KIA Sorento Hybrid – Test Drive

KIA Sorento – Familistul

E prima dată când conduc un SUV KIA Sorento, cu toate că parcă le vezi la fiecare colț. Nu doar în Europa, dar și în România, acest SUV se bucură de un real succes, indiferent de generație. Recunosc, chiar dacă le văd peste tot, niciodată nu am fost prea atras de design-ul pur asiatic. Prima generație mi se pare că a îmbătrânit destul de mult, iar următoarele veneau cu o linie mult prea plictisitoare, prea anostă. Nu ieșeau cu nimic în comun, în ciuda calităților. Era acel design cu linii conservatoare, împărțite pe mai multe modele, așa că era foarte ușor să se piardă în marea de SUV-uri din clasă. Ei bine, în ciuda preferințelor mele, KIA Sorento a evoluat extrem de frumos de la o generație la alta, așa cum s-a întâmplat cu restul modelelor coreenilor, iar atunci când m-am întâlnit cu a patra generație, am fost plăcut surprins.

KIA Sorento împarte platforma cu fratele Hyundai Santa Fe, așa cum împarte și clienții. Dar totuși, nu vei greși indiferent spre ce SUV vei merge. Astăzi ne vom concentra pe cel cu design mai puțin polarizant, și implicit mai potrivit pentru marea majoritate a clienților. Atunci când nu știi la ce să te aștepți, poți fi în același timp și entuziasmat și dezamăgit. Când am primit cheile noului KIA Sorento și am ieșit în parcarea reprezentanței Silver Motors din Timișoara, am dat peste un SUV masiv, cu design cu linii clare, dar foarte modern. M-am învârtit în jurul mașinii, doar ca să mă obișnuiesc cu dimensiunile, așa am văzut cât de mult s-a schimbat de la generația precedentă.

Dacă ultimele două modele veneau cu un design mai mult evolutiv, pentru 2021, KIA Sorento se diferențiază clar. În primul rând are niște muchii mult mai drepte. Blocurile optice nu mai sunt alungite, ”feminizate”, ci sunt mai pătrățoase și integrate bine în grila frontală. Aceasta este mult mai generoasă, iar plasa interioară este spectaculoasă. E interesant că pe acest model încă avem sigla veche a companiei. Abia pe viitorul Sportage, ce o să apară spre finalul anului, vom vedea noul logo. Revenind la blocurile optice, acestea au o grafică interioară modernă, chiar futuristă, cu 3 fascicule de lumini LED, plus luminile de zi în partea inferioară, coborând agresiv spre bara frontală. Pe modelul de test nu se văd prea bine detaliile de design, din cauza culorii închise, dar KIA Sorento este mult mai pătrățosă decât înainte.

Acest lucru se vede cel mai bine dacă privești mașina din lateral. Chiar dacă e foarte mare, faptul că partea frontală și cea posterioară sunt aproape verticale, dau senzația de robustețe, ceva ce lipsea la vechile generații. Îmi place foarte mult și cât de frumos aripile înconjoară roțile. Pasajele roților nu sunt neapărat bombate excesiv, dar plasticul negru din jurul acestora este suficient cât să facă jantele cu diametru de 19 inch să pară chiar mici. Totuși, relația dintre roți și caroserie nu este disproporționată, mai ales când privești raportul cu ampatamentul. Proporțiile profilului sunt foarte frumoase, în ciuda dimensiunilor. Un alt element interesant este linia geamurilor, care amintește de prima generație, care avea stâlpul al treilea proeminent. Se vede și la această generație un mic artificiu argintiu care vrea să fie de asemenea un ”stâlp” plutitor. Per total, profilul este extrem de potrivit, chiar dacă nu mă așteptam de la un SUV KIA să fie atrăgător.

