuda gabaritului de aproape 2.5 tone, Mercedes Benz EQC accelerează fulminant. Până la 100 km/h sunt necesare doar 5.1 secunde, dar de la volan se simt mai degrabă 4. Indiferent ce viteză ai, atunci când ai apăsat accelerația, mașina efectiv țâșnește. În plus o face fără să piardă deloc din aderență. Chiar dacă pe capacul portbagajului scrie 4Matic, nu este acel sistem de tracțiune convențional pe care îl cunoaștem. Deasupra punților se află câte un motor electric are produce 204 cai putere fiecare, pentru un total de 408, iar puterea este transmisă pe fiecare punte de un motor. Astfel avem tracțiune integrală, care gestionată de o transmisie cu un singur raport, poate fi capabilă de asemenea accelerație. Puterea este arhisuficientă și se simte foarte puternic încă de la început. Pe măsură ce viteza crește, nu se simte pierderea din putere, specifică electricelor. Livrarea este brutală, dar oarecum tipică pentru un Mercedes Benz de performanță.

Toate aceste lucruri rezultă și într-un consum relativ mare pentru un model electric. 26 kWh/100 km, cu urcări de până la 35 kWh/100 km poate părea mult, dar în același timp, capacitatea bateriilor este de 80 kWh, deci Mercedes Benz EQC are o autonomie bună de peste 400 km. Bineînțeles, în condiții propice. Când nu ești cu pedala de accelerație în capăt, EQC se simte foarte confortabil, asemeni oricărui alt SUV Mercedes Benz, cu mențiunea că suspensia este ceva mai fermă în capete, tocmai pentru a compensa masa mare a mașinii. Direcția este destul de vagă, dar în niciun moment nu am simțit acest EQC ca fiind o mașină sport.

Mașinile electrice sunt viitorul. Nu mai există niciun dubiu. Acum trebuie să putem acest tren de rulare pe toate segmentele. Ciudat că această clasă premium nu a avut până recent, un candidat serios. Între timp a apărut și Audi e-tron sau BMW iX3 sau Jaguar i-Pace, și sunt convins că vom vedea modele electrice premium și pe clase mai mari. Mercedes Benz EQC nu este un electric de la bun început, dar pornind de la o bază bună, au realizat unul extrem de competitiv. Viitorul sună interesant. Noul val de automobile este aici.

Mercedes Benz EQC 400 oferit pentru test drive de Autoklass Timișoara