Mercedes AMG EQE43 – Test Drive
Mercedes AMG EQE43 – Performanță electrică
Atunci când te aventurezi într-o lume nouă, în care scepticii sunt la tot pasul, trebuie să faci lucrurile cât se poate de bine, tocmai pentru a demonstra tuturor că evoluția e bună. Niciun alt segment nu este mai controversat decât cel al mașinilor electrice, unde cu fiecare nou model lansat, se pun la îndoială autonomia, prețul, infrastructura sau performanțele. Mulți producători încearcă “marea cu sarea” oferind de toate pentru toți. Chiar dacă unele modele electrice din clasele superioare oferă performanțe de top, fiind mult mai puternice și mai rapide decât modele cu motorizări pe benzină, totuși, nu a existat până de curând un model de performanță venit din partea diviziei sportive a brandului.
Când spui “AMG” te gândești inevitabil la V8, sunete bolborosite și mult fum din roțile spate. Modelele AMG au motorizări construite manual, iar din multe puncte de vedere sunt considerate adevărate opere de artă. Mercedes Benz vrea să ducă evoluția la următorul nivel și prin divizia Mercedes AMG, prezintă primul AMG electric.
Pentru mine este și prima interacțiune cu noul EQE, adică un soi de Mercedes E-Class electric. Spun doar “un soi” pentru că nu este doar un E-Class electric, ci un sedan cu aspect coupe, construit de la zero să aibă emisii zero. Mercedes EQE are mai multe în comun cu vârful de gamă EQS, decât cu clasa E. Din punctul meu de vedere este chiar și mai frumos decât acesta, tocmai datorită proporțiilor mai compacte.
Partea frontală amintește de EQS, prin blocurile optice mari și alungite pe laterale. Acestea au fundal negru și semnătură luminoasă specifică. Pentru că vorbim de un AMG, grila, chiar dacă este complet închisă, are în continuare lamelele verticale, în stilul Panamericana. Bara frontală este ceva mai convențională, dar prizele de aer mari, dau de gol natura sportivă și performantă.
Cel mai spectaculos unghi a noului Mercedes AMG EQE43 rămâne profilul. Forma arcuită a plafonului este unică în segment, iar întreg aspectul general este cu adevărat futurist. EQE43 poate oricând apărea într-un film din viitor și să arate cât se poate de modern. Spuneam de proporțiile mai compacte, care se văd cel mai bine spre posteriorul mașinii, acolo unde linia plafonului se îmbină cu cea a capacului portbagajului. Jantele de dimensiuni generoase ajută la look-ul sportiv, dar și cel futurist. Din orice unghi l-ai privi, Mercedes AMG EQE43 este o prezență unică, cu aspect original.
La posterior, designerii au îmbinat elemente de la modele AMG cu cele ale diviziei EQ. Astfel, avem blocurile optice înguste și unite, dar bara cu prize de aer pe laterale. Partea inferioară de culoare neagră ascunde niște artificii de design ce vor să amintească de evacuările modelelor pe benzină. Pentru că vorbim de un model de performanță, pe capacul portbagajului se regăsește un mic eleron.
În gama EQE mai avem o versiune și mai puternică, denumită EQE53, dar care nu se diferențiază prea mult ca aspect. Probabil când Mercedes AMG va decide că este momentul pentru un monstru de performanță EQE63, vom vedea niște diferențe substanțiale. Până atunci, EQE43 rămâne unul dintre cele mai atrăgătoare modele electrice de performanță.
Dar farmecul unui EQE43 nu se oprește la exterior. Odată ce deschizi portierele ale căror mânere sunt ascunse, ți se arată un interior aproape perfect. Combinația dintre sportivitate și viitor este prezentă oriunde te-ai uita. Mi-au plăcut în mod special scaunele extrem de profilate și tetierele integrate foarte original. Sentimentul de sportivitate este accentuat de centurile de culoare roșie și mai ales de volanul superb. Acesta este asemănător modelelor AMG pe benzină, având spițe duble pe laterale, dar și butoanele de performanță specifice. Planșa de bord pare relativ simplistă, dar design-ul este foarte frumos. Consola centrală este formată din ecranul sistemului de infotainment, de unde sunt controlate toate funcțiile mașinii. Acest display se prelungește până spre cotieră. Ca de obicei, materialele de la interior sunt de cea mai bună calitate, EQE putând oricând să concureze și în clasa de lux.
Dar Mercedes AMG EQE43 nu este neapărat despre lux și confort. Acolo, locul este ocupat de EQS. Aici vorbim de primul AMG electric, așa că sedanul electric trebuie să livreze. Și o face într-un mare stil. Avem două motoare electice, unul pentru fiecare punte, acesta având și tracțiune integrală 4Matic+, un set de baterii de capacitate mare 100 kW, iar împreună produc nu mai puțin de 476 cai putere și un cuplu absolut imens, de 858 Nm. EQE43 trebuie să fie puternic pentru a pune în mișcare cele 2450 kg. Dar nu e nicio problemă să atingă 100 km/h în doar 4.2 secunde.
În cazul mașinilor electrice puterea și cuplul este livrat instant, așa că e destul de greu să faci diferența dintre o putere mare și una foarte mare. Din acest motiv, atunci când construiești primul model electric de performanță, trebuie să vii cu ceva nou. EQE43 are mai multe moduri de rulare, care livrează puterea diferit, implicit și senzația pe care o simți din spatele volanului. În cea mai sportivă setare, EQE43 se simte brutal, accelerările sunt fulminante și trebuie tot timpul să stai cu ochii în vitezometru, pentru că atingi viteze ilegale foarte rapid. Bineînțeles, avem și o funcție Launch Control, care gestionează puterea pentru cele mai rapide accelerări de pe loc. Ajutat de sistemul 4×4, nu există nicio pierdere de aderență, așa că senzația din mașină e de avion pregătit pentru decolare.
Dar așa cum am mai spus, puterea și accelerările spun doar jumătate de poveste, pentru că EQE43 chiar se simte dinamic. Poziția la volan este joasă, simți ce face mașina în ciuda masei ridicate. Direcția este suficient de grea, comunicativă, ceva ce modelele electrice nu prea redau cu fidelitate. Mi-ar plăcea să conduc un EQE43 și pe un drum de munte, plin de viraje. Și nu mi-ar fi frică de autonomie, pentru că poți rula peste 400 km indiferent de stilul de condus. Și chiar dacă autonomia scade la urcarea pe drumul de munte, la coborâre regerarea funcționează eficient.
Mercedes AMG EQE43 este acel sedan de performanță ce lipsește din acest segment. Bineînțeles că atunci când vorbești de modele sportive, ai vrea să aibă o evacuare gălăgioasă, dar lucrurile se schimbă, iar clienții vor un AMG și cu încărcare de la priză.
Mercedes AMG EQE43 oferit pentru test drive de Autoklass Timișoara
Fotografii realizate de Adi Moga