Mercedes Benz EQA – Test Drive
Mercedes Benz EQA – Curent premium pentru popor
La început a fost EQ. O nouă divizie, un nou brand, sub care viitorul mărcii Mercedes Benz își va continua istoria. Nu e ceva minor, deoarece vine de la primul producător de automobile. EQ ar trebui să reprezinte o evoluție firească a trendului auto de electrificare. Am condus anul trecut primul model al gamei, SUV-ul EQC. Acesta este versiunea de serie a conceptului EQC prezentat în 2018 și de la care a pornit întreg trendul de design al gamei EQ. E interesant că Mercedes Benz a decis ca primele modele EQ să nu fie bazate pe clasele cunoscute, așa că EQC este construit pornind de la platforma lui GLC, iar mai apoi EQA și EQB nu sunt versiunile electrice ale Claselor A și B, ci provin de la crossoverele GLA și GLB. Între acestea și-a făcut apariția și un EQV, dar despre acesta vorbim într-un test separat.
Cred că decizia Mercedes Benz de a face noile modele electrice pe baza unor SUV-uri este de bun augur, având în vedere succesul acestor caroserii, mai ales pe piața din Europa. Dar asta ridică un semn de întrebare. La un moment dat, clasele cunoscute ale producătorului german, A,C,E, vor avea și acestea o variantă electrică, dar denumirea EQA și EQC este deja luată de SUV-uri. Sunt curios cum va decurge apariția acelor sedan-uri electrice. Mercedes Benz vrea ca până în 2022 să aibă 10 modele EQ în gamă, inclusiv 2 modele Smart, iar mașina din testul de astăzi s-ar putea să devină cea mai populară.
Pentru că inglobează perfect toată filozofia, atât Mercedes Benz, cât și EQ într-o caroserie populară. Așa cum ne-a obișnuit de la EQC și EQV, noile modele electrice vin cu un ”transplant” de chip, care îl face foarte distinctiv. Da, de la îndepărtare spui fără îndoială că este un GLA, dar atunci când îl privești mai aproape îți dai seama că grila este ”închisă”, iar blocurile optice sunt unite cu aceasta. Împreună formează un artificiu omogen, care preia întreg design-ul părții frontale. Farurile sunt mai spectaculoase, au o semnătură luminoasă specifică, iar în interiorul acestora avem inserții albastre. Chiar dacă grila mare nu are un rol de răcire, aceasta ajută la aerodinamică. Odată ce te obișnuiești cu noile schimbări, îți vei da seama că restul mașinii este cât se poate de convențională. Avem în continuare o bară frontală cu prize de aer specifice pachetului AMG, iar din profil, nu sunt mai diferențe față de un GLA cu motor convențional.
De fapt, acesta este unghiul meu preferat a noului EQA. Arată foarte bine proporționat, cu o arcuire frumoasă a plafonului, cât să nu fie nici coupe, dar nici prea pătrățos. Acest aspect este lăsat fratelui EQB. Faptul că partea inferioară a mașinii este acoperită de un plastic negru, rezistent la zgârieturi, îi oferă mașinii un aspect robust și pare mai mare decât este în realitate. Având pachetul optic sportiv și jantele cu 5 spițe duble ajută la aspect, dar la o privire mai atentă, observăm că au un design aerodinamic. De asemenea, în funcție de diametrul jantelor, autonomia poate fi diferită. Tot din lateral, mai observăm un mic logo EQA pe aripa față.
Probabil cele mai importante schimbări vin la posterior, acolo unde nu doar blocurile optice sunt noi. Pentru că s-a vrut unirea lor printr-o bandă luminoasă, a trebuit schimbat și capacul portbagajului, deci poziționarea numărului de înmatriculare este acum mai jos, în bară. Aceasta a rămas la fel ca design, dar are câteva elemente care, pe pachetul AMG, îl fac mai sportiv. Personal îmi place foarte mult cum arată design-ul stopurilor, este foarte modern, iar prin comparație, GLA pare chiar învechit acum.
Această rețetă pare a fi câștigătoare, deoarece păstrează trăsăturile tradiționale, cu care este obișnuit clientul Mercedes Benz, dar aduce o doză de modernism, suficient cât să-l facă dezirabil ca automobil electric, de viitor.