Probabil cel mai interesant unghi a noului Sorento este posteriorul. Aici design-ul este complet nou, dar se și completează perfect cu partea frontală. Se vede că a fost desenat de la bun început cu aceeași idee în minte. Spun asta, deoarece blocurile optice păstrează linia dreptunghiulară a celor față, dar în același timp nu mai sunt desenate pe orizontală, ca la generațiile precedente. Blocurile optice posterioare sunt din două bucăți, și amintesc cumva de fratele KIA Telluride, model ce este destinat pe piața din Statele Unite. La noul KIA Sorento vedem chiar și un eleron deasupra hayonului, care ajută la aspectul general. Totul se termină cu o bară posterioară unde vedem niște evacuări false, iar denumirea modelului se întinde pe toată lățimea ușii portbagajului. Din punctul meu de vedere, care scriu mult despre design-ul mașinilor pe care le conduc, acesta este unul dintre cele mai atrăgătoare SUV-uri din această clasă, iar acest lucru nu poate decât să fie de bun augur pentru viitoarele familii care vor cumpăra această mașină.

Spuneam mai sus că m-am învârtit în jurul mașinii pentru a mă obișnui cu dimensiunile exterioare, dar am fost și mai surprins atunci când am deschis portiera și am urcat în scaunul șoferului. Pentru că eram într-o variantă de echipare de top, scaunul electric s-a retras pentru a-mi oferi un acces facil, dar m-am trezit că nu mai ajung nici la pedale, nici la comenzi. Abia după ce am pornit motorul, poziția în scaunul șoferului a revenit la normal, și mi-am putut ajusta și seta cea mai eficientă poziție la volan. Habitaclul noului KIA Sorento este absolut imens. Fără nicio exagerare, mi se pare cel mai spațios interior auto în care am fost, fără să fie o mașină dintr-o clasă superioară, bineînțeles. Pentru un SUV, Sorento oferă foarte multe, printre care o trapă panoramică, care se întinde pe tot plafonul, plus 7 locuri, toate spațioase. De asta spuneam că ar fi mașina de familie perfectă, dacă sunt mai mulți membri. Din păcate nu am cum să testez acest lucru, deoarece am fost doar doi oameni în mașină, așa că o să vă spun cum sunt răfățați cei de pe locurile din față.

În primul rând spectacolul vizual este la înălțime în KIA Sorento. Design-ul interiorului este atent studiat, este în concordanță cu liniile exteriorului, fiind și foarte frumos. Peste tot sunt linii drepte, clare, și o consolă centrală masivă, demnă de un SUV. Informațiile șoferului sunt afișate atât pe într-un instrumentar digital foarte configurabil, dar și pe ecranul sistemului de infotainment poziționat deasupra, în raza vizuală. În spatele volanului, acel ecran are afișaj diferit în funcție de modul de rulare, iar atunci când semnalizezi, în partea în care vrei să mergi, îți apare o cameră de unghi mort. Este ca și cum ai avea o oglindă retrovizoare extrem de eficientă și care este mai aproape de raza ta vizuală. Aceasta este o soluție tot mai des întâlnită la producătorii auto, dar printre primii care au implementat-o au fost KIA-Hyundai. Îmi place că încă sunt butoane fizice pentru diferite comenzi în consola centrală, ceea ce ajută la ergonomie, deoarece touchscreen-ul este o idee mai lent și mai puțin util în utilizare, atunci când conduci.

KIA Sorento este un fel de navă amiral a companiei, cel puțin în Europa, fiind cel mai mare și cel mai scump model din gamă, dar asta înseamnă că vei găsi absolut toate dotările de care ai nevoie. Avem scaune ventilate, ecranul de 10.25 inch cu navigație audio și vizuală, un sistem de sonorizare de la Bose, scaune îmbrăcate în piele și cusături în formă de romb. Este cu siguranță și unul dintre cele mai luxoase KIA vândute în Europa. Chiar dacă nu pare, Sorento oferă și 3 moduri de rulare în teren accidentat. Știm că prima generație a mai văzut un pic de offroad, dar Sorento nu și-a făcut o imagine de offoader. Totuși, pentru că are acest design mai pătrățos, inginerii au pus și moduri pentru zăpadă, noroi și nisip. Sincer, eu am folosit cel mai mult modul de rulare Eco, deoarece acesta este un Sorento Hybrid.

