Lexus ES300h – Test drive
Lexus ES300h – Surpriza
Înainte de a publica un articol despre o mașină, îmi place să mă documentez mai aprofundat. Nu doar despre dimensiuni și cai putere, dar și despre platfomă, linie de asamblare sau particularități tehnice. Din păcate, înainte de testul cu Lexus ES300h, nu știam foarte multe lucruri despre modelul nipon. În afară de faptul că e construit pe platfoma unei Toyota Camry, ceea ce nu e un lucru neapărat rău, ci mai degrabă plictisitor. Nu știam multe despre noul model Lexus și pentru că este pentru prima dată când este comercializat în România, chiar dacă în Statele Unite este la a șaptea generație. Da, acolo Lexus ES se fabrică tocmai din 1989. Nu are rost să căutați generațiile precedente, deoarece noul model este cel mai frumos și competent dintre toate.
Pe piața din România, acesta înlocuiește atât modelul de clasă medie IS, cât și mai marele GS. Oarecum, ca dimensiuni se poziționează între acestea, dar la o lungime de aproape 5 metri, Lexus ES este clar în clasa mare. Pentru un ochi neatrenat, această limuzină poate fi confundată cu nava amiral LS, deoarece designerii niponi au reprodus la scară mai mică, exact același design. Revenind la supriza pe care am avut-o, spuneam că singurul lucru pe care îl știam, format dintre impresie greșită citindu-i pe alții, este că noul Lexus ES este construit pe platforma Toyotei Camry, deci cu tracțiune față, deci nu emite niciun fel de pretenții. În plus, unii chiar spuneau că este doar un Camry glorificat. Ei bine, mare mi-a fost mirarea când am văzut prima dată mașina.
Era în curtea reprezentanței din Pipera, iar prima ”vizionare” a fost seara, înainte de test. Eu personal am văzut mașina în culoare argintie, Răzvan a văzut-o chiar albă, dar în orice caz partea frontală este foarte distinctă. A doua zi dimineața, când am primit cheile și m-am apropiat de mașină, am văzut că în realitate culoarea este un nisipiu extrem de elegant. Mi-a plăcut și că acest Lexus ES de test drive este în varianta Executive, adică cu elemente cromate și bări elegante, nu cel F-Sport cu prize de aer generoase. M-am învârtit preț de câteva minute în jurul mașinii, doar să-i admir proporțiile. Capota este foarte lungă și foarte joasă pentru o mașină cu tracțiune integrală. Așa cum ziceam, partea din față este preluată de nava amiral LS, iar blocurile optice au o formă distinctă pentru un Lexus. Chiar și semnătura luminoasă este spectaculoasă.
Ca orice model din ultimii ani, și acest ES are grila ”spindle grille”, De dimensiuni extrem de mari și cu lamele verticale, aceasta este foate bine proporționată. Chiar și cu numărul de înmatriculare în mijloc, lucru care parcă îl uită unii designeri. Fără îndoială, privit din față, ES este un Lexus adevărat.
Chiar și din lateral, nu sunt asemănări cu Toyota Camry. Poate doar linia plafonului. Dar în rest, chiar și linia geamurilor este diferită. Partea vitrată este redusă, parbrizul și luneta sunt foarte plonjate, iar muchiile profilului sunt discrete, așa cum îi stă bine unei limuzine. Singura mea problemă ar putea fi în spate. Aici, blocurile optice mi se pare o idee prea jos, iar capacul portbagajului îmi aduce aminte de ”Bangle-butt”. Adică celebrul portbagaj înălțat desenat de Chris Bangle. Totuși nu este nicio îndoială că aceste este un Lexus. Văzând modelele precedente, noul ES este superb, și umple foarte bine golul dintre IS și GS, care unul era mai sportiv, celălalt mai elegant.
Habitaclul noului ES este cu adevărat o piesă de artă. Aici nu mai există nicio asemănare cu fratele Camry. Chiar dacă vorbim de o mașină dintr-o clasă mare, dar nu de top, îmbinările, materialele, nuanțele, simțul tactil și tehnologia sunt la cel mai înalt standard. Toate modelele Lexus ES comercializate în România sunt fabricate exclusiv în Japonia, o altă dovadă a calității. Design-ul bordului este plin de linii puternice, care se întretaie unele cu altele, pentru un efect de origami. Chiar dacă în mare, fiecare element este acolo unde te-ai aștepta, modul în care îți muți privirea este foarte plăcut. Modelul de test avea un interior în mare de culoare maro și bej, dar în niciun caz nu era bătrânesc sau plictisitor. Fiecare nuanță se potrivea, iar combinația cu lemn, este foarte elegantă. Un alt lucru impresionant, este îmbinarea tuturor elementelor. Chiar am fost exigent, dar nu am găsit niciun defect. Panourile portierelor se așează perfect cu linia bordului. Acesta are ecranul sistemului de infotainment poziționat deasupra, acolo unde te-ai aștepta, comezile climatizării în mijloc, la fel într-un loc cunoscut, iar instrumentarul de bord este clasic în spatele volanului.