În schimb, atunci când intri în habitaclul noului Mercedes Benz EQA, îți va fi foarte greu să îl distingi față de cel cu motor clasic. Deoarece noua generație GLA a apărut de puțin timp, design-ul interiorului este în continuare foarte futurist, ceea ce a înseamnat că pentru EQA nu a fost nevoie de schimbări de design. În plus, ca să schimbi elemente de interior este mult mai costisitor decât o bară față sau niște faruri. Nimeni nu s-a plâns de design-ul noilor interioare din clasele mici Mercedes Benz. Vorbim de o revoluție în materie de tehnologii și infotainment, deoarece EQA are două ecrane uriașe deasupra bordului, ambele foarte configurabile și cu o grafică incredibilă. Pe ecranul din spatele volanului îți sunt afișate toate informațiile despre condus, acestea fiind atât de complexe și configurabile, încât nu mai privești ca la niște ”ceasuri” conveționale. Nu, prin volan te poți uita la poziționarea mașinii pe bandă, la nivelul de încărcare și la alte cifre de rulare, pe care le selectezi. Este aproape ca și cum te-ai uita la un panou de comandă, nu la un instrumentar de bord.
Pe ecranul din mijloc informațiile despre navigație și media sunt controlate touchscreen, dar mai există și un touchpad pe consola centrală, în caz că nu vrei să-ți iei prea mult ochii de la drum. Cel mai mult am apreciat sistemul de navigație cu realitate augmentată, e ca și cum ai privi drumul din fața ta prin ecranul unui joc video. Îți sunt afișate datele de navigație și rulare, și este foarte intuitiv. Pe timp de noapte este cu atât mai util, mai ales dacă ești într-un loc necunoscut. Pentru că vorbim totuși de un model Mercedes Benz, toate materialele de la interior se simt premium, chiar dacă avem parte de mai multe plastice. Ambianța interioară este premium, iar noaptea, iluminarea interioară este foarte spectaculoasă. Cu siguranță se simte mult mai premium decât mulți alți rivali. Pasagerii față sunt răsfățați cu spațiu din belșug, șoferul are o poziție la volan foarte sportivă, chiar dacă vorbim de un crossover cu gardă la sol mai înaltă, dar pasagerii de pe banchetă suferă puțin mai ales la genunchi. EQA fiind construit pe platforma clasică GLA, poziționarea bateriilor în podea a însemnat un spațiu mai limitat pentru pasageri și în portbagaj. Sunt doar 340 de litri, dar pentru cumpărăturile de weekend și pentru traficul urban, EQA este mai mult decât suficient.
Inginerii Mercedes Benz au reușit să integreze un sistem de baterii de 66.5 kWh, o valoare destul de mare față de restul concurenților. Împreună cu motorul electric, EQA250 dezvoltă 190 de cai putere și 375 Nm, suficienți pentru o accelerație până la 100 km/h în 8.9 secunde și o viteză maximă de 160 km/h. Poate că pe foaie, EQA nu pare foarte rapid, dar în cazul unui automobil electric, reprizele sunt cele care contează. La plecările de pe loc, EQA e suficient de sprinten, poți depăși orice mașină de la semafor. Totuși, din cauza tracțiunii exclusiv pe puntea față și a cuplului livrat instant, vei observa că roțile față patinează de fiecare dată. Până la 50-80 km/h, EQA250 este foarte potrivit pentru oraș. Direcția este ușoară, așa cum trebuie să fie un crossover urban, iar pe viraje se așează foarte bine. Setarea suspensiilor este fermă, dar în niciun caz nu este deranjantă.
De la padelele de pe volan se reglează ”agresivitatea” cu care frânarea regenerativă este aplicată. Poți lăsa mașina să ruleze mult, ca și cum ar fi în ”punctul mort” sau să obți o frânare brutală, de fiecare dată când ridici piciorul de pe accelerație. Dacă rulezi în cel mai eficient mod, cu jantele de dimensiuni mai mici, poți obține o autonomie maximă de 480 km, conform datelor oficiale. Când am luat mașina de la Autoklass Timișoara, aceasta era încărcată aprox 98%, iar autonomia computerului de bord îmi arăta 367 km. Din punctul meu de vedere sunt mai mult decât suficienți pentru aproximativ o săptămână de condus prin oraș. Încărcarea de la o priză de 100 kW durează 30 de minute de la 10% la 80%, iar o noutate absolută o reprezintă oferta în România pentru noul EQA. La cumpărarea noului crossover electric, vei primi cadou o stație pentru acasă de la ENGIE. Această ofertă este foarte interesantă, deoarece mulți posibili cumpărători de electrice nu vor să aibă de a face cu infrastructura precară de stații și nici cu birocrația de a cumpăra una pentru acasă.
Odată cu ecotichetul bonus, Mercedes Benz EQA devine o propunere interesantă. Nu sunt multe modele premium în acest segment de preț, de sub 40.000 euro. Un concurent crossover ar fi Volkswagen ID4, dar nu oferă aceleași materiale premium de la interior. Mercedes Benz EQA250 are suficientă autonomie, un preț și câteva oferte foarte bune, un design atrăgător pentru fanii mărcii, așa că ar putea fi alegerea pentru cei ce vor să intre în rândul electricelor premium.
Mercedes Benz EQA250 oferit pentru test drive de Autoklass Timișoara