Da, sub capota imensă stă un unitate relativ mică. Este vorba de un propulsor de doar 1.6 litri Smartstream T-GDi, dar cuplat la un motor electric și un set de baterii. Împreună produc 230 de cai putere și 350 Nm. Pentru gabaritul mașinii nu sunt valori foarte spectaculoase, dar totuși, KIA Sorento Hybrid atinge 100 km/h în 8.7 secunde, pentru că greutatea nu depășește 1800 kg. În plus, greutatea mașinii nu se simte nici la condus, ci mai degrabă simți cât de multă tablă e în jurul tău. Manevrele de parcare, de strecurare în trafic trebuie tratate cu multă atenție, iar când vrei să întorci rapid pe o stradă mai îngustă, ai nevoie de mai multe manevre. Așa cum era de așteptat, Sorento se simte mare, dar mai ales lungă. E bine măcar că poziția la volan este comparabilă cu cea dintr-un sedan, unde stai sub volan, nu peste, ca într-un offroader. Din acest punct de vedere Sorento nu are acea poziție impozantă regăsită la alte modele.

Totuși, mă bucur că e așa, deoarece mașina nu e dinamică deloc. Bineînțeles, nici nu trebuia să fie. Toate setările sunt moi, de la suspensii, la direcție, la livrarea puterii sau mai ales la transmisie. În KIA Sorento trebuie să transporți încă 6 pasageri, așa că nu poți să-i bruschezi cu accelerări puternice sau direcții rapide, care îi aruncă în stânga-dreapta. Astfel, suspensia este confortabilă, dar ruliul este foarte pronunțat, mașina se înclină pe fiecare viraj. Parcă în modul Sport e ceva mai bine, dar nimic spectaculos. Probabil că această senzație de dinamică slabă este dată și de transmisia cu 6 rapoarte, care se comportă ca un CVT, chiar dacă e o automată clasică. Este foarte lentă la retrogradare, iar pe accelerări ține mult prea mult motorul turat. Cilindreea mică nu ajută la acest aspect, așa că transmisia poate se potrivește mai bine cu motorizarea diesel de 2.2 litri. În schimb, sistemul hybrid este foarte eficient. Nu îți dai seama în nicio clipă când schimbă între motorul electric și cel termic. Este foarte silențios în oraș, iar dacă ești atent cu pedala de accelerație, poți să rulezi destul de mult exclusiv electric. Bateriile se încarcă în rulare și la frânarea regenerativă, dar există și o variantă Plug-In Hybrid pentru Sorento. Aceasta este ceva mai scumpă, dar aduce și o putere mai mare și o autonomie electrică mai bună. În varianta Full-Hybrid din test, eu am obținut un consum între 8l/100km și 10l/100km. Este o valoare mult peste cei 5l/100 km anunțați pe site-ul oficial, dar sunt convins că poți scoate și mai puțin decât am reușit eu în test. Totuși vorbim de un automobil imens, cu 7 locuri.

Primul meu KIA Sorento m-a impresionant. Am avut norocul și să-l conduc într-o configurație de top și cu o motorizare nouă. Acesta este primul Sorento electrificat. Bineînțeles că pentru mine mașina asta nu are rost, deoarece nu vreau să plimb în oraș ditamai caroseria, neavând încă o familie numeroasă. Dar o văd fără nicio problemă în zonele rezidențiale, acolo unde pe bancheta din spate stau două scaune de copii, în portbagaj cumpărăturile săptămânale, iar rularea este electrică la viteze mici, prin cartier. Este o mașină completă pentru cine vrea spațiu și dotări, dar fără să cheltuiască premium. Este cu siguranță o mașină demnă de nava amiral KIA în Europa.

KIA Sorento Hybrid oferit pentru test drive de Silver Motors Timișoara

Fotografii realizate de Adi Moga