Graficele sunt interesante, poate nu chiar cele mai înalte rezoluții, precum alți rivali, dar suficient încât să te simți într-o mașină modernă. Totuși, Lexus ES este clar gândit pentru confort, pentru lux, nu pentru high tech sau sportivitate. Din acest motiv, scaunele lui ES sunt absolut superbe. Suficient de late, suficient de moi, te afunzi efectiv și îți găsești o poziție confortabilă. În primii kilometri m-am simțit ca în acele scaune cu masaj, pentru că șezutul se alungește foarte mult, pentru o susținere excelentă. Scaunele modelului ES au in spate filosofia “Clear and deep” si respecta promisiunea Omotenashi a brandului, de a trata pasagerii precum oaspeti intr-o casa din cultura nipona. Indiferent de gabaritul șoferului și al pasagerului, ambii trebuie să se simtă confortabil. Pentru acest lucru Lexus a dezvoltat tehnologia ”nanoe”, care optimizează funcțiile sistemului de climatizare, astfel încât temperatura să fie optimă în habitaclu. Ca exemplu, vreau să știți că eu eram în tricou la volan, Răzvan cu geacă pe scaunul pasagerului, dar ne era bine amândurora. Încălzirea sau ventilația pornește automat în scaune, atunci când detectează că îți e frig.
Aș conduce acest Lexus ES prin România. Aș face mulți kilometri, deoarece sunt convins că la final nu voi coborî obosit. Totuși, nu aș vrea să merg ghidat de navigația de la bord, pentru că Lexus se încăpățânează să folosească acel touchpad cu force-touch pentru a selecta diferite meniuri. Este destul de greu de folosit, iar în mers, poate distrage atenția destul de mult. Cel mai bine e să îți conectezi telefonul la Apple Carplay sau Android Auto și să folosești Waze. Dar eu unul sunt așa, mai atehnologic, nu mă prea afund în meniurile sistemelor de infotainment, așa că dacă pot să pornesc radio și să dau drumul la căldură, mie mi-e suficient. Tot pe această filozofie am ajuns să condus noul Lexus ES.
Da, modelele pe care Lexus ES le înlocuiește, aveau tracțiune pe puntea spate, iar noul model pe față, lucru ce afectează dinamica. Oricum nu mă așteptam la vreun sedan super sportiv, ci mai degrabă o limuzină confortabilă. Dacă vei privi Lexus ES în acest fel, va fi superb. Nu tracțiunea față este ”problema” dinamicii, ci setarea suspensiilor. Nu contează modul de rulare, chiar în modul Sport, Lexus ES prezintă ruliu pronunțat. Mașina se înclină foarte mult pe viraje, iar direcția este mult prea ușoară, ca să-ți dai seama ce fac roțile față. Am încercat să merg sportiv, tocmai pentru a testa toate punctele, dar fără succes. Atunci am decis să pun mașina în modul Eco și m-am întors în traficul bucureștean.
Spre deosebire de majoritatea concurenților care oferă diferite motorizări, Lexus ES este oferit exclusiv cu un sistem hybrid. Asta înseamnă că sub capotă se află un motor Atkinson cu 4 cilindri de 2.5 litri plus un set de baterii poziționate sub bancheta spate, care împreună produc 218 cai putere și 221 Nm. Toate aceste cifre sunt oarecum de mijloc, față de ceilalți rivali, în sensul că cilindreea este destul de mare, dar puterea și cuplul sunt relativ mici. Dar, asul din mâneca lui Lexus ES300h este că sistemul hybrid ajuns la a patra generație funcționează impecabil. Ca să vă faceți o idee: după 2 zile în traficul din București, consumul a fost de 5.8 l/100 km. O valoare excelentă, chiar mai mică decât a unui diesel, în condiții de performanțe similare. Lexus ES300h accelerează până la 100 km/h în 8.9 secunde. Acest timp este ”taxat” de transmisia E-CVT, continuu variabilă. Dacă vrei să mergi sportiv, cutia nu schimbă trepte superioare, ceea ce duce la o turare excesivă a motorului. Totuși, la o rulare confortabilă, liniștită, fără bruscări, această transmisie este foarte bună, deoarece nu simți nicio schimbare de treaptă. Împreună cu motorul electric, care la viteze mici este tot timpul prezent, Lexus ES300h este extrem de silențios și confortabil în utilizare. Dacă vrei să ajungi la viteze înalte, mașina ”se întinde” foarte plăcut.
Mi-am format o preconcepție despre acest model. Credeam că, fiind construit pe platforma Toyotei Camry, nu trebuie să am așteptări. Dar, Lexus ES este cu adevărat o limuzină. În sensul că este confortabilă, luxoasă, foarte calitativă, silențioasă și foarte economică. De la interior, te simți cel puțin cu o clasă peste, iar în condițiile în care acestă variantă se comercializează sub 60.000 euro, este simțitor mai ieftin decât rivalii germani. Lexus ES este un bun înlocuitor pentru celelalte sedan-uri, dacă îți dorești o mașină în care să nu simți gropile și nici nu vrei să transpiri enervându-te la pompă.
Fotografii realizate de Manițiu Răzvan Photoworks
Lexus ES300h Executive oferit pentru test drive de Lexus România